Ostrzeżenie przed korzystaniem z usług tej lekarki w serwisie e-recept. Chciałbym podzielić się moim doświadczeniem z pewną lekarką działającą w serwisie zajmującym się wydawaniem e-recept, aby przestrzec innych. Niestety, moje wrażenia były bardzo negatywne.
1. Reklamy wprowadzały w błąd
Serwis Znana Recepta reklamował swoje usługi, zapewniając, że konsultacja i recepta zostaną zrealizowane w ciągu 15 minut, a lekarz skontaktuje się z pacjentem telefonicznie lub na czacie. W moim przypadku było zupełnie inaczej. Pomimo mojej prośby o rozmowę telefoniczną, lekarka nie zadzwoniła ani nie przeprowadziła ze mną wywiadu. Konsultacja przeciągnęła się do 3 dni, ponieważ lekarka odpowiadała bardzo lakonicznie – zaledwie jednym zdaniem – i to tylko o dwóch porach dnia: rano i wieczorem. Taka obsługa zupełnie nie odpowiadała standardom, które obiecywano w reklamach.
2. Ograniczona dostępność i długie oczekiwanie
Lekarka odpowiadała jedynie w określonych godzinach: około 18:00 oraz następnego dnia rano o 9:00. Na odpowiedzi trzeba było czekać godzinami, co było szczególnie frustrujące w sytuacji, kiedy zależało mi na szybkim rozwiązaniu problemu. Brak bieżącej komunikacji sprawiał, że cała konsultacja była bardzo uciążliwa.
3. Brak profesjonalizmu i wywiadu medycznego
Mimo że przesłałem pełną dokumentację – w tym listę leków, które miałem w domu, oraz kopie ostatnich recept – lekarka odmówiła wystawienia nowej recepty. W trakcie całej konsultacji nie zapytała o mój stan zdrowia, podstawowe kwestie, takie jak ciśnienie krwi, temperatura, objawy dolegliwości, przebyte choroby czy wiek. Nie przeprowadziła żadnego wywiadu medycznego, co jest absolutnym minimum przy takiej usłudze. Zamiast tego zażądała dodatkowych dokumentów, co wydawało się całkowicie zbędne.
4. Brak kontaktu i anonimowość
Lekarka nie oddzwaniała na podany przeze mnie numer telefonu, a cała komunikacja odbywała się wyłącznie na czacie, w sposób anonimowy. Nie przedstawiła się ani imieniem, ani specjalizacją, co budziło mój niepokój – przez cały czas nie wiedziałem, czy rozmawiam z mężczyzną, kobietą, dermatologiem czy innym specjalistą. Taka anonimowość w przypadku usług medycznych podważa zaufanie i profesjonalizm.
5. Obawy o bezpieczeństwo danych
Podczas całej konsultacji miałem poważne wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa przesłanych danych. Lekarka znała mój wiek, dane osobowe oraz problemy zdrowotne wpisane w ankiecie, ale jej podejście było zupełnie nieprofesjonalne. Nie miałem pewności, co dzieje się z moimi danymi po zakończeniu konsultacji.
6. Koszt konsultacji bez efektu
Za konsultację zapłaciłem 59 zł, a recepta i tak nie została wystawiona. Po sprawdzeniu opinii w internecie zauważyłem, że setki osób opisują podobne doświadczenia – czują się oszukane przez tę lekarkę i serwis, w którym pracuje.
Podsumowując, nie polecam korzystania z usług tej lekarki ani serwisu, który ją zatrudnia. Brak profesjonalizmu, ignorowanie pacjenta, anonimowość oraz wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa danych sprawiają, że takie doświadczenie budzi więcej frustracji niż pożytku. Jeśli mieliście podobne problemy, zachęcam do dzielenia się swoimi opiniami, aby ostrzec innych.