Zdecydowanie odradzam wybór Meditravel i kliniki Elit Istambul Hair Transplant !
Korzystałem z usług Meditravel jako pośrednika w organizacji wyjazdu na przeszczep włosów do Turcji. To oni zarekomendowali mi klinikę która okazała się fatalna i wyrządziła mi nieodwracalną szkodę. Na swojej stronie Meditravel rekomenduje klinikę Elit Istambul Hair Transplant i pisze o niej tak „topowa klinika przeszczepu włosów”, „Nagradzana klinika z udokumentowanymi wynikami”, „Meditravel jest wyłącznym partnerem prestiżowych klinik przeszczepu włosów w Turcji, zapewniając najwyższe standardy obsługi”, „Dzięki Meditravel masz pewność, że wybrana przez Ciebie klinika została starannie zweryfikowana i spełnia wszelkie rygorystyczne normy jakości”. A gdy zaufałem Meditravel to wpakowali mnie na wielką minę, przez co zmarnowano mi grafty (pobrano 4800 a wszczepiono około 2600), zrobiono sztuczną linię włosów jak u lalki a gęstość przeszczepu jest niska (szczegóły poniżej). Nie ufajcie firmie Meditravel !!!
Żeby być uczciwym dodam, że kwestie logistyczne (hotel, transport) zostały zorganizowane poprawnie, o tyle w momencie wystąpienia poważnego problemu medycznego i wizerunkowego, firma nie poczuwa się do jakiejkolwiek odpowiedzialności, a jej rola sprowadza się tylko i wyłącznie do przekazywania korespondencji klinice. Nie poczuwają się do żadnej odpowiedzialności za rekomendowanie wam gównianej kliniki!
Czytając opinie wystawione Meditravel zwróć uwagę na to, że większość tych opinii jest wystawiona od razu po skończonym zabiegu. Jeszcze tego samego dnia, miła uśmiechnięta pani prosi o wystawienie opinii na google, kiedy Ty ledwo wyszedłeś z sali zabiegowej i jeszcze nie wiesz jakie będą efekty przeszczepu. Rzetelne opinie powinny być wystawiane po roku, a nie od razu po zabiegu. To tłumaczy dlaczego mają tak dużo pozytywnych opinii, ale jak się wczytasz to ludzie piszą: „super hotel i organizacja wyjazdu”. Zastanów się czy chcesz mieć „super hotel” na głowie czy raczej zależy Ci na fajnych gęstych włosach i naturalnej lini!
Elite Istanbul Hair Transplant (Klinika)
Stanowczo odradzam Wam tą klinikę! Oszukują i kłamią!
Moje zarzuty dla Elite Istanbul Hair Transplant od najważniejszych:
1.Pobrano 4800 graftów a przeszczepiono tylko około 2600, co się stało z resztą – nie wiadomo! Około 2200 graftów bezpowrotnie mi zmarnowali!
2. Linia włosów jak u lalki, bardzo sztuczna, włosy ustawione niczym żołnierze w szeregu, jak od linijki
3. Niska gęstość przeszczepu
4. Z jednej strony przy końcu linii włosów, mieszki wszczepiono pod nienaturalnym kontem więc odstają od reszty pierwotnych włosów obok. Co ciekawe z drugiej strony zrobili dobrze.
5. Atmosfera pośpiechu w klinice, wszyscy się bardzo spieszyli, miało się wrażenie że chcą mnie tylko odhaczyć żeby pójść do domu
Ad1) Zmarnowany materiał dawczy: Według moich dokładnych wyliczeń na podstawie zdjęć, ze strefy dawczej pobrano mi 4800 graftów, natomiast z przodu przeszczepiono zaledwie około 2600. Dołączam te zdjęcia.
Trzech niezależnych trychologów w Polsce potwierdziło mi na podstawie pokazanych zdjęć wykonanych bezpośrednio po przeszczepie oraz badania trychometrem, że w obszar biorczy fizycznie nie wdrożono deklarowanej liczby. Ocenili liczbę przeszczepionych graftów na około połowę deklarowanej przez klinikę.
Jeden trycholog poszedł dalej i zmierzył mi ile cm2 ma moja strefa biorcza. Wyszło 58-60cm. Po czym podzieliliśmy to przez liczbę deklarowanych 4500 graftów co daje 75 graftów na cm2. Gołym okiem u mnie widać że tylu graftów nie ma. Co więcej gdyby przeszczepiono mi 75 graftów na cm2 to byłoby to niezgodne ze sztuką medyczną, gdyż tak duża gęstość grozi zniszczeniem naczyń krwionośnych skóry a finalnie martwicą skóry w miejscu przeszczepu.
Nierealny czas zabiegu: Etap wkładania graftów trwał zaledwie 2 godziny. W tym czasie prawidłowe i gęste wszczepienie ponad 4500 graftów jest fizycznie niemożliwe. Efekt wizualny to potwierdza – gęstość jest niska. Cała procedura wraz z konsultacją i wyznaczaniem linii głowy, badaniem krwi, pobieraniem graftów, obiadem, wszczepianiem graftów trwała 5,5h z czego etap wszczepiania graftów trwał tylko 2h. Panie pracowały we dwie. W innych klinikach 4500 graftów przeszczepia się o wiele dłużej. To o czymś świadczy.
Ukrywanie dokumentacji: W odpowiedzi na reklamację klinika zasłania się wydanym "własnym" certyfikatem który potwierdza ilość przeszczepionych graftów 4500. Ale to oni wydają ten certyfikat i mogą sobie tam wpisać dowolną liczbę. Nie jest to wiarygodny dokument.
Gdy już się doprosiłem, jako dokumentację medyczną przesłano mi zdjęcia z sali zabiegowej w celowo zaniżonej rozdzielczości (1280x720 / 800x600 / 800x450), aby uniemożliwić policzenie graftów.
Gdy zacząłem drążyć temat brakujących graftów klinika zasłaniała się certyfikatem na 4500 graftów, innym razem napisali w meilu że przeszczepiono 4300. Gubią się w zeznaniach.
Nie potrafią w żaden sposób udowodnić deklarowanych 4500 graftów, unikają tego tematu i twierdzą