Reesink Logistic Solutions PL
Reesink Logistic Solutions PL

Wywiadu udzielił/aMichał Ochmański
Country Manager
10.08.2023 13:38
Czym zajmuje się Państwa firma?
Od ponad 50 lat Reesink Logistic Solutions projektuje i dostarcza szereg zintegrowanych rozwiązań dla automatyzacji procesów logistycznych. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu, wiedzy technicznej i najwyższej klasy urządzeniom, które wdrażamy, jesteśmy wiodącym dostawcą rozwiązań w dziedzinie magazynowania, transportu materiałów i zautomatyzowanych systemów magazynowania. W naszej ofercie znajdują się zarówno w pełni zautomatyzowane systemy dla magazynów i centrów dystrybucyjnych, jak również automatyczne systemy regałowe. W skład naszej grupy wchodzą cztery spółki: AM Logistic Solutions (Niemcy), Lalesse Logistic Solutions (Holandia), Reesink Logistic Solutions (Polska) oraz Reesink Logistic Solutions (Austria).
Jaka jest historia rozwoju Reesink Logistic Solutions?
Historia grupy Reesink zaczęła się w warsztacie kowalskim, w miejscowości Zutphen na terenie Holandii. W 1786 roku Hendrik Reesink postanowił założyć jednoosobową działalność gospodarczą. Nie mógł przewidzieć, że firma będzie funkcjonować do dzisiaj, zachowując nie tylko nazwę, ale i ducha innowacji oraz przedsiębiorczości. Przez dziesięciolecia, kowalstwo Hendrika przekształciło się w dzisiejszą firmę, składającą się z 2700 ekspertów, pracujących w 40 jednostkach operacyjnych na czterech kontynentach. W 2010 roku zostaliśmy dystrybutorem systemu AutoStore i stale rozwijaliśmy się. Od 2017 roku jesteśmy częścią Royal Reesink i odnotowaliśmy imponujący wzrost, co dało Lalesse możliwość poszerzenia horyzontów i podjęcia nowych wyzwań. Nasza niemiecka organizacja, AM Logistic Solutions GmbH, założona w 1986 roku i specjalizująca się w kompletnych rozwiązaniach magazynowania, logistyki, automatyki i techniki sterowania, stała się wiodącym usługodawcą w tym segmencie. W Offenau, niedaleko Stuttgartu, obsługujemy wiele podmiotów pochodzących z całego świata i działających w różnych branżach. Nasza polska siedziba powstała w 2018 roku – jako Reesink Logistic Solutions PL – i jest dostawcą kompletnych systemów magazynowych.
Jakie rozwiązania oferujecie Państwo swoim klientom?
Jesteśmy dystrybutorem i integratorem: rozwiązań AutoStore, rozwiązań automatycznych Geek+, oraz gotowych systemów automatyki magazynowej. Oferujemy również, w ramach naszej Grupy, usługi wysoko wykwalifikowanych specjalistów w zakresie serwisu i uruchomień, pełniąc tym samym funkcję Hub’u kompetencji w zakresie usług serwisu i wsparcia. Wdrażamy różne systemy intralogistyczne, takie jak: AutoStore, autonomiczne roboty mobilne (AMR), układnice, technologie przenośników, systemy regałowe oparte o układnice magazynowe i automatyczne wózki transferowe, a także rozwiązania Pick by Robot. Systemami, które dostarczamy, można zarządzać za pomocą opracowanego przez nas oprogramowania LogiCS Warehouse Control Software. Nasze doświadczenie obejmuje ponad 130 instalacji AutoStore i przeszło 850 udanych projektów automatyzacji magazynów na całym świecie. Grupa firm należąca do Reesink Logistic Solutions, optymalizuje magazyny logistyczne poprzez inteligentne rozwiązania i najnowocześniejszą technologię, czyniąc operacje magazynowe efektywnymi kosztowo, a także gotowymi na przyszłe wyzwania. Niezależnie od tego, czy nasi klienci specjalizują się w dystrybucji towarów o niewielkich gabarytach, czy ładunków składowanych na paletach, dostosowujemy automatyzację do specyficznych potrzeb i wymagań. Wszystkie firmy w dziale Reesink Logistic Solutions są częścią Royal Reesink.
Czym jest Royal Reesink?
To holenderska organizacja o silnej, międzynarodowej pozycji. Royal Reesink to prawie 50 firm i ponad 2.600 pracowników, gdzie obroty sięgają 1,2 miliarda euro. Praca w Royal Reesink to coś więcej, niż tylko zatrudnienie w naszej Grupie – to szansa rozwoju w międzynarodowej organizacji z szerokimi możliwościami i atrakcyjnymi ścieżkami kariery.
Jakie rozwiązania są podstawą Państwa oferty?
Naszym klientom oferujemy kompleksowe systemy automatyzacji procesów magazynowych. Przede wszystkim jest to system automatyzacji magazynów AutoStore, bazujący na koncepcji magazynowania towarów w znormalizowanych skrzynkach (które nazywamy „binami”), umieszczonych w kratownicy, i robotów – wózków sterowanych za pomocą systemu AutoStore Controller. Odbywa się to z pomocą systemu WCS, który rozwijamy w naszym własnym zespole (LogiCS). W tej technologii roboty systemu AutoStore podają odpowiednie biny do portów, które są obsługiwane przez operatorów lub systemy zrobotyzowane. Oferujemy też autonomiczne roboty mobilne (AMR) z systemem iFollow grupy STOW Robotics, automatyczne roboty mobilne (AGV) z systemem Geek+. Nasi klienci mogą skorzystać też z systemów magazynów wysokiego składowanie typu „Shuttle 2D” grupy STOW Robotics, układnic magazynowych (w szczególności grupy DAMBACH) i technologii przenośników. Kolejnym punktem naszej oferty są systemy regałowe, rozwiązania Pick by Robot wyposażone w systemy wizyjne, oraz systemy oprogramowania LogiCS Warehouse Control Software, rozwijane przez nasz wewnętrzny dział programistów.
Co jest główną specjalizacją Państwa firmy?
Przede wszystkim stawiamy na dystrybucję i dostawę wysokiej jakości maszyn, komponentów i usług dla: rolnictwa, pielęgnacji krajobrazu, transportu wewnętrznego, wyposażenia magazynów i budownictwa. 40 firm zajmujących się dystrybucją maszyn, działa jak sieć. To właśnie ta sieć czyni naszą Grupę silną. Działając lokalnie, stajemy ramię w ramię z naszymi klientami i pokazujemy, że możemy oferować lokalną konserwację i szybkie naprawy przy użyciu oryginalnych części. W ten sposób maksymalizujemy żywotność sprzętu pracującego dla naszych klientów, jednocześnie minimalizując całkowite koszty.
Co wyróżnia Royal Reesink na tle konkurencji?
Każda firma, wchodząca w skład Royal Reesink narodziła się z talentu do przedsiębiorczości. Nie zastanawiamy się nad tym, jak robić interesy – po prostu działamy. Każda z tych firm zachowuje też własną tożsamość i cieszy się swobodą doskonalenia tego, w czym sprawdza się najlepiej, korzystając jednocześnie ze wsparcia silnej organizacji międzynarodowej. Możliwości finansowe i innowacyjne grupy są ogromne i to one dają klientom pewność i poczucie bezpieczeństwa. Przyjazne środowisko współpracy tworzą nasi ludzie. Jako firma, jesteśmy zobowiązani do przyciągania i pielęgnowania najlepszych talentów. Zachęcamy naszych pracowników do zaangażowania i współdziałania w celu stworzenia przyjaznych warunków pracy, w których każdy może w pełni wykorzystać swój potencjał. Utrzymujemy pełne szacunku, bezpieczne i zaufane środowisko, w którym można dzielić się problemami i sukcesami. Dzięki temu możemy lepiej wspierać naszych klientów i dostawców, oraz zapewniać komfort pracy naszym pracownikom.
Jak wygląda struktura Państwa firmy?
Aby efektywnie reagować na potrzeby naszych klientów, skutecznie wdrażać projekty, proponować najlepsze rozwiązania, a także szybko odpowiadać na wszelkie zgłoszenia serwisowe, nasze europejskie oddziały zarządzane są w strukturze macierzowej. Nasz Dział Sprzedaży to sieć specjalistów i Account Manager’ów, zawsze gotowych do spotkania się z naszymi klientami. Dział Wsparcia Sprzedaży to grupa Inżynierów Sprzedaży, którzy posiadają szeroką wiedzę, kompetencje oraz narzędzia, pozwalające na indywidualną analizę każdego zapytania i zaproponowanie najlepszego rozwiązania technicznego. Dział Zarządzania Projektami to zespół doświadczonych Kierowników Projektu. W naszej firmie funkcjonuje także Dział Wdrożeń, w którym zatrudniamy specjalistów, zajmujących się wdrożeniami systemów (proces ten obejmuje: montaż, uruchomienie, programowanie, commissioning). Dział skupia programistów PLC, programistów i specjalistów w zakresie systemów WCS, AutoStore, Geek+, Stow Robotics – iFollow oraz Atlas 2D, wdrożeniowców, oraz specjalistów ds. instalacji i uruchomień. Kolejny dział, czyli Dział Serwisu, to grupa doświadczonych techników i inżynierów, gotowych wspierać naszych klientów w zakresie eksploatacji systemów, zgłoszeń serwisowych, pomocy w przypadku jakichkolwiek usterek, a także w zakresie prowadzenia prac planowych, takich jak: preventive maintenance, przeglądy, konserwacje i wiele innych.
Jak przebiega rekrutacja w Państwa firmie?
Pierwszy krok do kontaktu z nami to przesłanie nam aplikacji. Do składania CV zachęcamy osoby, które czują, że mogą wykorzystać swoje umiejętności i doświadczenie na oferowanych przez nas stanowiskach. Proces selekcji przesłanych aplikacji pozwala nam wybrać kandydatów, których zapraszamy na spotkania rekrutacyjne. Na tym etapie możemy skontaktować się z kandydatem telefonicznie, aby wstępnie omówić zgłoszenie. Rekrutacja rozpoczyna się od spotkania z przedstawicielem Działu Kadr lub inną osobą z danego oddziału naszej firmy. Spotkanie to, w zależności od stanowiska, odbywa się zdalnie, poprzez telekonferencję, lub osobiście, w siedzibie naszej lokalnej jednostki. Drugi etap to spotkanie wybranych kandydatów z odpowiednimi osobami z naszej organizacji (dla stanowisk technicznych będą to nasi inżynierowie/technicy, a także przedstawiciele Działu HR). Podczas spotkań rekrutacyjnych kandydaci są informowani o terminie decyzji dotyczącej zatrudnienia. Niezależnie od wyniku rekrutacji, przedstawiciel Działu HR udziela informacji zwrotnej każdemu kandydatowi, który wziął udział w spotkaniach rekrutacyjnych. W przypadku podjęcia decyzji o zatrudnieniu kandydata, pracownik Działu Personalnego składa oficjalną ofertę współpracy, przesyłany jest też list intencyjny do wybranego kandydata. Jeśli oferta zostanie zaakceptowana, rozpoczyna się proces zatrudnienia.
W jaki sposób dbacie Państwo o przyjazne środowisko pracy?
Bierzemy osobistą odpowiedzialność za nasze działania, projekty, a nawet sprawy pozornie wykraczające poza podstawowe obowiązki pracodawcy. Zawsze działamy w najlepszym interesie organizacji, wykazując inicjatywę i gotowość do pójścia o krok dalej. Zachęcamy do otwartej komunikacji, cenimy uczciwość i bezpośredniość w rozwiązywaniu problemów, oraz tworzymy atmosferę, która skłania do odpowiedzialności. Staramy się budować środowisko pracy, w którym ludzie czują się komfortowo – nawet popełniając błędy i przyznając się do nich. Wsłuchujemy się w opinie innych i cenimy je. Szczęśliwi i zdrowi pracownicy stanowią podstawę udanego biznesu, dlatego chcemy zaoferować środowisko pracy, w którym wszyscy pracownicy czują się jak w domu i nikt nie jest wykluczony. Jesteśmy przekonani, że różne doświadczenia, spostrzeżenia i opinie, prowadzą do sukcesu. Zatrudniamy osoby z różnym wykształceniem, specjalizacją i pochodzeniem. Posiadamy budżety szkoleniowe na rozwój zawodowy i osobisty. Aktywnie zwracamy uwagę na dzielenie się doświadczeniem i przekazywanie wiedzy w zespole. Pracownicy muszą czuć się swobodnie i bezpiecznie, aby mogli naprawdę się rozwijać i wziąć odpowiedzialność za swoją pracę.
Co jest dla Państwa najważniejsze w codziennej pracy?
Przede wszystkim stawiamy na komfortpracowników i kierujemy się zasadą, która mówi, że wykonujemy jedynie te zadania, które można zrealizować w bezpieczny sposób. Pracownicy często wiążą się z nami na całe życie, a klienci nawiązują z nami relacje biznesowe trwające znacznie dłużej, niż cykl życia zakupionej maszyny. To wiele mówi o naszych pracownikach, ale także o naszej całej organizacji. Bezpieczeństwo w firmie to więcej, niż przestrzeganie BHP. Zapewniamy stabilne zatrudnienie oraz inwestujemy w zdrowie i rozwój naszych pracowników.
Jakie plany związane z zatrudnieniem macie Państwo w 2023 roku?
Nasz dynamiczny wzrost, a także ekspansja na rynki Europy Środkowej i Wschodniej, oznaczają jednoczesny rozwój naszych Zespołów. Planujemy rekrutacje na stanowiska techniczne, w tym: Inżynierów Serwisu, Inżynierów odpowiedzialnych za uruchomienia systemów, Inżynierów programistów (sterowników PLC i systemów WCS). rekrutacja obejmie także stanowiska sprzedażowe, w tym: Inżynierów Sprzedaży, Sales Account Manager’ów, oraz wiele innych stanowisk.
Jakie macie Państwo plany rozwojowe?
Planujemy nadal rozwijać się dzięki pracy zespołowej i ulepszaniu naszych usług. Co jest naszym celem? Chcemy świadomie przyczynić się do rozwiązywania globalnych problemów, z jakimi się współcześnie mierzymy. Są to wyzwania związane m.in. z: energetyką, żywnością czy dostępem do wody. Zrównoważony rozwój zawsze był naszym priorytetem i aktualnie współpracujemy z producentami nad opracowywaniem czystszych, inteligentniejszych i wydajniejszych maszyn oraz procesów, które minimalizują ilość odpadów i redukują lub eliminują emisję dwutlenku węgla. Nasze oddziały w Holandii oraz Niemczech, są nie tylko organizacjami o długoletniej tradycji, ale i jednymi z liderów rynku. Nasze oddziały w Polsce i w Austrii, odnoszą znaczne sukcesy rynkowe, a jako organizacje o relatywnie krótkim rynkowym stażu (w Polsce działamy aktywnie od roku 2018), rozwijają się bardzo dynamicznie. W najbliższym czasie planujemy powiększanie naszych zespołów, w szczególności: Serwisu, Działu Sprzedaży, Zespołu Inżynierów – programistów PLC. Nasze plany dotyczą także rozszerzenia działalności na inne kraje europejskie.
23.01.2025 14:21
18.06.2023 08:00