Były kandydat04.03.2026 12:58
W ogłoszeniu (na olx praca) jest podane: umowa o pracę albo umowa zlecenie. W prawdzie pracodawca proponuje miesiąc pracy bez żadnej umowy, czyli bez żadnej gwarancji wypłacenia wynagrodzenia. Po rozmowach z „stałymi pracownikami” dowiedziałam się, że pracodawca bardzo niechętnie podpisuje jakiekolwiek umowy z „pracownikami”, jeśli już to po kilku miesiącach oraz że wypłaca wynagrodzenie ale czasami zdarza się kilkudniowe późnienie.
Pracodawca stosuje pewien schemat: zaprasza kandydatów na 2-3 dni próbnych (obiecuje że za każdy dzień pracy zapłaci 100zl, też bez żadnej pisemnej umowy), po tych dniach jest rozmowa na temat dalszej współpracy, na której kandydaci dowiadują się o min. miesiącu pracy bez umowy. Większość kandydatów wtedy rezygnuje z takiej współpracy, po czym muszą się wiele razy ubiegać o obiecane wynagrodzenie za dni próbne, którego raczej nie odzyskają.
Dodam jeszcze że pracodawca (szef) na takiej rozmowie, powiedział mi prosto w twarz, że jemu nie zgadzają się pieniądze w kasie, dlatego nie podpisze ze mną żadnej umowy (nawet zlecenia) i proponuje miesiąc pracy bez umowy. Bardzo podejrzane moim zdaniem
Radzę omijać to miejsce szerokim łukiem, naprawdę nie opłaca się tam pracować na takich „warunkach” za minimalną krajową.