Prof. UAM dr hab. Iwona Sepioło-Jankowska Kancelaria Adwokacka
Prof. UAM dr hab. Iwona Sepioło-Jankowska Kancelaria Adwokacka
Wywiadu udzielił/aProf. UAM dr hab. Iwona Sepioło-Jankowska Kancelaria Adwokacka
01.06.2023 14:42
Czym zajmuje się Państwa firma i w jakich miastach działacie?
Nasza kancelaria adwokacka oferuje profesjonalną pomoc prawną, zarówno stacjonarnie w Poznaniu, Warszawie oraz Wrocławiu, jak i formie spotkań prowadzonych online. Stawiamy na ciągły i intensywny rozwój kancelarii, dzięki czemu możemy zaoferować najwyższą jakość świadczonych usług prawnych. Porady prawne online umożliwiają obsługę prawną klientów nie tylko z Poznania, lecz również z innych miejsc Polski oraz z zagranicy.
Skąd wziął się pomysł na działalność w tej branży?
Założycielkę kancelarii, prof. Iwonę Sepioło-Jankowską, od zawsze interesowało prawo i dziedziny z nim związane. Postanowiła rozpocząć studia prawnicze, które ostatecznie utwierdziły ją w przekonaniu, że chce związać swoją przyszłość z prawem. Założenie Kancelarii Adwokackiej okazało się strzałem w dziesiątkę - to miejsce, w którym wiele osób może uzyskać pomoc w rozwiązaniu swoich problemów.
Czy macie Państwo dużą konkurencję?
Nie da się ukryć, że branża prawnicza nieustannie się rozwija, a co za tym idzie, konkurencja jest duża i silna, przez co wymaga od kancelarii adwokackiej stosowania skutecznych strategii marketingowych, aby zachęcić nowego klienta do współpracy. Jeśli kancelaria spełnia wymagania rynku, zyskuje popularność wśród swoich klientów oraz buduje dobrą reputację w branży.
Jak wygląda struktura Państwa firmy?
Najwięcej pracowników pracuje na stanowiskach: adwokat, radca prawny, aplikant. Mamy również dwie osoby na stanowisku sekretarki. Zdarza się nam też przyjmować na praktyki osoby, które wiążą swoją przyszłość z tematem prawniczym.
Jak przebiega rekrutacja w Państwa firmie?
W kwestii rekrutacji decydujące zdanie ma szefowa, prof. Iwona Sepioło-Jankowska, jednak pomagają jej też prawnicy, którzy doradzają przy wyborze osób zgłoszonych na dane stanowisko do naszej firmy. Kluczowe kompetencje, jeśli chodzi o wybór idealnego kandydata do pracy w kancelarii, to sumienność, zaangażowanie i pracowitość. Uważamy, że te bez tych cech nie da się pracować w tej branży.
Jak wygląda proces wdrożenia nowego pracownika w Państwa firmie?
Pierwsze dni nowego pracownika w naszej kancelarii adwokackiej polegają głównie na pokazaniu wszystkich najważniejszych rzeczy oraz wytłumaczeniu zakresu obowiązków w praktyce. Rzeczą oczywistą jest, że nowa osoba nie będzie jeszcze wykonywała samodzielnie wielu obowiązków, trzeba będzie ją obserwować lub korygować jej działania, jednak uważamy, że to praktyka ułatwia i przyspiesza zaaklimatyzowanie się na nowym stanowisku pracy.
W jaki sposób dbacie Państwo o rozwój pracowników?
Zespół naszej kancelarii wzajemnie wspiera się - każdy chętnie pomaga i doradza drugiej osobie. Często dowiadujemy się nowych, ciekawych wiadomości od siebie, inspirujemy się, co oczywiście pomaga nam w codziennej pracy. Nasi pracownicy to często osoby młode, świeżo po studiach prawniczych, dzięki czemu łatwo im się porozumieć, znaleźć wspólny język i nawiązać dobre relacje.
Jakie macie Państwo plany rozwojowe?
Planujemy dalszy rozwój, aby nasi klienci byli w pełni zadowoleni z oferowanych przez nas usług. Chcemy stopniowo zatrudniać kolejnych pracowników, dzięki czemu będziemy mogli rozbudować naszą kancelarię, co pozwoli pomóc większej liczbie nowych klientów. Jednocześnie będziemy uczestniczyli w kursach i szkoleniach, które ułatwią naszą pracę i rozbudują nasze kompetencje.
15.03.2026 16:53
09.02.2026 12:20