pracownik sklepu12.11.2025 08:37
Szanowni Państwo,
Piszę jako pracownik sklepu – osoba pełniąca obowiązki kasjera, sprzątacza, magazyniera, a nierzadko również piekarza. Czuję się zobowiązany zabrać głos w sprawie, ponieważ treść opinii, które pojawiają się w internecie na temat tego miejsca pracy, niestety w pełni odpowiada rzeczywistości.
Z przykrością, lecz i z poczuciem obowiązku obywatelskiego muszę stwierdzić, iż źródłem większości opisanych patologicznych sytuacji jest niekompetentne kierownictwo. Na stanowisko kierownika należy zasłużyć — poprzez wiedzę, kulturę osobistą, szacunek wobec pracowników i umiejętność organizacji pracy. Obecna osoba piastująca tę funkcję nie spełnia żadnego z tych kryteriów. To człowiek, który swoją postawą podważa autorytet kierownictwa i doprowadza do atmosfery strachu i upokorzenia wśród załogi.
Pracownicy — w tym ja sam — pozostają w zakładzie pracy nie z wyboru, lecz z konieczności ekonomicznej. W okolicy brak jest alternatyw zatrudnienia, dlatego zmuszeni jesteśmy znosić sposób traktowania, który w mojej ocenie nosi znamiona mobbingu i nadużycia uprawnień.
Warunki pracy pozostawiają wiele do życzenia. Obowiązków jest nadmiar, personelu – dramatycznie za mało. Przerwy są symboliczne, czasem człowiek nie zdąży nawet zjeść bułki. Urlopy przydzielane są niezgodnie z przepisami Kodeksu pracy, a jedynie w terminach odpowiadających kierownictwu. Jedynym pozytywnym aspektem, jaki można wymienić, jest to, że wynagrodzenie – o ironio – wpływa na czas.
W związku z powyższym, pragnę poinformować, iż złożyłem już formalne zawiadomienie do Państwowej Inspekcji Pracy, a w najbliższych dniach można spodziewać się kontroli. Mam nadzieję, że doprowadzi ona do ujawnienia skali nieprawidłowości oraz przywrócenia podstawowego poszanowania dla pracownika.
Z poważaniem,
Ukochan(y) Pracownik – zdeterminowany, lecz wciąż pełen nadziei na sprawiedliwość.