Klient sklepu GRODZISK MAZ. 09.06.2025 18:19
Szanowni Państwo,
pragnę zgłosić oficjalną skargę na zachowanie jednej z pracownic sklepu Lidl przy ul. Królewskiej 57B w Grodzisku Mazowieckim, które miało miejsce 9 czerwca 2025 roku około godziny 18:00, czyli w godzinach szczytu, tuż po niehandlowej niedzieli, gdy sklep był szczególnie obciążony ruchem klientów.
Pani obsługująca stanowiska kas samoobsługowych całkowicie ignorowała swoje obowiązki służbowe. W momencie, gdy większość klientów napotykała problemy przy kasach – m.in. związane z błędnym wskazaniem wagi produktów czy koniecznością zatwierdzenia zakupu – pracownica stała bezczynnie, wpatrując się w telefon i zerkając na zegarek, zamiast aktywnie monitorować sytuację i pomagać klientom.
Dopiero moja bezpośrednia interwencja – konieczność osobistego zgłoszenia potrzeby pomocy – zmusiła pracownicę do podejścia. Co więcej, nie odłożyła nawet telefonu podczas „pomocy” przy mojej kasie, kontynuując korzystanie z urządzenia prywatnego w czasie wykonywania obowiązków służbowych. Reagowała z opieszałością i wyraźną niechęcią.
Zwracam uwagę, że:
• obsługa klienta na stanowiskach samoobsługowych nadal należy do obowiązków personelu sklepu – to Państwo zachęcacie klientów do korzystania z tych kas, tym samym zobowiązując się do zapewnienia ich sprawnego działania;
• korzystanie z prywatnych telefonów komórkowych w czasie pracy, w obecności klientów, w szczególności podczas rozwiązywania problemów technicznych – jest rażąco nieprofesjonalne i niedopuszczalne;
• taka postawa wpływa bezpośrednio na jakość obsługi i wizerunek całej sieci Lidl.
Zwracam się z prośbą o:
1. Przeprowadzenie rozmowy dyscyplinującej z pracownicą obsługującą kasy samoobsługowe w danym dniu i godzinie.
2. Przekazanie mi informacji, czy Państwa wewnętrzne regulaminy dopuszczają korzystanie z prywatnych telefonów w czasie obsługi klienta.
3. Zapewnienie, że podobne sytuacje nie będą miały miejsca w przyszłości.