Zdecydowanie NIE polecam – Obóz Koliber (Grecja, Tolo / Peloponez)
Chciałabym/Chciałbym ostrzec wszystkich przed wyjazdem na obóz młodzieżowy do Tolo organizowany przez biuro Koliber. Niestety wyjazd okazał się ogromnym rozczarowaniem i kompletnym nieporozumieniem.
Kadra i stosunek do uczestników:
Brak profesjonalizmu i podejścia: Pan Mirek nie miał absolutnie żadnego podejścia do dzieci i młodzieży. Cała kadra (Michał, Mirosław, Ola) wywoływała bardzo negatywne wrażenie. Jedyną osobą, która starała się ogarniać sytuację, była kierowniczka Barbara, choć i ona nieustannie na nas krzyczała i drała się na wszystkich tak samo jak reszta opiekunów.
Podejrzenie spożywania alkoholu: Wygląd i zachowanie niektórych opiekunów budziły ogromne wątpliwości – słaniający się krok, brak możliwości wejścia prosto po schodach, przewracanie się o krawężnik oraz wyczuwalna od nich woń alkoholu. To absolutnie niedopuszczalne na obozie dla młodzieży!
Niezgodność z ofertą i programem:
Plaża zamiast basenu: W ofercie biura wyraźnie podano, że uczestnicy mogą wybierać między wyjściem na basen a na plażę. W rzeczywistości nikt nas nie słuchał i ciągle zmuszano nas do chodzenia na plażę, bo tak było kadtrze po prostu wygodniej.
Niewypał w Atenach: Program nie był realizowany poprawnie. Zwiedzania było jak na lekarstwo, a czas wolny w Atenach na zjedzenie obiadu czy zakup pamiątek skrócono do zaledwie 30 minut!
Naruszenia prywatności i nieczyste zagrywki:
Grzebanie w rzeczach osobistych: Kadrze wyszły na jaw dziwne praktyki – nakazywano nam zostawiać klucze do pokojów w recepcji (choć sprzątaczki miały swoje), po czym po powrocie rzeczy w pokojach były ewidentnie przestawiane i przeszukiwane.
Zmuszanie do fałszowania dat: Regulamin sali dany nam do podpisania dwa dni po rozpoczęciu obozu kazano nam podpisać z datą pierwszego dnia, żeby ukryć opóźnienia organizacyjne.
Podsumowanie: Kompletna samowolka kadry, brak szacunku do młodzieży, łamanie własnego programu i podejrzane zachowania opiekunów. Szczerze odradzam ten wyjazd i to biuro każdemu rodzicowi!