Angelika - Technik masażysta25.06.2024 14:30
Niestety, nie mogę zgodzić się z opinią Pani Beaty. W zasadzie, biorąc pod uwagę jej ciężki stan zdrowia, wątpię, że to ona napisała tę wypowiedź.
Zrezygnowałam z pracy z powodu poważnych naruszeń przepisów prawa pracy zgodnie z artykułem 55 kodeksu pracy:
Brak bieżącej ciepłej wody.
W okresie zimowym temperatura w pomieszczeniach wynosiła 13 stopni Celsjusza, a w niektórych (np. w toalecie dla pracowników) była jeszcze niższa. Pracodawca nie chciał uruchomić grzejników, ponieważ nie opłacało się to finansowo, więc zostały zakupione grzejniki elektryczne.
Po zastosowaniu grzejników często brakowało prądu, co przerywało zabiegi masażu twarzy i powodowało ogromny stres wśród pracowników.
Pracodawca rzadko przebywał w miejscu pracy, co, teraz się zmieniło na lepsze.
Wypłaty nie były na czas; niektóre pracownice musiały czekać na wynagrodzenie nawet 18 dni, a i tak były one wypłacane w ratach.
Pracownicy byli zmuszani do przyjmowania wynagrodzenia w gotówce z powodu rzekomo "zepsutego konta bankowego" i braku możliwości przelewów.
Większość stylistek musiała samodzielnie liczyć utarg, ponieważ wynagrodzenie z prowizji często się nie zgadzało.
Często zdarzało się, że pracodawca kazał pracownikom wcześniej wracać do domu lub nie przychodzić do pracy, a potem odbierał im dni urlopowe.
Regularne wizyty pana zajmującego się wywozem (usunięte przez administratora) z informacją, że "czerwona lampka się pali" i prośbą o kontakt z szefową.
Wizyta komornika sądowego.
Nieopłacanie składek ZUS pracownikom.
Jednak praca miała też swoje plusy: własny gabinet, wspaniali klienci, bliskość miejsca pracy (Słupsk) i fajny zespół. To wszystko zamydliło mi oczy, a gdy w końcu zobaczyłam prawdziwe warunki, nie mogłam uwierzyć, gdzie się znalazłam.
Czy odradzam pracę tam? NIE. Trzeba jednak być świadomym tego, co nas tam może spotkać, a decyzję podjąć samodzielnie. :)
PS: Pracowałam w okresie 2023r.-25.06.2024r. ( więc sytuacja może uległa zmianie czego bardzo życzę szefowej salonu i pracownikom pracującym w tym zakładzie. :)