Niniejszym chciałabym złożyć oficjalną skargę dotyczącą przebiegu rozmowy rekrutacyjnej, która odbyła się w dniu wczorajszym w salonie optycznym Centrum Optyczno-Okulistyczne Medi-Optyka.
Z ogromnym rozczarowaniem muszę stwierdzić, że sposób przeprowadzenia rozmowy odbiegał od podstawowych standardów profesjonalizmu oraz kultury osobistej, jakich można oczekiwać od przedstawicieli firmy mającej bezpośredni kontakt z klientem.
Osoby prowadzące rozmowę wykazywały lekceważące i nieprofesjonalne podejście – podczas spotkania żuto gumę, prezentowano arogancką postawę oraz wykonywano niestosowne gesty i ruchy ciała, które sprawiały wrażenie braku szacunku wobec kandydata. Atmosfera rozmowy była wyjątkowo niekomfortowa i daleka od profesjonalnej.
Szczególnie niepokojąca była wypowiedź jednej z pracownic: „tutaj każdy sobie”. Tego rodzaju komentarze budują bardzo negatywny obraz miejsca pracy i wskazują na brak odpowiednich standardów współpracy oraz komunikacji wewnątrz zespołu.
Uważam, że przy takim podejściu personelu firma naraża swój wizerunek oraz relacje zarówno z przyszłymi pracownikami, jak i klientami. Rozmowa rekrutacyjna powinna być wizytówką firmy – niestety w tym przypadku pozostawiła wyłącznie negatywne odczucia.
Mam nadzieję, że moja uwaga zostanie potraktowana poważnie i pozwoli Państwu wyciągnąć odpowiednie wnioski wobec osób reprezentujących firmę podczas procesów rekrutacyjnych.