a tej pracy niestety zamiast poczucia, że moja praca jest doceniana, zdecydowanie częściej spotykam się z zarzutami i przerzucaniem na pracowników odpowiedzialności za problemy firmy. Do tej pory nie usłyszałam praktycznie żadnej pochwały czy zwykłego słowa uznania za dobrze wykonaną pracę.
Problemem jest również podejście do podstawowych warunków pracy. Wielokrotnie prosimy o środki potrzebne do utrzymania czystości, a w odpowiedzi słyszymy: „Chemii nie będzie, bo firma musi wypuścić wypłaty”. Wypłata wynagrodzenia jest obowiązkiem pracodawcy i nie powinna być przedstawiana pracownikom jako wybór między pensją a zapewnieniem podstawowych środków niezbędnych do wykonywania pracy.
Kolejna kwestia to notoryczne dorzucanie towaru na sklepy. Oczywiście zdarzają się sytuacje, w których zamówienie mogło zostać źle oszacowane, ale handel nie działa w taki sposób, że każdego dnia sprzedaż wygląda identycznie. Jeśli ekspedientka wie, że danego produktu zazwyczaj sprzedaje się określoną ilość, nie oznacza to, że każdego dnia zejdzie dokładnie tyle samo. Jednego dnia czegoś zabraknie, innego zostanie za dużo. Zamiast ciągłego szukania winnych warto byłoby zastanowić się nad realnym usprawnieniem systemu zamówień i dostaw.
Niestety również jakość części produktów pozostawia wiele do życzenia.(usunięte przez administratora)
Kolejną sprawą jest zakres obowiązków, który jest systematycznie poszerzany. Ekspedientki są zobowiązane między innymi do wykonywania wyliczeń planu obrotowego, mimo że nie jest to podstawowy zakres naszych obowiązków. Zamiast skupić się na prawidłowej obsłudze klienta, sprzedaży, dbaniu o sklep i jakość oferowanych produktów, dokładane są kolejne zadania, które powinny być odpowiednio rozdzielone między pracowników i stanowiska.
Problemem są również grafiki, które często nie są przygotowywane z odpowiednim wyprzedzeniem. Zdarza się, że tydzień przed rozpoczęciem nowego miesiąca pracownicy nadal nie wiedzą, jak będzie wyglądał ich grafik. Utrudnia to normalne planowanie życia prywatnego, wizyt lekarskich, odpoczynku czy innych zobowiązań. Od pracowników oczekuje się elastyczności, natomiast w drugą stronę tej elastyczności często po prostu nie ma.
Do tego dochodzi sposób komunikacji. Obowiązków przybywa, ale bardzo często przekazywane są one w sposób roszczeniowy, jakby pracownik miał obowiązek bez dyskusji przyjąć wszystko, co zostanie mu dołożone. Brakuje zwykłego szacunku, rozmowy i traktowania pracownika jak człowieka, a nie wyłącznie osoby, która ma wykonać kolejne polecenie.
Niepokojące jest również to, że ludzie po prostu zaczynają się zwalniać. Oczywiście każda osoba ma własne powody odejścia, ale jeżeli kolejni pracownicy decydują się zrezygnować z pracy, trudno nie potraktować tego jako sygnału, że z organizacją pracy i podejściem do pracowników jest coś nie tak. Tak duża rotacja powinna dawać osobom zarządzającym naprawdę dużo do myślenia, zamiast być kolejnym powodem do szukania winy po stronie pracowników.
Jeśli ktoś rozważa wysłanie CV do tej firmy, warto wiedzieć, czego może się spodziewać. Z mojej perspektywy na pracownika czeka przede wszystkim ciągłe wytykanie błędów, brak premii, brak możliwości zakupu pieczywa czy ciasta w niższej cenie, brak wyróżnień za dobrze wykonywaną pracę oraz bardzo ograniczone możliwości awansu i rozwoju. Do tego dochodzi dokładanie kolejnych obowiązków, nie zawsze związanych bezpośrednio z naszym stanowiskiem, problemy z terminowym przekazywaniem grafików oraz sposób komunikacji, który zdecydowanie nie buduje poczucia szacunku i współpracy.
Nie piszę tego po to, żeby kogoś obrażać. Piszę, ponieważ pracownik również zasługuje na szacunek, normalne warunki pracy i poczucie, że jego wysiłek ma jakąś wartość. Praca powinna być relacją, w której obie strony wywiązują się ze swoich obowiązków i wzajemnie się szanują, a nie sytuacją, w której pracownik jest przede wszystkim rozliczany z tego, czego nie zrobił.
Rynek pracy rzeczywiście jest trudny i wiem, że nie każdemu łatwo znaleźć nową pracę. Jednak jeśli ktoś ma możliwość wyboru, radzę dobrze się zastanowić przed podjęciem tutaj zatrudnienia. Warto przed wysłaniem CV dokładnie przemyśleć, czy odpowiada nam sposób zarządzania, zakres obowiązków i podejście do pracowników.