Cześć. Jakie roboty macie teraz w toku i na jakie stanowiska będziecie szukać? widywałem oferty ale są już przeterminowane i to grubo
Alfred
25.06.2025 09:13
Wisi tu taki dość stary wpis o zostawaniu pracownika na lodzie w kwestii ubezpieczenia . Nie wiem jak dokładnie było w tamtej sytuacji ale czy teraz ostatnio też ciężko było uzyskać od nich jakakolwiek pomoc ?
Mariusz
14.07.2025 23:08
Ubezpieczenie zdrowotne masz niemieckie, firma zglasza pracownikow do TK (Techniker Krankenkasse), to jedna z najwiekszych kas chorych w niemczech. Dostajesz tez legitymacje czlonkowska w postaci plastikowej karty, na jednej stronie jest twoje zdjecie, imie i nazwisko a na drugiej stronie jest Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ), ktora jest przydatna jak chesz tez pojsc dorywczo do lekarza w Polsce, czy w innym kraju na terenie uni europejskiej. Firma ma dedykowanego interniste w niemczech mowiacego po polsku, gdzie w razie czego udaje sie czlowiek w pierwszej kolejnosci - zawozi ciebie tam kierownik badz ktorys z kolegow samochodem/busem, nie trzeba sie fatygowac samemu. Jak jest sie przeziebionym czy co, to ten lekarz normalnie wystawi tez L4 na pare dni, aby dojsc do siebie, w razie podejrzenia czegos powazniejszego kieruje na specialistyczne badania do szpitala/kliniki. Do szpitala tez nie jedzie sie samemu, tylko kierownik zawozi ciebie samochoden i na miejscu wszystko tobie pomaga zalatwic i przetlumaczy co trzeba, tez to co mowi lekarz. U nas pare osob mialo juz zabiegi w szpitalu w niemczech tzn. kolega mial ostatnio operacje ciesni nadgarstka i teraz jest w trakcie rehabilitacji tutaj w niemczech. Inny kolega mial operacje ucha, bo mial jakas narosl w srodku, ktora utrudniala mu slyszenie i tez wszystko ok. Ludzie mowili, ze jak zostajesz np. dluzej w szpitalu tutaj to nie ma co sie bac jak nie zna sie niemieckiego bo zawsze ktos tam jednak trafia sie na miejscu kto mowi po polsku, a to pielegniarka a to lekarz. Ten kolega o ktorym pisalem tutaj, co juz przeszedl na emeryture od nas, to mial niestety wykrytego raka jelita, ale postawili go tutaj w niemczech na nogi, troche to im to czasu zajelo, ale dalo rade. Po calej rehabilitacji wyslali go tez do sanatorium gdzies do Schwarzwaldu, a jak sie z nim potem rozmawialo to sobie to akurat bardzo chwalil. Wiesz, co nie znaczy tez, ze bylo wszystko idealnie, bo w ciagu ostatnich 5 lat to mielismy na budownie paru takich szpecow co to srednio chcialo im sie robic i na wlasne zyczenie mocno przekabinowali np. z lewymi L4 z polski i siebie sami wycieli, nawet jak patrze tutaj na te niektore komentarze to wiem mniej wiecej kto mogl je napisac, bo sie z tymi ludzmi jednak troche pracowalo, ale mniejsza o to, szkoda strzepic jezyk i tez w sumie nie wypada tego rozgrzebywac publicznie. Ja tam wychodze z zalozenia ze trzeba po prostu dobrze robic swoje w robocie, odkladac kase i odhaczac jednak te lata do tej emerytury. A jeszcze jedno, jak swierdzaja u kogos chorobe nowotworowa to naprawde lepiej jednak leczyc sie w niemczech, znacznie wyzszy poziom i nowszy szprzet plus znacznie krotsze terminy zabiegow. A mowie to, bo mielismy jednego kolege, u ktorego stwierdzono raka i nie chcial w ogole wracac do niemiec aby sie leczyc mimo niemieckiego ubezpieczenia, niestety nie skonczylo sie to dla niego dobrze.
Tomasz
24.06.2025 13:08
Witam czy zarobki jakie firma proponuje pokrywają się z rzeczywistością ?
Od 2300 € netto wzwyż
jonasz
14.07.2025 05:04
„płacić więcej” zastanawiam się czy i tak nie wychodza na zero albo nawet na plus gdy biorą nas zamiast swojego. co do tej emerytury jeszcze są ludzie co faktycznie po tyle lat przez firmie pracują?
Mariusz
14.07.2025 09:21
Wiesz, jak znasz troche niemiecki to da rade spokojnie z majstrem cos pogadac i zlapac dobry kontakt, warto probowac a jak nie znasz to tez da rade bo mozesz sciagac aplikacje googla tlumacz na telefon, gadasz do tego a on ci tlumaczy na niemiecki i tez odwrotnie jak niemiec gada. Jak ja sie troche podpytywalem majstra to w ostatnich latach te roznice w zarobkach sie mocno zacieraja pomedzy naszymi a niemcami, a zdziwilem sie jak to uslyszalem. Mowil ze ludzi caly czas brakuje i podwyzszaja aby zachecac, bo roboty jest. Powiem ci tak, wiekszosc zalogi a bedzie tak na oko 60-70% to stara zaloga, ludzie ktorzy pracuja tutaj wiecej niz 8-10 lat, sa tez tacy co sa tutaj wiecej niz 15 lat i im skladki juz lata na ta niemiecka emeryture leca. Pare lat temu mielismy kolege co przechodzil na emeryture wlasnie (pozdrownienia jak to czytasz G.) i dostaje normalnie emeryture polska plus do tego ta niemiecka co przez lata wypracowal sobie, normalnie na konto w polsce. Tam chyba to zus w opolu pomagal mu to wlasnie wszystko ogarniac i ma teraz ta emeryture polsko niemieckom.
Firma zostawia pracownika na lodzie w kwestii ubezpieczenia, nie pomaga w pozyskaniu środków w momencie ciężkiej choroby, nie interesuje się losem i jest obojętny na jakikolwiek kontakt w sprawie.
22.06.2023 07:03
Nikt z firmy nie chciał się tym zająć, byliśmy zbywani a kontakt po niemiecku z ubezpieczalnią to katorga ( zapewne o to im chodziło), ale już po sprawie i trzeba zapomnieć o tej firmie, powinno być im wstyd za taką obojętność ale cóż, co my możemy szarzy ludzie
Ich bin am beste
24.02.2019 15:53
Pracowałem w Top Bud 2 ale krótko bardzo po tej firmie z marszu do pewnej innej firmy . Nie narzekam robota jak robota i ludzie mądrzejsi a raczej bez porównania a kasa 11 euro za każdą przepracowana godzinę . Teraz latam samolotami i płace w dwie strony około 300 zł i nie muszę na to pracować w soboty. Pokój mam 4 metry na 3 i mieszkam w nim sam . Firma ma samochody i nie pobiera żadnych opłat za jazdę po Niemczech i Polsce . Ubrania robocze oraz buty są znanej markowej firmy Strauß . Duży plus to duże miasto w którym mieszkam sklepy dwa kroki a lotnisko 5 minut tramwajem . Szefostwo bardzo miłe zrozumiałe cenią sobie bardzo fachowców . Co mówią to dotrzymują słowa . Powiem tak że lepiej nie mogłem trafić a Top Bud pomógł mi podjąć pewne decyzje za co im dziękuję serdecznie. Pozdrawiam
Gregor
24.01.2021 12:45
Możesz się że mna skontaktować 790828312 szukam pracy cieśla murarz operator dzwigu
Lukasz
21.01.2023 21:48
Podaj namiar jestem ciesla z doświadczeniem,
Robi38
08.12.2022 10:03
Powiem wprost unikajcie tej firmy , takie firmy działały 30 lat temu gdzie był wyzysk pracownika i nie było innej możliwości teraz nie ma problemu. Firma Top-Bud obiecuje cuda a prawda jest taka że to 0 , ludzie mieli lata ZUS nie płacony teraz nie ma emerytur , nadzór szkoda gadać czyste chamy kierownik z Grybowa po szkole ślusarskiej jedynie co to umiał kilka słów po Niemiecku i to nie za dobrze , następny z Ptaszkowej a mieszka w Grybowie po zawodówce budowlanej specjalność malarz po niemiecku ani słowa ale wykształcenie budowlane masakra. Mieszkania katastrofa , atmosfera katastrofa , lizusy nie ważne że barany zero fachu ale lizusy i kapusie .
Tam fachowiec i człowiek z godnością nie pracuje . NIE POLECAM JEDEN WIELKI WYZYSK. dziwię się że za te wałki co narobili na ZUS-ie ta firma istnieje przecież w normalny Państwie to właściciel Pan O....ki powinien siedzieć .
Lukasz
21.01.2023 21:46
Jeżeli rąk jest to czemu ludzie tam pracują,?
Fazi
14.12.2021 18:52
Bez komentarza,
Adam Mickiewicz
07.02.2021 16:52
Gdzie obecnie praca w Niemczech?
Topbud3
19.12.2018 08:25
Top bud 2 czyli ten sam adres , telefony co TOP BUD czyli firma dzięki której ludzie zostali bez kilku lat składek w ZUS . Znajomy pracował to wiem , kto nie wierzy niech wpisze sobie w wyszukiwarce TOP BUD ZUS to dowie się prawdy ))))
Zostaw merytoryczną opinię o Top Bud 2 Sp. z o.o.
Nie przegap nowości o Top Bud 2 Sp. z o.o.!