black20.08.2025 14:16
Uwaga na firmę Euro-Lohn!
Moja współpraca z nimi to pasmo opóźnień, ogólnikowych maili i braku jakiejkolwiek odpowiedzialności.
Fakty:
20 lutego 2024 otrzymałem ofertę rozliczenia podatku.
7 marca wysłałem komplet wymaganych dokumentów.
Od 11 marca do 8 maja kilkukrotnie dostawałem sprzeczne informacje o „sprawdzaniu danych z Lohnsteuerbescheinigung”, mimo że wcześniej rzekomo potwierdzili ich poprawność.
16 maja zażądano ode mnie oryginału zaświadczenia UE/EOG, który dostarczyłem na początku czerwca.
30 czerwca firma twierdziła, że dokumentu nie otrzymała, mimo że został przeze mnie przekazany.
11 lipca firma poinformowała, że po wpłacie pieniędzy na konto rozpoczyna „kolejny etap” - od tamtego czasu zero konkretów
29 lipca zamiast rzeczowej odpowiedzi na pytania zadane w mailu, firma wysłała informację, że: "w kolejnych etapach przystąpią do sporządzenia deklaracji"
Od tamtej pory brak dowodu, że moja sprawa w ogóle trafiła do niemieckiego urzędu skarbowego. Jednym słowem żart.
Kontakt z firmą:
Dodzwonienie się graniczy z cudem – nawet jeśli system pokazuje, że jestem „pierwszy w kolejce”, nikt nie odbiera.
Maile, które wysyłają, są pisane w sposób chaotyczny, pełen ogólników, bez konkretów – sprawiają wrażenie, jakby były generowane automatycznie przez słabe AI, które nie ma żadnej wiedzy o konkretnej sprawie.
Zamiast rzetelnych informacji dostaję zdania bez ładu i składu, z których nic nie wynika.
Od marca do września (7 miesięcy!) moja (ani mojej partnerki) deklaracja nie została złożona w Finanzamt, mimo że firma pobrała pieniądze i miała wszystkie dokumenty. Brak przejrzystości, brak terminowości, brak rzetelnego kontaktu. Firma nie wywiązuje się z § 2 i § 5 umowy - który zobowiązuje firmę do działania zgodnie z celem umowy i dbania o interesy zleceniodawcy.