Uwaga. Kompletnie nie polecam firmy RBT.
Współpraca z firmą RBT przy wykańczaniu domu jednorodzinnego nie była pierwszą współpracą. Namiar na Pana Tadeusza dostałem od koleżanki. Wcześniej Pan Tadeusz remontował mi mniejsze mieszkanie. Poleciłem go również innym osobom. Wracając jednak do tematu. RBT miało za zadnienie wykończyć dom. Na podstawie projektów został zrobiony kosztorys, na który dwie strony się zgodziły. Do pewnego momentu wszystko szło dobrze. Niestety im bliżej ustalonego terminu oddania domu, prace się przesuwały. Pan Tadeusz twierdził, że do 16.06 wszystko zostanie dokończone. Niestety to jedno z wielu kłamstw. Obecnie firma RBT jest prawie miesiąc po terminie. Poszli na inną budowę, zostawili niedokończoną główną łazienkę, elektrykę w garażu i szereg mniejszych niedociągnięć. Wśród pracowników RBT był też Andriej z Ukrainy, który pod okiem właściciela układał łazienkę, do której teraz nikt nie chce przyjść. Płytki są położone krzywo, niechlujnie. Co najlepsze Tadeusz twierdzi, że "fuga wszystko przykryje". RBT nie bierze odpowiedzialności za swoje błędy. Była sytuacja, że przez błędy pracowników zabrakło płytek. Marmur w pokoju kąpielowym wymaga ponownej impregnacji, bo ukraiński pracownik wykonał ją mega niechlujnie. Kamień na wejściu musiałbyć zbijany bo 90% płytek zostało porysowanych. Pan Tadeusz kupił je za swoje pieniądze, po czym na wieczór zadzwonił z informacją, że prosi o kwotę X bo musi sobie odebrać za płytki i pokryć wynagrodzenie glazurnika, który naprawiał błędy ukraińskiego pracownika.
Finalnie rozstaliśmy się, poprosiłem o wystawienie faktury na co oczywiście kamień w wodę. Pieniądze zostały przekazywane gotówką co czwartek.
Kompletnie nie polecam firmy RBT nikomu - właściciel nie szanuje zleceniodawców, jest nieterminowy i nierzetelny. Nie pilnuje swoich pracowników, nie bierze za nich odpowiedzialności. Gdy na horyzoncie pojawi się nowa inwestycja, gdzie można zarobić pieniądze, to od razu wszystkie siły przerzucane są w inne, nowe miejsce. Co warto podkreślić 99% kwoty z kosztorysu zostało przekazane właścicielowi.
Pan Tadeusz okazał się człowiekiem kłamliwym, który kompletnie nie podchodzi poważnie do swoich obowiązków. Zostawił rodzinę z 1,5 rocznym dzieckiem bez głównej łazienki i w niedokończonym domu.
Kompletnie nie polecam i w przypadku planowanej współpracy radzę zabezpieczyć się umową z terminami i karami umownymi.