Jestem właścicielem mieszkania w Krakowie które zarabiać miało lepiej jak na długi termin i generalnie High Life Style miał być a wyszło jak zawsze... No ale od początku.
Podpisanie umowy bardzo gładko i płynnie poszło za to plus ;)
Kolejny etap to bylo dodanie mieszkania do systemu, miał być tydzień zeszło 2.5 tyg, ale to akurat nie jakiś wiekszy problem, .akceptowalne. Przed sesją zdjęciową mieszknie miało być sprzatane na koszt właściciela itd. to tez normalne.
No to zaczynajmy przygode:
1.Bylem pierwszym klientem u siebie na mieszkaniu. Wchodze do mieszkania a mieszkanie nie posprzatane, o co tu chodzi mysle, łóżka zaścielone ale podłoga sie klei, kuchnia nie ruszona, szafy tez cale w kurzu. No więc pisze skarge i że nie bede za takie coś płacić, niech przyjda nasze Ukraińskie dziewczyny po mojej rezerwacji i tym razem ogarną tak jak ma byc i wtedy chetnie zapłace. (usunięte przez administratora) Oczywiscie odrazu skarga ze jakim prawem, jakos sie udalo odkręcić i dostać zwrot tego kosztu po wymianie kilku emaili.
2. Pewnego weekendowego wieczoru, dostaje sms od sąsiadki ze na korytarzu jest włam do mojego mieszkania i że ponoć ja to zleciłem. Dzwonie do agentki, a no wie pan nie chcieliśmy pana niepokoić po nocach. Klient zgubił klucz, jest 21:30 - 40 min od mieszkania mam zapasowe klucze u siostry, a tu typ mi łomem niszczy drzwi wierci zamki. (usunięte przez administratora)
Fachowiec miał zaplącić za wymiane drzwi ale łaczyło sie z tym niszczenie klatki schodowej malowanie jej itd koszta po 10k zl za wszystko. Lepsze rozwiązanie naprawić i zamaskowac w miare możliwości obecne uszkodzenia bo będą prawie nie widoczne ale jednak będą. Agentka nie chciała niepokoić i zdecydowała mi sie włamać na mieszkanie za takie coś można było na pały iść normalnie. Czyli wynik taki ze drzwi zostaja ale beda lekko uszkodzone plus duzo stresu. Agentka nadaje sie do wylotu jak na moje...
3. Mieszkanie miało stać na 8 portalach- Airbnb, Booking, Agoda, TripA, HolidatL, Expedia, HomeA, VRBO.
Zostało dodane jedynie na AirB i Booking - Na pytanie jak, dlaczego i kiedy, Dostałem odpowiedz:
Na obecną chwile mamy bardzo dużo mieszkań do wdrożenia i niestety to moze potrwać, 3 Miesiące działamy razem i dalej tylko dwa portale. Czyli reszta nigdy nie zostanie dodana.
4.Miało to być dużo bardziej opłacalne jak wynajem długi termin i fakt tak by było gdyby zarządzało się mieszkaniem samodzielnie.
Pierwszy miesiąc (Sierpień) było cacy mieszkanie zarobiło 8 tyś, w tym koszta sprzatań i prowizja BH, czyli dla mnie było 5,1 k no słabo że 3k mniej ale nic nie zrobiłem a kasa wpadła, z tysiaka ponad to co bym wział za wynajem dlugoterminowo czyli fajnie.
z wysokim standardem z pieknym widokiem, 60m wartym rynkowo ponad 800k . Kawalerki w okolicy w starych blokach chodza w takich samych cenach... To juz mnie popostu zbulwersowało i pchneło do tego pieknego streszczenia.
Booking host najem jest zdalny, skrzynka z kluczami na scianie i zarządzanie zdalne, sprzątaczki przyjdą kluczem otworzą posprzątają odłożą, klient przyjdzie ma kod do skrzynki i gitarka kasa sama wpada.
No i podsumowanie, Nie polecam lepiej zrobic to samemu, znależć firme do sprzątania, skrzynka na sciane albo elektroniczny zamek na kod. Dodać mieszkanie na wszystkie portale a nie tylko dwa, synchronizacja kalendarza jest elegancka bo kilka lat temu sam juz zarządzałem tak mieszkaniem. Rotacja cenami i też mozna to ogarnać z za granicy wystarczy poświęcić chwilke popatrzyć na wydarzenia w okolicy i ceny podobnych mieszkań w danym terminie, jedyne co to dziewczyny od sprzątania muszą byc solidne i wszystko załatwione. 20% w kieszeni zostaje a jak sie znajdzie tańsze sprzatanie albo idealo samemu się to zrobi, to wtedy jest bardzo opłacalny taki wynajem ale tylko wtedy. Generalnie BH miało by prawo fajnie działać ale ktos tam w biurze grubo nie ogarnia i poprostu masowo wam zasypać chcą kalendarz żeby tylko było pełno, a tu powinna Liczyć Się Jakość.
Pozdro 600&Good Luck