Opinia po zakupie – zdecydowanie nie polecam
Na podstawie własnego doświadczenia zdecydowanie nie polecam tego sprzedawcy.
Samochód został przedstawiony jako auto z drobnymi uszkodzeniami zewnętrznymi, bez wpływu na stan techniczny. Sprzedający zapewniał, że auto jest pewne, nie było uszkodzone wewnątrz ani w komorze silnika oraz że nie zadziałały poduszki powietrzne. Deklarował również wpisanie tych informacji do umowy.
Dopiero podczas późniejszego serwisu i dokładnych oględzin po demontażu osłon ujawniono ślady poważnej naprawy powypadkowej. Stwierdzono m.in. zniekształcone elementy konstrukcyjne wymagające wymiany, uszkodzone elementy chłodnicy i intercoolera, używane podzespoły z aut powypadkowych, czujniki silnika z mocowaniami naprawianymi klejem epoksydowym, tanie zamienniki osłon, klejoną lampę LED oraz amatorsko wykonane mocowania i wsporniki.
Część tych wad była ukryta pod osłonami i nie była możliwa do wykrycia podczas zwykłych oględzin przed zakupem.
Warto też podkreślić, że sprawdzenie zagranicznych raportów VIN nie musi ujawnić rzeczywistej historii takiego auta. Z informacji, które uzyskałem, wynika, że samochód został wcześniej kupiony jako uszkodzony, a następnie naprawiany w Polsce. W takiej sytuacji zagraniczne raporty mogą nie zawierać informacji ani zdjęć dotyczących późniejszej naprawy. „Czysty” raport nie oznacza więc automatycznie, że samochód nie był poważnie uszkodzony.
Po zgłoszeniu sprzedającemu problemu i przesłaniu zdjęć z oględzin zamiast rzeczowego rozwiązania sprawy usłyszałem m.in. „trzeba było sobie dobrze sprawdzić” oraz że „sądów się nie boi”. Padła również propozycja odkupienia auta, ale wyłącznie na jego warunkach.
Szukałem auta u mniejszego handlarza, licząc na uczciwe przedstawienie jego historii. Niestety, moje doświadczenie jest zupełnie inne.
Zdecydowanie nie polecam.