Nie przegap nowości o SPP Kraków strefa płatnego parkowania!
XY
26.06.2026 18:10
Uprzejmie donoszę i co miesiąc 20% premii przynoszę 🤣
Dawno temu
26.03.2026 10:20
Odradzam pracę. Szczególnie obszar płatnego parkowania. Urzędnicy oglądają programy na Youtubie w czasie pracy.
31.05.2026 11:40
Jakoś mnie to dziwi że nikt tego nie nadzoruje. Z drugiej strony jak nie mają nic do roboty w tym czasie…
01.02.2026 13:05
Nie polecam nikomu pracy w wydziale strefy płatnego parkowania, a szczególnie w charakterze kontrolera. W obliczu zmian które weszły w życie od wczoraj tj. 31.01 oraz jako były pracownik obszaru płatnego parkowania czuje się zobligowany napisać i każdy oceni czy warto...
Od zawsze była, jest i będzie duża presja na wystawianie zawiadomień, więc spodziewaj się, że po kilku tygodniach pracy będą oczekiwać od Ciebie średniej dziennej na poziomie innych pracowników z wysokim stażem, będziesz na różne sposoby nakłaniany poprzez zaproszenie na "szkolenie" u "kierownika" jeśli twoje wyniki będą dla nich niesatysfakcjonujące.
Później jeśli się nie dostosujesz będziesz odczuwać w premii to, że w ramach 13 godzinnej służby , na mrozie lub w dużym deszczu zamiast 12 aut wystawiłeś przykładowo 8 bo przecież kierownik który pewnie ani raz w życiu nie miał zapewne przyjemności kontrolowania obszaru płatnego parkowania wie, że auta bez opłat (w obliczu wysokich mandatów - tzw. opłat dodatkowych) rosną na drzewach, a to pracownikom się nie chce... :D
W efekcie będziesz biegał po wyznaczonych przez nich obszarach i szukał aut bez opłaty przez 13h z 45 minutową przerwą jak sądzę, a nie wiem czy jest to warte 5100 + sporej dawki stresu. Chyba niezbyt.
Pracuję w Krakowie w delegacji, czasem muszę jechać do innego miasta więc nie wykupuję abonamentu miesięcznego. Parkuję auto (o ile jest jeszcze miejsce) po pracy około 17:30. Zawsze opłacam parking. Dostałem już 6 mandatów po 150 zł ponieważ zdarzyło mi się wykupić bilet do 19.58 zamiast 10:13 ponieważ o 6:15 zwalniam miejsce i jadę do pracy. Bilety były opłacone różnie ale nigdy wcześniej nie wygladały przed 19:53. 2 razy próbowałem przekonać parkingowca podczas wystawiania mandatu że jeżeli jest problem o 3 minuty to zapłacę złotówkę i uniknę mandatu 150zł. W dwóch przypadkach nie uzyskałem odpowiedzi, a jedynie mandaty za przednią szybą oraz szyderczy uśmiech. Nie wiem ile mają od wystawionego mandatu ale widzę że sprawia im to większą radość niż wycieczka pedofilia do Disney Land'u.
Animowy
10.09.2020 21:44
Facet mandaty daje straż miejska a na strefie płatnego parkowania jest zawiadomienie które dają po 5 minutach
były pracownik strefy
05.05.2025 14:42
Witaj, kontrolerzy nic nie mają od wystawienia mandatu (pracowałem tam kiedyś i nadal mam tam znajomych), wykonują pracę w normalny sposób na zasadach które narzuca im ZDMK, które z kolei to mają narzucone przez uchwały i ustawy od magistratu. Pretensje do zasad trzeba mieć nie do zwykłych pracowników strefy a do radnych miasta i prezydenta Krakowa. Kiedyś radni przegłosowali uchwałę (idiotyczną) która to nakazuje pracować ludziom ze strefy i pobierać opłaty w takie dni jak np 1 i 3 maja oraz pozostałe np 6 stycznia itp, wielu ludzi (kierowców) wciąż o tym nie wie, jest to złe dla kierowców ale i dla samych pracowników. W te nowe dni ludzie Ci nie maja gdzie iść na przerwę bo są święta i jest wszystko pozamykane więc o toaletę nawet ciężko a mają umowy o pracę i pracodawca powinien im zagwarantować w miejscu pracy WC. Nie rzadko pracownik musi płacić sam za WC a ZDMK im za to nie zwraca. Piszę o tym dlatego aby każdy wiedział, że te różne sytuacje wynikają z poleceń miasta jak i ZDMK, a szeregowi pracownicy strefy nic nie mogę, a jedynie muszą stosować się do zasad im narzuconych. Z tego powodu bywa tak często, że wystawiane są (kary) "zawiadomienia" o dodatkowej opłacie i taka kara może być wystawiona nawet o 19:59 najpóźniej. Często w w godzinach 19-20 ciężko jest znaleźć samochód do "skasowania" a kontrolerzy którzy nie wystawiają aut po 19 godzinie, po dłuższym czasie np kilku dni, są na różne sposoby sugestywnie nakłaniani do tego aby się "starali" po 19 wystawiać no bo statystyki itd. Dlatego też często dochodzi do sytuacji gdzie klient strefy kupił bilet na prawie cały dzień ale np wyszło mu do godziny 19:51 i nie chciał dorzucać kolejnych złotych aby przeskoczył mu bilet na następny dzień, i wtedy jak się trafi na kontrolera to jest on zobowiązany do wystawienia "kary". Dany pracownik nie ma pojęcia czy jest sprawdzany czy nagrywany przez jakichś koordynatorów, przez co nie ryzykuje i nie odpuszcza wystawienia zawiadomienia. Oczywiście często zdarza się że znajdzie się ktoś kto odpuści bo wie że to bardzo niemiłe jest jak kogoś taka kara za zakup biletu na prawie cały dzień spotka, tylko dlatego że brakło mu np 8 minut na bilecie. Fakt też jest taki że zdarzają się pracownicy "służbiści" na strefie i czasem z głupoty a czasem z chamstwa wystawiają zawiadomienia z uśmiechem na twarzy, lub też zwyczajnie jak to u ludzi bywa, popełniają błędy, na który Pan się załapał. Ja Panu coś powiem, pracownicy strefy nie mogą anulować "kary" po wystawieniu bo inaczej dochodziłoby do rażących naruszeń i korupcji ze strony pracowników szeregowych na strefie, przez co trzeba samemu pisać pisma z powodu błędów których się dopuścili kontrolerzy. Taka sytuacja jest chora w dzisiejszych czasach, aplikacji, internetu, ogólnie digitalizacji, ale sytuacja jest wciąż taka sama nadal w 2025 roku ponieważ, ktoś kto siedzi w tych spółkach musi mieć się czym zajmować i zarabiać na czymś. Dlatego jak na razie nie pali się tam nikomu w ZDMK usuwać kogoś ze stołka, bo bywa że jest tam ktoś np z politycznego nadania bądź jest jakimś znajomym kogoś, więc musi mieć co robić, a może nikt nie napisze odwołania to miasto zgarnie hajs. Tak naprawdę niemal w całości za taki stan odpowiada miasto np (radni, prezydent) potem swoje pięć groszy dodaje ZDMK a czasem wynika to z ludzkiego błędu, choć idioci też się zdarzają ale to jest już... jak to w życiu bywa. Podsumowując, wiem że odpisuję na komentarz po 5 latach ale sytuacja nadal jest taka sama, no i pisze dla każdego czytającego kto tu wejdzie na stronę. Pozdrawiam P.S w życiu ludzi przeważnie bywa tak że niemal za każdą absurdalną sytuację odpowiada góra a nie prości ludzie.
Stróż
13.05.2022 11:30
Większego zidiocenia niż ta firma i zatrudnieni tam ludzie nie widziałem i nie słyszałem. Podam fakt autentyczny do sorawdzenia. Rok temu pozostawiłem swój samochód na ul Lea w Krakowie. Opłaciłem postój na dwie godziny. Wróciłem do samochodu przed upływem 40 minut za zapłacony postój. Za wycieraczką zobaczyłem kartkę że mam nie opłacony postój. Bilecik leżał na podszybiu i był widoczny z zewnątrz. Spotałem strefowego i zapytałem go dlaczego dostałem karę skoro mam opłacony postój. Tępy wzrok patrzył na m i i nic. Kazałem mu to wycofać lecz tępy wzrok dalej patrzył na mnie. Potwierdził tylko że mam rację. On nie może zrobić nic. To jest idiotą może nałożyć karę lecz nie może jej anulować. Zadzwoniłem z miejsca w którym stałem do biura obsługi strefy. Pani sprawdziła że mam opłacony postój że kary nie powinno być. Dopiero się zaczęło jeden (usunięte przez administratora) który bezprawnie nakłada karę i druga (usunięte przez administratora) która mówi przez telefon do mnie że ja muszę pisemnie prosić idiotów zatrudnionych w tym biurze by anulowali mi karę. Poczułem się jak śmieć. Płacę podatki w tym mieście i inne daniny a (usunięte przez administratora) którym nie udałem się dać oszukać każą mi ich przepraszać za to że nie dałem się oszukać. Wtedy zrozumiałem filozofię zarządzania miastem przez Pana Majchrowski ego i jego bande
02.04.2021 22:51
Jesteście żałosni bo nawet w
Wielką sobote nie znieśliście opłat w strefie płatnego parkowania nie wspominając o świetach w grudniu 2020r.Udławcie się tymi pieniędzmi.Banda kredytów i zdzierców.
leon
01.11.2019 13:14
praca od poniedziałku do piątku od 9:45 do 20:15 czyli 10,5 godziny, na słońcu, deszczu, śniegu, mrozie itd za 2500 brutto, praca dla jakis sflustrowanych albo z nozem na gardle, bo innego wytlumaczenia nie mam
Zostaw merytoryczną opinię o SPP Kraków strefa płatnego parkowania