anonymous11.01.2020 13:51
Pracowałam chwilę w tej firmie ale w Niemczech bo też tam mają siedzibę praca jak praca kto kiedyś pracował na szklarnii to wie jak jest , lekko nie jest w lecie może być mega gorąco , likwidacje tych szklarnii też nie należą do lekkich prac . Niektórzy ludzie Liderzy w tych szklarniach uważają się za nie wiadomo kogo , niektórzy to nawet nie znają innego języka niż Polski , mając funkcję Lidera powinno się znać chodź język Angielski , no ale coż . Liderem może zostać tam każdy kapuściany Głąb który potem będzie się uważał za nie wiadomo kogo a tak naprawdę to jest zwykłym Cebulakiem !
--> Liderzy dawali kary w postaci " idziesz na Hotel" lub bo " zaraz pójdziesz na Hotel " niektórzy przyjechali pierwszy raz do pracy mogli coś źle zrobić i za to że coś źle zrobiłeś byłeś wysyłany na Hotel za karę !
--> Niektórzy przyjechali do pracy a za kilka dni zostali zwolnieni bo biuro wzięło za dużo ludzi do pracy i nie byli potrzebni .
-> Duża rotacja pracowników , nigdy nie byłeś pewien czy cię zaraz nie wyrzucą , niektórych wyrzucali za picie to wiadome jak ktoś się awanturuje, nie przychodzi do pracy to logiczne ,że takich ludzi się trzeba pozbyć więc na plus .
-> Jeżeli coś ci się stało i byłeś nie zdolny do pracy biuro odrazu podsuwało ci wypowiedzenie ;D aby się ciebie pozbyć, a byś wracał do polski , bez ubezpieczenia , bez niczego najlepiej a byś się leczył się w Polsce no chyba tylko prywatnie a to kosztuje ! W takiej nie fortunnej sytuacji , po prostu wypadek , trudno stało się nie należy podpisywać wypowiedzenia umowy ! tylko jechać do lekarza i on wtedy decyduje co dalej . Jak nie jesteś zdolny do pracy da ci chorobowe i siedzisz na Hotelu , ale masz płatne . Lecz biuro chcę się ciebie pozbyć , masakra znieczulica ludzka nie zna granic !
-> Netto wychodzi 6.90 ( bynajmniej mi tak wychodziło ) jeżeli masz bonusy za pracę a nie każdy je ma to wyjdzie ci 7,40/h jeżeli nie to 6,90 .
-> Nadgodziny w tej firmie nie są płatne , czy weekendy , Święta robisz za jedna stawkę , w sezonie tych godzin może być dużo wiec jak nie masz bonusów to cały czas będziesz pracował za 6,90-7 euro, niektórzy mówili,że mają nawet 6,50/h ciężko stwierdzić czy rzeczywiście tak jest .
-> Umowę dostajesz w języku Niemieckim gdy zapytałam czy bym mogła dostać umowę w Języku Polskim lub Angielskim pani z biura odpowiedziała,że jest to firma Niemiecka więc umowa jest w języku Niemieckim. Dziwne dlatego ze w pracy pisali np: ostrzeżenia w języku Polskim to czyżby umowa była aż tak śmieciowa .
-> Biuro Niemieckie szczyci się ,że Hotel jest za darmo a czy czasem nie bierzecie za nas dofinansowania? i jeżeli Hotel był by płatny to ile bym zarobiła 5 euro/h za tak ciężka pracę , śmiech.
-> Jeżeli chcesz pracować na sortowni to polecam tylko ludziom którzy chcą mieć dużo godzin bo nigdy nie wiadomo do której będziesz pracował , nadgodziny oczywiście płatne nie są .
Kiedyś gdy do nas przyjechał do powiedział tak 8 euro może i wychodzi z podatkiem a na wasze miejsce jest dużo innych ludzi ,ponieważ szklarnie są blisko polski i zawsze ktoś przyjedzie .
-> Na szklarniach są normy , normy wzięte z kosmosu :D na papryce to cieżko wyrobić normę i jeszcze taki Lider będzie cię gnębił ze szybciej . Sam niech zap...
-> Rowerów nie ma i często był problem z busem bo nie było klucza . Jak nie masz auta to siedzisz tylko w pracy lub na Hotelu .
-> w mailu miałam napisane ,ze firma daje odzież roboczą , owszem daje ale tylko spodnie i bluzkę na krótki rękaw ,gdy było zimno na likwidacjach to ludzie chorowali mogli by zapewnić chociaż jakieś bęzrękawniki bo nie każdy miał kurtkę roboczą ze sobą