Zdecydowanie odradzam współpracę z tą osobą - (usunięte przez administratora) i (usunięte przez administratora) Potrafi wyprzeć się wcześniejszych ustaleń co do zakresu prac. Dla uczciwych dobra rada - jak najdalej od tego człowieka.
Klientka
26.11.2025 15:11
Jeśli kiedyś powstanie muzeum „Budowlanych Rozczarowań”, to mój firma Gama z pewnością zasłuży na osobną salę, może nawet skrzydło. Ba! Chyba postawiłabym mu tam pomnik – ale taki z papier-mâché, który rozpada się po pierwszym deszczu, czyli w duchu jakości jego usług. Od samego początku współpraca wyglądała jak reality show, tylko że bez nagród i zabawy, za to z dodatkowym stresem i koniecznością zastanawiania się każdego dnia: „Co dziś pójdzie nie tak?”. Szczerze mówiąc, zaczęłam powoli rozumieć ludzi, którzy konstruują swoje domy z klocków LEGO – przynajmniej tam każdy element ma sens i da się go włożyć prosto.
Kontakt z tym wykonawcą był jak rozmowa z żywym słownikiem wyrazów przeciwstawnych: mówi „będzie idealnie”, a jest tragicznie; zapewnia „wszystko zgodnie ze sztuką”, a potem szukasz tej sztuki, bo najwyraźniej chodziło o sztukę abstrakcyjną; twierdzi, że „nic nie jest problemem”, po czym znika szybciej niż twoje złudzenia. Gdyby kłamstwo było konkurencją olimpijską, już dawno miałby złoty medal i własną linię limitowanych dresów.
Podłogi, które ułożył, wyglądały jak hołd dla geometrii nieeuklidesowej – fale, uskoki, przerwy, jakby w ramach gratisu dorzucił instalację artystyczną pod tytułem „Chaos codzienności”. Chodziłam po tym i czułam się jak w parku rozrywki: trochę w górę, trochę w dół, trochę krzywo, trochę niepewnie. Gdyby to był escape room, pewnie bym się nawet ucieszyła. Niestety, to miało być moje mieszkanie.
A kiedy sytuacja zaczęła przypominać katastrofę budowlaną, którą chętnie pokazałby Discovery Channel w programie „Jak tego NIE robić”, wykonawca wykonał swój największy trik – zniknięcie. Nie pożegnał się, nie wyjaśnił, nie oddał pieniędzy. Po prostu rozpłynął się w powietrzu jak dym z taniej świeczki. Jednak trzeba mu oddać jedno: konsekwentny był. Jakość prac – zniknęła. Odpowiedzialność – zniknęła. On – zniknął. Spójność narracyjna? 10/10.
W efekcie zostałam z pięknym, nowym, krzywym krajobrazem podłogowym i koniecznością sprowadzenia rzeczoznawcy. Na własny koszt, rzecz jasna. Rzeczoznawca, widząc dzieło, najpierw uniósł brew, potem obie, a potem pewnie zastanawiał się, czy to na pewno było wykonywane w realnym świecie, czy może w jakiejś alternatywnej rzeczywistości, w której miarki i poziomice są zakazane. Przeszedł przez mieszkanie, robił notatki, milczał wymownie i mam wrażenie, że w połowie oględzin zaczął się zastanawiać, czy przypadkiem ktoś tutaj nie kręci ukrytej kamery.
Raport, który sporządził, w zasadzie można by oprawić w ramki i nazwać „Encyklopedią Fuszerki”. Lista błędów była tak długa, że musiałam robić przerwy w czytaniu. „Błąd technologiczny”, „nieprawidłowy montaż”, „zaniedbanie zasad”, „brak precyzji” – tak, jakby ktoś postanowił zaliczyć wszystkie możliwe kategorie złej roboty.
A sklep, który mi tego artystę polecił? Ach, tu zaczyna się komedia najwyższych lotów. Udają, że wszystko jest w porządku. „Ojej, naprawdę? Nie wiedzieliśmy!” – mówią tonem, który sugeruje, że wiedzieli, ale po co się przyznać, skoro można udawać dekorację. Przypominają kelnera w restauracji, który właśnie podał spalony stek, ale twierdzi, że tak miało być, „bo to specjalny sposób przygotowania”.
Gdy próbujesz wyjaśnić, że ich rekomendacja doprowadziła cię do finansowej i nerwowej ruiny, patrzą na ciebie jak na kogoś, kto wymyśla dramaty. Być może mają w magazynie osobną półkę z etykietą „Problemy klientów – nie ruszać”. Wszystko wskazuje na to, że to ich najważniejsza kolekcja.
Podsumowując — cała przygoda była wspaniałym pokazem, jak z pozoru prosta usługa może przerodzić się w epopeję godną adaptacji filmowej. Może kiedyś to opiszę w książce. Tytuł już mam: „Podłogi, których nie chciałam, i wykonawca, którego nie zapomnę (choć bardzo bym chciała)”.
Zostaw merytoryczną opinię o Andrzej Siekaniec F. H. Gama
Nie przegap nowości o Andrzej Siekaniec F. H. Gama!