Chciałbym zwrócić uwagę na pewien aspekt wizyty, który pozostawił we mnie poczucie niedosytu. Mimo profesjonalnej wiedzy i kompetencji medycznych, zabrakło mi u Pana Doktora odrobiny empatii oraz zainteresowania moimi odczuciami jako pacjenta. Rozumiem, że codzienna praca wymaga dużej koncentracji i zmaga się Pan z wieloma trudnymi przypadkami, jednak dla pacjenta ważne są nie tylko diagnoza i recepta, ale także poczucie zrozumienia i wsparcia.
Bezpośredniość i oszczędność w słowach mogą być odbierane jako dystans, co sprawia, że pacjent czuje się pozostawiony sam ze swoimi obawami. Z pewnością odrobina uwagi, życzliwości i czasu poświęconego na rozmowę sprawiłaby, że kontakt z lekarzem budowałby większe zaufanie i dawał poczucie bezpieczeństwa.
Mam nadzieję, że ta refleksja będzie potraktowana jako konstruktywna uwaga – z życzeniem, by przyszli pacjenci mogli nie tylko korzystać z Pana fachowej wiedzy, ale także doświadczać serdecznego podejścia, które w medycynie bywa równie ważne jak leczenie.