Uniwersytecki Szpital Kliniczny
30.12.2023 07:39
30.12.2023 14:34
Wywiadu udzielił/aPiotr
29.12.2023 14:17
Chcemy Cię lepiej poznać. Napisz proszę, jaką historią chcesz się z nami podzielić?
Pracowałem na stanowisku osoby odpowiedzialnej za wsparcie informatyczne w DSI (Dziale Serwisu Informatycznego). W szpitalach system i oprogramowanie pochodzi od zewnętrznych firm, takich jak Eskulap lub CGM CliniNet. Oba oprogramowania zawierają błędy, nie działają w pełni lub czasem trzeba je po prostu aktualizować. Kontakt z serwisem tych firm jest niestety bardzo słaby. Nie ma co liczyć na helpdesk, trudno się do nich dodzwonić. Moim zadaniem było odbieranie telefonów i wysłuchiwanie problemów, które dotyczyły CGM. Niestety w szpitalu wprowadza się nowych pracowników w błąd. Starsi pracownicy mówią początkowo, że system i oprogramowanie są wewnętrzne, co jest nieprawdą. Kierownik, zamiast przekazywać sprawy związane z błędami do firmy od oprogramowania i serwisu. Przekierowuje je do nowego pracownika. Tak naprawdę nowy pracownik nie zrobi nic, ponieważ nie da rady skontaktować się z firmą zewnętrzną.
Czy miałeś/aś możliwość pracy zdalnej? Jeżeli nie, z czego wynikała ta decyzja?
Nie było możliwości pracy zdalnej. Nie wiem, z jakiego powodu wynikała ta decyzja.
Co było powodem zakończenia współpracy z firmą? Czy z pracy zrezygnowałeś/-aś sam, czy zwolniono Cię? Czy jakaś konkretna sytuacja wpłynęła na zakończenie Twojej współpracy z firmą?
Zwolniono mnie. Uważam, że było to spowodowane tym, że wyrażałem swój sprzeciw wobec mówienia nowym pracownikom, że w tej pracy za oprogramowanie i serwisowanie systemu odpowiada nasz dział wewnętrzny, co jak pisałem wcześniej, nie było prawdą. Dopiero po podjęciu zatrudnienia pracownicy dowiadywali się, że za te kwestie odpowiada firma zewnętrzna, z którą jest utrudniony kontakt. Wiadomo, że błędy systemowe się zdarzają, program wymaga aktualizacji i naprawiania przez dostawcę, a nie przez pracowników wewnętrznych.
Jakie są widełki wynagrodzeń na tym stanowisku (kwoty netto)?
3500-4200 złotych miesięcznie.
Jak długo pracowałeś/aś w tej firmie?
4 lata i 11 miesięcy.
Jakie dwa (lub więcej) pozytywne aspekty pracy w tej firmie mógłbyś/mogłabyś wskazać?
Poznanie ludzi z medycznej części szpitala, którzy zawsze byli pomocni.
Jakie dwa (lub więcej) negatywne aspekty pracy w tej firmie mógłbyś/mogłabyś wskazać?
Kierownictwo, które w ogóle nie jest pomocne. Brak dobrej organizacji pracy. Wprowadzanie nowych pracowników w błąd, jeśli chodzi o sposób pracy, o czym pisałem wcześniej.
Jakie były możliwości rozwoju na Twoim stanowisku / w Twoim dziale? Z czego to wynikało?
Brak możliwości rozwoju.
Czy firma planowała szkolenia i jak często się odbywały? Napisz jakich obszarów/ tematyki dotyczyły.
Firma nie prowadzi szkoleń. Firmy zewnętrze od oprogramowania również szkoleń nie prowadzą.
Jak oceniasz atmosferę pomiędzy pracownikami firmy?
Pracowałem dość długo, więc moi bezpośredni współpracownicy byli bardzo pomocni. Kierownictwo działu jednak źle wpływało na atmosferę. Często przekazywali oni swoje obowiązki do nowo zatrudnionych osób i nie pomagali im w ich realizacji.
Co najbardziej wpływało, według Ciebie, na atmosferę w firmie. Wskaż przykłady sytuacji i zachowań.
Uważam, że kierownictwo działu jest mocno przywiązane do swojej pracy i posad, przez co innym pracownikom jest trudno się czegoś nauczyć lub awansować. Przez to psuła się także atmosfera, ponieważ nowi pracownicy byli zawalani obowiązkami i nikt nie pomagał im we wdrożeniu się.
Czy pracodawca wywiązywał się z ustalonych warunków współpracy? Jeśli nie, co nie było zgodne z ustaleniami?
Tak, wypłaty przychodziły na czas.
Dzięki GoWork masz właśnie możliwość zasugerowania swojemu byłemu CEO/ Właścicielowi istotnych zmian. Co byś mu powiedział/a o organizacji i doradził/a co poprawić w firmie?
Nic się nie da zrobić. Każdy z każdym się tam zna. Ludzie tam pracujący widzą, jak to działa i nie da się tego naprawić. Należałoby na wysokich szczeblach wymieniać osoby, może to pomogłoby w tym, żeby było to lepsze miejsce pracy.
08.12.2023 20:18
15.11.2023 23:32