Z ciekawości śledzę ten wątek, ponieważ byłam na wyjeździe z Solistami i zastanawiam się nad kolejnym, bo mają świetne kierunki, gdzie nie do końca będziemy w stanie zorganizować coś na własną rękę i szukam opinii innych klientów. Jeśli chodzi o moje wrażenia to oceniam sumarycznie względnie okej, niemniej jednak wyjazd ten raczej utwierdził mnie, że jednak wyjazdy zorganizowane nie są dla mnie. Jeśli chodzi o mój wyjazd: byłam w Kenii+Tanzania w 2018 roku, był to mój drugi wyjazd zorganizowany w życiu, stąd zabrakło nam chyba doświadczenia w planowaniu. Teraz wiem, że oczekiwałabym od Solistów więcej. Na pewno zabrakło szczegółowego planu. A ten który był i został nam przesłany, już na miejscu w Afryce dowiedzieliśmy się że kilku "must have" z niego nie zrobimy. Wtedy pomyślałam "no okej", na pewno plan B będzie równie fajny. Z perspektywy czasu jednak żałuję, że ten plan został zmieniony, bez proaktywnej informacji ze strony Solistów (z drugiej strony nauczyło mnie to, że gdybym zdecydowała się na taki wyjazd w przyszłości to sama proaktywnie będę po takie informacje wracać). Lecieliśmy THY, wszystko super, ale kilka osób leciało przez Egipt i niestety zgubili bagaż. To oczywiście nie jest wina Solistow, zdarza się,
liderka stanęła na wysokości zadania żeby pomóc. Mieliśmy świetna grupę, bardzo fajnie się zintegrowaliśmy i to był mocny punkt tej wycieczki. Nasza liderka była fajna, starała się jak mogła, dbała o nas,ale też była elastyczna gdy chcieliśmy coś zmienić w punkcie wycieczki. Widziałam opinie, że zdarza się, że liderzy byli pierwszy raz w danym miejscu: u nas nie bylo inaczej, było to widać natomiast swoja charyzmą i szczerym zainteresowaniem Afryką, liderka "uratowała" ten fakt. Autentycznie się starała i to na plus. Koszt wycieczki nie był duży jak na safari, ale ... gdybym mogła drugi raz jechać to nie wahałabym się dorzucić troszkę pieniędzy więcej żeby mieć delikatnie wyższy komfort (a naprawdę dużo podróżuje i nie mam wysokich wymagań, i rozumiałam też w jakim jestem miejscu i trzeba się przyzwyczaić,jednak "hotele" w Afryce są naprawdę niskiej jakości, często spaliśmy w miejscach oddalonych od centrum (żaden problem) ale w dziwnych dzielnicach,gdzie nie do końca czułam się bezpiecznie)). Często sprawdzałam hotele w okolicy i znajdowałam droższe miejsca o naprawdę 20-30 zł , gdzie komfort był znacznie lepszy. Samo safari było super i to był mocny punkt programu, mieliśmy świetnego lokalnego kierowcę-przewodnika, który był ogromnym pasjonatą a od którego dowiedzieliśmy się niesamowicie dużo (natomiast koledzy i koleżanki z innych aut nie mieli tyle szczęścia i mieli poprostu kierowców od których nic się nie dowiedzieli). Transport był fajnie zorganizowany, bus wygodny i bezpieczny. Liderka zorganizowała spotkanie z grupą Masajów, podjechaliśmy do wioski (i nie była to wioska typowo pod turystów), było to niesamowite przeżycie. Kilka dni wypoczynku nad oceanem również super, liderka dała nam "odsapnąć" od sztywnych planów i goniącego czasu, była dla nas dostępna,ale nie organizowała nic na siłę (wielkie dzięki za to!). Podsumowując, było kilka niedociągnięć, jednak koniec końców opinię mam neutralną (po części dlatego też ze praktycznie w ogóle nie podróżuję z takimi grupami, lubię podróżować na własną rękę). Wydaje mi się że to byl pierwszy wyjazd Solistów do Afryki (było nas kilka grup) więc może potrzebowali zdobyć trochę doświadczenia. Trzeba być przygotowanym na różną klasę zakwaterowania, jeśli nie jesteśmy pewni, warto myślę konkretnie dopytać Solistów czy to i to będzie nam odpowiadać. Grupy nie są duże, ale małe też nie (nas było 16). Najwięcej zależy od lidera i jego podejścia,u nas bez zarzutów. Plan się zmieniał, czasami na plus, czasami niestety na minus. Trzeba być przygotowanym na taką możliwość i szukać informacji u Solistów. My koniec końców zaakceptowaliśmy kilka tych niedociągnięć (wezmę je pod uwagę przy ewentualnym planowaniu podobnego zorganizowanego wyjazdu) i zobaczyliśmy prawdziwą Afrykę,jej piękno, ale też problemy i za to dziękuję Solistom a każdemu kto jest zainteresowany musi wziąć tych kilka faktów pod uwagę i jeśli jest z tym okej i podchodzi do tego elastycznie to wyjazd na pewno będzie udany :)