Mała firma składająca się z 4 pracowników + 2 przełożonych. Generalnie w tej firmie nie ma organizacji, socjalu oraz szkoleń. Zastanawiał mnie zawsze fakt w tej firmie, że szefowa nie umie kompletnie zarządzać ludźmi, nie przyznaje się do oczywistych błędów, co chwile wyjeżdża na wakacje a pracownicy muszą pracować na taką osobę. Szef natomiast wyglądał tak, jakby się jej po prostu bał (choć oboje są właścicielami tej firmy), gdyż "zabezpieczał" się w e-mailach, mimo tego, że pisaliśmy prywatnie na teamsach xD. Trzeba patrzeć na kilka platform (usunięte przez administratora) teams, jira, emaile, telefon) gdyż szefowie mogą losowo skorzystać z jednej z nich do skomunikowania się z Tobą xD. Jeśli chodzi o pracowników, to moim zdaniem są bardzo w porządku, ale nie do końca miałem do nich zaufanie, gdyż znali się z szefostwem z wcześniejszej firmy w której razem pracowali - więc trzeba się pilnować. Występują również spotkania integracyjne co jakiś czas, które wyglądają tak, że szefostwo cały czas opowiada o sobie co nie osiągnęli w życiu (zwłaszcza szefowa), a nawet nie usłyszysz od nich prostego pytania "co słychać u Ciebie" przez całe spotkanie, więc praktycznie pozostaje Ci siedzenie cicho albo zagadanie do pracownika xD. Jeśli chodzi o organizacje, to dosłownie jest tragedia - szef nigdy nie ma dla Ciebie czasu, więc po tygodniu w nowej pracy jesteś zostawiony sam na "łaskę", nawet nie ma kto sprawdzić Twojej pracy - albo szef ją sprawdzi po 2-3 miesiącach i okaże się, że jest źle więc zacznie Ci to wypisywać w mailu (choć piszecie prywatnie na teamsie na co dzień) pomimo tego, że wielokrotnie go prosiłeś wcześniej aby sprawdził Twoja pracę :D Mało tego, zdarzył mi się okres, gdzie szef nie miał czasu przez 3 tygodnie mi zlecić żadnego zadania a doskonale wiedział, że nic innego nie robię XDDD... Jeszcze dobre było jak szefowa pomyliła się przy pierwszej mojej wypłacie i dostałem większe wynagrodzenie o 700zł, gdzie uczciwie jej napisałem, że popełniła błąd, ale duma jej nie pozwoliła się przyznać od razu więc wysłała pasek wynagrodzenia bez żadnego komentarza xD przyznała się po 2 miesiącach i oczywiście odebrała mi to z wynagrodzenia uwaga... przed świętami chociaż mogła to zrobić już 2 miesiące wcześniej... na święta inni pracownicy dostali dodatkowe pieniądze (tak mi ich pracownik powiedział :)) natomiast nie dość, że mi zabrali 700zł przed świętami to dostałem jedynie czekoladę za 30 zł i żadnej kasy (ot takie fair traktowanie pracowników) xD Przestrzegam Was również aby ustalić stawkę taką jaką chcecie od samego początku (nie zgódźcie się na niższą przez 3 miesiące), bo Wam tego potem nie dadzą. Kolega który się przyjął 2 tygodnie po mnie, wytrzymał tam niecały miesiąc i się zwolnił, natomiast ja wytrzymałem około 7 miesięcy. Wiem również, że zwolniły się 2 osoby w 2022. Streszczając minusy to: 0 organizacji, 0 socjal, szefowa, która nie umie zarządzać ludzmi, szef nie mający nigdy czasu dla Ciebie, 0 szkoleń, pretensje o coś co nie jest Twoją winą, zwalanie winy na Ciebie, nie wywiązanie się z obietnic pieniężnych, błędy w wynagrodzeniu, nierówne traktowanie pracowników, słabe wynagrodzenie itp.
Czy są jakieś plusy? Jedynie fajny laptop służbowy, mili pracownicy, praca zdalna (choć w IT zawsze jest dostępna praca zdalna, więc nie wiem czy to można zaliczyć do plusów)