Kto24.04.2025 10:37
Jako były pracownik mogę co co nie wyjaśnić jak wygląda praca w firmie Instaltec reprezentowaną przez Pana W.K.
Firma zatrudnia ludzi do prac elektrycznych na terenie Niemiec na zasadzie podwykonawcy dla innych firm niemieckich. Zakres prac zależy od konkretnej firmy i budowy gdzie się trafi. Można trafić lepiej, można trafić gorzej.
Natomiast wracając do Instaltec firma zatrudnia albo na umowę o pracę albo na JDG. Stawki myślę że nie należą do najgorszych, firma opłaca mieszkania (tutaj również raz lepiej raz gorzej, generalnie jak była straszna tragedia to na szybkości zmieniali zakwaterowanie), zazwyczaj dają samochód na dojazdy z kartą do tankowania. Od początku 2025 zaszły zmiany wraz z przyjęciem nowego v-ce prezesa. I weszły limity na kartę DKV i wynosiły one 2500zl miesięcznie dla budów dalej jak Berlin i 2000zl miesięcznie dla budów blisko granicy (Berlin, Drezno). Podstawa wpływa na konto z zazwyczaj do 10, sporadycznie z małymi poślizgami. Natomiast reszta wynagrodzenia w euro to już jest loteria. Raz potrafi wpłynąć na konto 20 dnia miesiąca, a często gęsto nawet na początku następnego miesiąca. W tej kwestii zauważam największy problem jeżeli chodzi o całokształt firmy. Brak terminowości wynagrodzenia. Szefostwo ciągle tłumaczy się że przelew już wyszedł, już powinien być na koncie, a jednak z jakiegoś powodu przelew został zablokowany... Wykona go raz jeszcze, przelewem ekspresowym. Jak sama nazwa wskazuje powinien być natychmiastowo, jednak wpływa na to konto za 1-2dni. Tutaj można samemu sobie odpowiedzieć dlaczego tak jest. Ostatecznie pieniądze jednak trafiają na konto po kilku telefonach. Niestety ale trzeba się upominać o swoje.
No i kolejnym problemem jest brak odpowiedniego wyposażenia na budowie w narzędzia. A także środki ochrony osobistej. Przez rok czasu doczekałem się JEDNEJ pary rękawic ochronnych. Elektronarzędzia firmy Bosch - szału nie ma ale swoją robotę dadzą radę wykonać.
Na pewno na plus zasługują kobiety w biurze, na ich barkach spoczywa całą organizacja i logistyka firmy i dotychczas działało to dobrze. To tak w skrócie, może ktoś jeszcze się przełamie żeby opisać swoje spostrzeżenia