uważny słuchacz30.06.2021 18:03
Zadzwonili do moich dziadków - uważnie przysłuchiwałem się rozmowie. Połączenie z numeru anonimowego. Konsultant przedstawia się imieniem i nazwiskiem oraz nazwą firmy. Sprzedają abonamenty na telefon (obojętnie jaki, stacjonarny czy komórkowy) pod pretekstem przeprowadzenia ankiety na temat telefonu stacjonarnego (działanie ewidentnie na granicy prawa). Cytuję:
konsultant: "z racji udziału w ankiecie od września będzie nowy abonament, za telefon stacjonarny będzie pani płaciła niecałe 26zł brutto już z vatem i tak będzie od września teraz proszę sięgnąć po dowolny rachunek za ten telefon"
babcia: "nie będę szukała, niech będzie tak jak jest"
konsultant: "Proszę pani nie będzie tak jak jest bo od września będzie nowe, proszę poszukać rachunku"
babcia: "gdzie ja tam będę szukać rachunku"
konsultant: "trzeba poszukać rachunku to jest ważne"
babcia: "nie wiem koło 30zł..."
konsultant (z intonacją żądającą w życiu nie słyszałem czegoś podobnego) "PROSZĘ SIĘGNĄĆ PO RACHUNEK!"
babcia "nie będę się tutaj..."
konsultant: "ale trzeba ten rachunek jest potrzebny żeby uzupełnić dokumenty PROSZĘ POSZUKAĆ RACHUNKU!"
... rozmowa dalej się toczy nie będę wszystkiego cytował szkoda że nie nagrałem sobie. W każdym razie słowa są tak sformułowane, że nawet jeżeli się zapisze ich treść to nie ma się do czego przyczepić, ale intonacja tych sformułowań jest wręcz żądająca, a nawet mogę pokusić się o stwierdzenie że konsultant krzyczał.
Teraz się zastanów, czy nadal chcesz podjąć zatrudnienie w takiej firmie - działając na granicy prawa, tonem żądającym oszukiwać nieświadome starsze osoby, pod pretekstem ankiety naciągać na wysokie rachunki oraz odcinać ich od telefonu (tak moi drodzy, przeniesienie numeru stacjonarnego to nie jest prosta sprawa - bardzo często zdarza się, że przez pewien okres trzeba płacić dwie umowy, a w okresie przejściowym nie można wykonać żadnego połączenia ze względu na kwestie techniczne, co wiąże się z tym że starsi ludzie nie będą w stanie wykonać połączenia alarmowego!).
Dodatkowo konsultanci nie pracują zdalnie ponieważ w słuchawce słychać wyraźne przegłosy z innych rozmów.