Piotr08.05.2026 12:08
Niestety moja współpraca z biurem księgowym w zakresie obsługi fundacji oraz projektu marszałkowskiego była bardzo rozczarowująca.
Podczas realizacji projektu pojawiły się błędy związane z naliczeniem kosztów ZUS, a część faktur za usługi została wystawiona po terminach określonych w umowie projektowej, przez co konsekwencje finansowe musiała ponieść fundacja. Jako zarząd organizacji pozarządowej oczekiwałem większej staranności, szczególnie przy realizacji projektu finansowanego ze środków publicznych.
Dodatkowo, pomimo udzielonego pełnomocnictwa oraz wcześniejszych ustaleń, nie zostało złożone sprawozdanie finansowe do KAS. Próby kontaktu w celu wyjaśnienia sytuacji oraz ustalenia dalszej współpracy pozostają bez odpowiedzi. Na ten moment, mimo kilkunastu prób kontaktu telefonicznego i mailowego, nie otrzymałem żadnej informacji zwrotnej.
Najbardziej problematyczny jest dla mnie brak komunikacji i brak możliwości wyjaśnienia zaistniałej sytuacji. Przy prowadzeniu fundacji kluczowe są terminowość, odpowiedzialność i kontakt z klientem — niestety w tym przypadku tych standardów zabrakło.