Neutralny25.01.2026 15:41
Nie ładnie jest .... w swoje gniazdo naprawdę. Proponuję zastanowić się nad sobą i nad tym po co to robisz, i co tu robisz skoro jest tak źle.
Atmosfera jest ok, przełożeni są bardzo wporzadku, zawsze można zadzwonić , czy porozmawiać w cztery oczy. Dyspozytura kulturalna tak samo osoby z planowania. Oczywiście czasami zdarzają się błędy, ale kto błędów nie robi? Osobiście nie mam zastrzeżeń co do atmosfery lub kontaktu w reakcji pracownik - przełożony.
Co do osób z lotosu to rzeczywiście są osobami specyficznymi. Być może spowodowane jest to tym że to osoby ze śląska może w innym rytmie tam się żyje, czy pracuje. Nie mam pojęcia....
Jeżeli chodzi o km, czy manewry uczciwe jest to, że ile kto przejedzie km tyle ma dodatku za km, jeżeli mówimy o manewrach sprawa wygląda identycznie ile zrobisz manewrów taki masz dodatek. Wiadomo że w każdej firmie będą osoby które mają lepsze służby bardziej ,,tłuściejsze" jeżeli chodzi o km, czy liczbę manewrów w danym miesiącu, tym bardziej że są osoby nawet ze śląska które wykonują manewry w województwie lubuskim, czy jeżdżą nawet na północ Gdynia, Szczecin itp. nie wszyscy pracownicy jeżdżą typowy wykonywać manewry na danym obszarze. Być może bardziej uczciwsze byłoby to gdyby firma zaliczyła ilość manewrów w poprzednim roku, pomnożyła by o dodatek manewrowy i podzieliła na 12 miesięcy następnie podzielić na wszystkich maszynistów i dać stały dodatek manewrowy każdemu maszyniście przykład:
W zeszłym roku było 200 manewrów oczywiście to tylko przykład zaznaczam
200 razy kwota za man wychodzi np 10000 zł. 10000 dzielimy na 12 miesięcy wychodzi średnio 850 zł 850 zł dzielimy na ilość maszynistów przykład 100 maszynistów i wychodzi 85 zł średnio na miesiąc za manewry. Janek zrobi w tym miesiącu 5 manewrów, ale Jasiu nie zrobi żadnych przez pół roku bo miał po prostu pecha żeby wykonać choć jedne manewry, ale w 7 8 9 10 11 i 12 miesiącu Jasiu zrobi 10 manewrów, a Janek żadnych. Idzie to rozwiązać uczciwie jeśli ktoś ma problem z manewrami, czy km. Można średnie roczne zrobić i dać każdemu równy dodatek.
Ja osobiście złego słowa na firmę nie powiem, bo Qemetica jest firmą dobrą i uczciwą. Zarząd również działa żeby wyrównywać podstawy do tych osób które mają wysokie. Moja rada jak komuś się nie podoba można zawsze zmienić pracodawcę i przykład macie osób z tego ,, złego Lotosu " jak ktoś to napisał. Mogli zostać w Orlenie lub w tym momencie przejść do Orlenu, a jednak postanowili zmianę wbić pracodawcę na Qemetica i jakoś nie słyszę żeby wracali lub wybierali się do tego ,, świetnego lotosu, dużo Orlenu" w którym jest tak jak to niektórzy twierdzą idealnie. Firmę oceniam na 5 gwiazdek.