Taxenbach Sp. z o.o.

5Dodaj merytoryczną opinię

Opinie o Taxenbach Sp. z o.o.

zdjęcia autora wywiadu

Wywiad udzielony przez użytkownika Taxenbach Sp. z o.o.

Pracownik firmy - Firma

07.08.2023 04:08

Czym zajmuje się Państwa firma?

Taxenbach Sp. z o.o.ikona wywiad

TAXENBACH­ wspiera organizacje w ich codziennym funkcjonowaniu. Zapewniamy wywiązanie się z obowiązków regulacyjnych oraz sprawozdawczości, pomagamy w przygotowaniu i wdrażaniu nowych rozwiązań, oraz zajmujemy się doradztwem dla nowych inwestycji w kraju i za granicą. Świadczymy pomoc w zakresie: usług doradztwa podatkowego, usług prawnych, oraz audytu i finansów. Profesjonalne i konsekwentne działanie podmiotów z grupy TAXENBACH przekonało już wiele firm, które dzięki naszej wytrwałej pracy, znakomicie prosperują i stale się rozwijają.

Co jest Państwa siłą?

Taxenbach Sp. z o.o.ikona wywiad

Wiedza i profesjonalizm naszych pracowników stanowią unikalną wartość rynkową. Zatrudniamy wysokiej klasy wykwalifikowanych i doświadczonych specjalistów, którzy nieustannie pogłębiają swoją wiedzę, zdobywając profesjonalne kwalifikacje zawodowe. Jesteśmy profesjonalistami, dla których najważniejsze są: uczciwość, szacunek i praca zespołowa. Jesteśmy pełni energii i entuzjazmu. Mamy odwagę wskazywać innym właściwą drogę.

Skąd pomysł na działalność w tej branży?

Taxenbach Sp. z o.o.ikona wywiad

Od początku działalności TAXENBACH, czyli od 2017 roku, koncentrowaliśmy się na wysokiej jakości usługach oraz otwartym podejściu do klientów. Zależało nam na stworzeniu miejsca, w którym zainteresowani przedsiębiorcy będą mogli czuć się bezpiecznie, a jednocześnie uzyskają informacje niezbędne do rozwoju i sprawnego prowadzenia biznesu. U podstaw sukcesu TAXENBACH leżą wysoka jakość oferowanych usług oraz zespół specjalistów, którzy - dzięki interdyscyplinarnemu działaniu - zapewniają pełne bezpieczeństwo funkcjonowania organizacji.

Jak prezentuje się Państwa otoczenie biznesowe?

Taxenbach Sp. z o.o.ikona wywiad

Obecnie obsługujemy klientów z całego świata, działających w zróżnicowanych środowiskach gospodarczych i o zdywersyfikowanych profilach działalności. Są to podmioty m.in. z branż: IT, budowlanej, AI, automotive, oraz z sektora farmaceutycznego i medycznego. Codziennie mamy kontakt ze specjalistami z odległych kontynentów, m.in. z USA, Boliwii i RPA.

Jak wygląda struktura Państwa firmy?

Taxenbach Sp. z o.o.ikona wywiad

TAXENBACH to zespół interdyscyplinarnych specjalistów, złożony z kilku działów: Księgowości, Kadr i Płac, Prawnego i Podatkowego oraz Administracyjnego. Współpracujemy z wykwalifikowanymi osobami o wieloletnim doświadczeniu, jak również prowadzimy rekrutację wśród młodszych specjalistów, którzy są otwarci na zdobywanie nowych umiejętności.

Jak przebiega rekrutacja w Państwa firmie?

Taxenbach Sp. z o.o.ikona wywiad

Rekrutacja w TAXENBACH składa się z kilku etapów. Z uwagi na fakt, iż zależy nam na zgranym zespole, bardzo dokładnie dobieramy nowe osoby. Zazwyczaj pierwszym etapem rekrutacji jest rozmowa telefoniczna lub spotkanie online, a następnie spotykamy się stacjonarnie.

Jak wygląda proces wdrożenia nowego pracownika w Państwa firmie?

Taxenbach Sp. z o.o.ikona wywiad

W TAXENBACH panuje przyjazna atmosfera, wspieramy się wzajemnie w naszej pracy. Nie tylko nowe osoby, ale też doświadczeni pracownicy mogą liczyć na pomoc koleżeńską czy szkolenia, a w naszej codziennej praktyce stosujemy dodatkowe narzędzia usprawniające pracę. Działamy w modelu partnerskim, bez wielopoziomowych struktur i relacji nadrzędności, bowiem liczymy na lojalność i odpowiedzialność naszych specjalistów.

W jaki sposób dbacie Państwo o rozwój pracowników?

Taxenbach Sp. z o.o.ikona wywiad

Staramy się zapewnić rozwój każdej zaangażowanej osobie. Nasi pracownicy mają dostęp do szerokiej gamy szkoleń, programów komputerowych, fachowej i specjalistycznej literatury, oraz multimediów. Jesteśmy otwarci na nowe technologie, usprawniające codzienne czynności. Dbamy nie tylko o rozwój zawodowy, ale także o odpowiednią harmonię pomiędzy życiem prywatnym i zawodowym - chociażby poprzez dostęp do prywatnej opieki medycznej czy kart Multisport. Spędzamy czas w gronie współpracowników również poza pracą. Spotykamy się m.in. na wyjazdach i imprezach integracyjnych.

Jakie plany związane z zatrudnieniem macie Państwo w 2023 roku?

Taxenbach Sp. z o.o.ikona wywiad

Z uwagi na nieustanny rozwój, proces rekrutacji w TAXENBACH trwa nieprzerwanie. Zainteresowanych zdobywaniem kwalifikacji w obszarze księgowości, kadr i płac, lub w zakresie prawa i podatków, prosimy o składanie aplikacji na adres office@taxenbach.pl.

Jakie macie Państwo plany rozwojowe?

Taxenbach Sp. z o.o.ikona wywiad

Ponieważ obszar przepisów gospodarczych szybko się zmienia, czujemy się odpowiedzialni za rozwój oraz bezpieczeństwo prawne, podatkowe i finansowe naszych klientów. Mamy świadomość, że wraz z rozwojem i ekspansją zagraniczną naszych klientów, rozwija się także TAXENBACH. Staramy się podążać za nowymi trendami rynkowymi i stale poszukujemy chętnych na zdobywanie nowych umiejętności w przyjaznym środowisku gwarantującym zrównoważony rozwój.

Pytanie Nowy wpis

Jak dużo osób pracuje na stanowisku Specjalista Ds. Podatków w firmie Taxenbach Sp. z o.o.?

Pracodawca Nowy wpis
@Pytanie

Dzień dobry w odpowiedzi na zgłoszone zapytanie, wyjaśniam, że czynności związane z zagadnieniami podatkowymi są wykonywane przez zespół kilkunastu specjalistów, w tym kilku doradców podatkowych, kilku radców prawnych i biegłego rewidenta. W przypadku jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu.

anonim Nowy wpis

Chociaż zakończyłem już (nie z własnej woli) współpracę z Taxenbach, nie mogę się o tym pracodawcy wypowiedzieć inaczej niż w samych superlatywach - a jest to pierwsza pozytywna opinia jaką piszę na tym portalu po rozstaniu z pracodawcą. Taxenbach jest miejscem, w którym szanuje się pracowników, a pracownicy szanują się nawzajem. W kancelarii panuje niezwykle koleżeńska (wręcz rodzinna) atmosfera, nie ma żadnych sztucznych barier. Widać, że szefostwu zależy na podtrzymaniu tej atmosfery - co czwartki spożywany jest wspólnie obiad na koszt firmy, organizowane są urodziny pracowników, wydarzenia takie jak baby shower czy wspólne wyjścia do teatru. Nikt na nikogo nie podnosi głosu, nie narzuca niemożliwych do realizacji 'deadlinów' - pracownicy (oraz szefowie względem pracowników) są względem siebie niezwykle kulturalni, życzliwi i chętni do rozmowy na różnorakie, także niezwiązane z pracą, tematy. Pomimo możliwości pracy zdalnej niechętnie z tego korzystałem, gdyż lubiłem spędzać czas w tym miejscu. Pracodawca obdarza pracowników dużym zaufaniem i idzie pracownikom na rękę w najwyższym możliwym stopniu. Nikt nie kontroluje szczegółowo godzin pracy spędzonych w biurze, dużym plusem jest elastyczność w tym zakresie. Taxenbach na pewno nie zasługuje na negatywne opinie znajdujące się na tym portalu. Moim zdaniem to pracodawca idealny - oby wszystkie miejsca pracy wyglądały jak to.

Michał Kollar-Ryszard

Drogi Panie, W imieniu TAXENBACH dziękujemy za wyrażenie powyższej opinii po 5 latach od naszej kilkunastodniowej współpracy. Zachęcamy do bezpośredniego kontaktu w celu przekazania konkretnych uwag dotyczących współpracy z nami i funkcjonowania naszej organizacji. Wszelkie rzetelne uwagi stanowią dla nas cenne źródło informacji, które pozwala nam na realną ocenę sytuacji i podjęcie odpowiednich działań. Chętnie odniesiemy się do wszelkich konstruktywnych uwag - prosimy o ich przesyłanie na adres e-mail: office@taxenbach.pl. Dziękujemy też, że Pana opinia na portalu internetowym po tylu latach nie była anonimowa. Pana przypadek pozwolił nam na podjęcie kierunkowych działań do wyeliminowania naszych błędów w procesie rekrutacyjnym.

@Mm Nowy wpis

Trzeba przyznać, że było to już z 5 lat temu, to kawał czasu, może sie sporo pozmieniało.

Beata

W Taxenbach pracuję już prawie 2 lata. Jest tak, jak powinno w pracy być, czyli normalnie, życzliwie. Czuję się tutaj bardzo dobrze, swobodnie. Zawsze mogę liczyć na wsparcie merytoryczne, wspólne omówienie tematu i wspólne szukanie najlepszego i bezpiecznego rozwiązania dla Klienta. Zajmuję się bardzo ciekawymi tematami o szerokim przekroju, przez co cały czas się rozwijam i nie mam zagrożenia zaszufladkowania. Właściciele nastawieni są na partnerską współpracę, nigdy nie spotkałam się z krytyka, zawsze podchodzą konstruktywnie do tematu, dużo się od Nich uczę. Nie mam problemu z tym, aby zakomunikować, jeśli jakieś zagadnienie jest dla mnie trudne czy też nowe i potrzebuję więcej czasu na analizę, czy też przesunąć priorytety. Przy tym, co dla mnie jest również bardzo ważne, w kancelarii panuje bardzo przyjazna atmosfera, mimo że jest sporo tematów klienckich, to znajdujemy czas na swobodną rozmowę. Koleżanki i koledzy są naprawdę fajni, nastawieni na pomoc, u nas to normalne, że się śmiejemy, żartujemy, ale i też nawiązują się głębsze relacje koleżeńskie, które bardzo sobie cenie. Cenię sobie również elastyczność, nikt nie wymaga aby być w biurze o sztywnej godzinie, jest możliwość skorzystania z home office, lekcji angielskiego oraz dodatkowych atrakcyjnych benefitów. Pracodawca jest bardzo wyrozumiały i empatyczny. Naprawdę jest zdrowe podejście. Szczerze polecam.

Czy zechciałbyś podzielić się z nami wrażeniami ze spotkania rekrutacyjnego w firmie Taxenbach Sp. z o.o.? Jak oceniasz poziom trudności oraz atmosferę spotkania? Z chęcią dowiemy się wszystkich niezbędnych szczegółów dotyczących przebiegu rekrutacji.

Pracuję w Taxenbach od ponad 5 lat, czyli praktycznie od początku, w zespole są też osoby pracujące niewiele krócej ode mnie, co chyba świadczy o tym, że dobrze czujemy się w tym miejscu. Obecnie kancelaria ma kilkunastoosobowy skład i nietrudno zauważyć, że tworzą się w nim trwałe relacje nierzadko wybiegające również poza typowe życie zawodowe. Do spotkań firmowych dołączają czasem członkowie rodzin pracowników, a nawet zwierzęta domowe.:) Pracownicy umawiają się na wspólne wyjścia do teatru, kina czy na siłownię, a w trakcie pracy zawsze znajdą czas na świętowanie także prywatnych wydarzeń. Specyfika naszej pracy sprawia, że regularnie przychodzą mniejsze i większe napięcia spowodowane stresem, terminami, więc oczywiście zdarzają się sprzeczki i nieporozumienia, ale zawsze jesteśmy zespołem, który się wzajemnie wspiera. Budowanie zaangażowanego zespołu jest możliwe przede wszystkim dzięki temu, że każdy pracownik ma realny wpływ na rozwój kancelarii, każdy może zabrać głos, wyrazić swoją opinię, zaproponować inne podejście. Otwartość i elastyczność zarządu sprawia, że chyba nikt nie boi się wyjść z żadnym pomysłem czy prośbą. Ponadto, to co w innych miejscach jest zbędnym luksusem, tu jest oczywistym narzędziem pracy, np. od samego początku standardem było wyposażenie każdego stanowiska pracy w dwa monitory, a dziś każdy pracownik może wnioskować o trzeci monitor. Jeśli coś nam ułatwia pracę, zarząd chętnie w to inwestuje. W razie potrzeby/chęci możemy bardzo swobodnie korzystać z możliwości pracy zdalnej – 10 dni w miesiącu, jednak nie wykorzystujemy tych limitów, co w moim przekonaniu świadczy o tym, że biuro stwarza dobre warunki do pracy i pracownicy chcą tu przychodzić. Godziny pracy są elastyczne, więc odnajdują się w nich i ranne ptaszki i śpiochy. Chętni mogą uczestniczyć w lekcjach angielskiego finansowanych przez pracodawcę, w cotygodniowych lunchach firmowych oraz korzystać z pakietów medycznych i sportowych. Urlopy i pracę zdalną zgłaszamy w formie wniosków elektronicznych, co pozwala uniknąć zbędnego stresu. Jeśli jest stres, to wynika on z czynników zewnętrznych, nie jest tworzony ani przez pracodawcę, ani przez współpracowników. Za to zarówno pracodawcy jak i współpracownicy wprowadzają do kancelarii dużo poczucia humoru, dystansu i uśmiechu. Ach, i kawa wyborna! :)

@Kasia

Agnieszka

Czytam te wszystkie opinie/wpisy i zastanawiam się kto je pisze i na jakiej podstawie? Dla tego postanowiłam dodać coś od siebie. W Taxenbach Sp. z o.o. pracuję 4 lata i śmiało mogę powiedzieć, że jest to firma, która dba o swojego pracownika, udostępnia wszelkie narzędzia ułatwiające pracę (szkolenia, sprzęt ), wszystko po to aby pracownik czuł się dobrze i pewnie. Kiedy tylko miałam problem lub temat, z którym do tej pory się nie zetknęłam zawsze, pragnę podkreślić słowo ZAWSZE mogłam liczyć na pomoc merytoryczną Michała i Kasi (szefostwa) oraz pozostałych koleżanek i kolegów. Jeśli potrzebowałam wyjść z pracy wcześniej albo pojawić się w pracy później - żaden problem. Oczywiście, pojawiają się trudniejsze tematy/klienci, ale nigdy pracownik nie pozostaje z tym sam, gdyż w firmie panuje system pracy zespołowej. Pojawia się problem, ustalamy dzień i godzinę aby móc wspólnie zastanowić się nad rozwiązaniem. W Taxenbach dba się sferę intelektualną (szkolenia) ale i coś dla ducha ;) (wyjścia wspólne po pracy, wyjazdy integracyjne). Nie wiem czego można chcieć więcej od Pracodawcy.

@Agnieszka

Bardzo dziękujemy za tę opinię w imieniu grupy TAXENBACH.

Jak wygląda każdy z etapów rekrutacji w Taxenbach Sp. z o.o.?

@Pytanie

Dziękujemy za to pytanie. Proces rekrutacyjny rozpoczyna się od której rozmowy przez telefon. Jeśli Twoja aplikacja spełni nasze wymagania, zaprosimy Cię na rozmowę on-line, a następnie na testy oraz rozmową kwalifikacyjną, Jeśli pomyślne zakończysz rozmowy kwalifikacyjne i czujesz, że jesteśmy dla Ciebie odpowiednim miejscem pracy, otrzymasz od nas ofertę, Kiedy już zaakceptujesz ofertę powitamy Cię w TAXENBACH.

inona - młodsza księgowa

Jak dla mnie rewelacyjny Pracodawca. Pracuję tu od 9 miesięcy, druga umowa już na czas nieokreślony, dwie podwyżki. Właściwie jest to miejsce w którym uczę się mega dobrych praktyk w Księgowości. Nie jestem zbyt szybka, a czasem i mniej ogarnięta, a nikt mnie nie popędza. Oczywiście Szefostwo tak wiele ma do ogarnięcia (bo też mają ogromną wiedzę i umiejętności), że bywa odczuwalne, iż znajdują się w pośpiechu i pewne skrótowe czy szybkie polecenia Szefa potrzebuję rozłożyć na "elementy proste" z koleżankami. Ale nie obawiam się wrócić też do Niego i dopytać - twarzą twarz lub na Teams. Koleżanki, choć mają swoje zajęcia, tolerancyjne i pomocne. Relacje z Pracodawcami uważam, że są na stopie partnerskiej z każdym, duża klasa Pani Kasi i Pana Michała, nie dają odczuć swoich przecież wyższych pozycji. Wszyscy jesteśmy po Imieniu. Bardzo dbają o nas, jak najbardziej szanują nasz czas posiłków, nigdy nie zajmują nam głowy podczas ich spożywania, dyskretnie wycofując się i czekając nawet z pilną sprawą. Mało tego - w każdy czwartek - na koszt firmy spożywamy wspólny ciepły obiad. Integrujemy się i na inne sposoby (wyjazd na kajaki, Baby Shower dla koleżanki, Spotkanie świąteczne w restauracji). Wszelkie pracownicze prawa są szanowane, a nawet mamy ich nieco więcej, np. możemy podzielić urlop na godziny, wyskoczyć na wizytę lekarską, mamy elastyczne godziny pracy. Jeszcze wiele innych pozytywów mogłabym dodać. Czuje się tu dobrze traktowana i szanowana. Mam nadzieję, że i o mnie jako Pracowniku można by wypowiedzieć mniej więcej w podobnym duchu.

@inona - młodsza księgowa

Michał Kollar-Ryszard

W imieniu TAXENBACH dziękujemy za wyrażenie powyższej opinii. Bardzo nam przykro, że otrzymała Pani takie informacje od "ludzi", którzy u nas pracowali. Zachęcamy do bezpośredniego kontaktu w celu przekazania konkretnych uwag dotyczących współpracy z nami i funkcjonowania naszej organizacji. Wszelkie rzetelne uwagi stanowią dla nas cenne źródło informacji, które pozwala nam na realną ocenę sytuacji i podjęcie odpowiednich działań. Chętnie odniesiemy się do wszelkich konstruktywnych uwag - prosimy o ich przesyłanie na adres e-mail: office@taxenbach.pl. Gwarantujemy zachowanie pełnej poufności. Niestety anonimowa opinia na portalu internetowym o tak ogólnym charakterze nie pozwala nam na podjęcie jakichkolwiek kierunkowych działań.

Zostaw merytoryczną opinię o Taxenbach Sp. z o.o. - Warszawa

Możesz oznaczyć pracodawcę w treści opinii wpisując znak @ np: @Pracodawca

łamie prawo polskie
ikona dobre praktyki
jest niezgodna z regulaminem serwisu GoWork.pl
jest wulgarnym komentarzem
jest niemerytoryczna

przebieg on-boardingu nowego pracownika
proponowane przez Pracodawcę wartości wynagrodzenia
ikona dobre praktyki
codzienna praca, również w relacji z przełożonymi
panująca atmosfera w pracy
#TwójGłosMaZnaczenie

• Jak się pracuje w Taxenbach Sp. z o.o.?

Zobacz opinie na temat firmy Taxenbach Sp. z o.o. tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 6.

• Jakie są opinie pracowników o pracy w Taxenbach Sp. z o.o.?

Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 6, z czego 5 to opinie pozytywne, 1 to opinie negatywne, a 0 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!

Przejdź do nowych opinii