Wydawnictwo Poznańskie

• Suchy Las
  • Czapury
  • Kicin

3. Opinie o pracodawcach Poznań
  5. Opinie o Wydawnictwo Poznańskie Sp. z o.o.

Opinie o Wydawnictwo Poznańskie Poznań

Nie przegap nowości o Wydawnictwo Poznańskie Sp. z o.o.!

Marketingowiec

05.06.2025 14:02

Praca była dla mnie intensywna, ale bardzo rozwijająca. Dużo się dzieje – masz pod opieką konkretne tytuły i autorów, sama ogarniasz strategię promocji, social media, kontakt z prasą, grafiki. Jest sporo samodzielności, co z jednej strony daje wolność, ale z drugiej – trzeba być dobrze zorganizowanym, bo nikt za Ciebie nie przypilnuje tematów. Zespół super – młodzi i zaangażowani, z którymi dobrze się współpracuje. Ludzie z redakcji też otwarci, fajna atmosfera, można pogadać i pożartować, ale wszyscy wiedzą, po co przyszli do pracy. Niektóre rzeczy są trochę „po staremu” – Excel tu rządzi, i czasem brakuje automatyzacji. Budżety też nie są ogromne, więc nie zawsze da się rozwinąć skrzydła, jeśli ma się bardzo kreatywne pomysły. Ale da się robić fajne rzeczy, jeśli zna się swoje narzędzia i umie dobrze planować. Na plus: piątki krótsze (do 14!), dobra lokalizacja (centrum Poznania), benefity (Multisport, opieka medyczna, psycholog – z tym się nigdy wcześniej nie spotkałam). Godziny pracy stabilne, raczej nie siedzi się po nocach.

booklover

24.04.2025 14:11

Pracuję w wydawnictwie od ponad roku i mogę szczerze powiedzieć, że to miejsce z potencjałem i fajnym zespołem. Tempo pracy bywa szybkie (wiadomo – książki mają swoje terminy), ale daje dużo satysfakcji, zwłaszcza gdy widzisz gotowy tytuł na półce albo dobre recenzje od czytelników. Oczywiście, jak wszędzie, są obszary do poprawy – np. onboarding dla nowych osób mógłby być bardziej uporządkowany – ale widać, że firma się zmienia i wsłuchuje w feedback. Zespół to zdecydowanie jedna z największych zalet pracy w tym wydawnictwie. Ludzie są zaangażowani, pomocni i otwarci – nie ma wyścigu szczurów ani toksycznej atmosfery. Wiele rzeczy ogarniamy wspólnie, dzielimy się wiedzą, a nawet śmiejemy się w trakcie najcięższych deadline’ów. Jeśli ktoś ma gorszy dzień, raczej może liczyć na wsparcie niż na pretensje. Czuć, że gramy do jednej bramki. Fajnie jest pracować z osobami, które naprawdę lubią książki i znają się na swoim fachu. Na plus: jasna komunikacja w zespole i z przełożonymi, możliwość zgłaszania własnych pomysłów – nawet jeśli nie wszystko da się wdrożyć, to głos pracownika jest słyszany, zróżnicowane projekty i brak nudy, firma jest otwarta na zmiany.
    Gabriela

06.07.2023 10:30

Znalazłam w sieci ogłoszenie dla Menedżer/ka projektu - redaktor/ka prowadzący/a literatury obyczajowej. Podana jest możliwość pracy zdalnej, jednak z tego co zrozumiałam tylko w środy... Jest możliwość żeby częściej pracować z domu? Krótsze piątki co oznaczają? Do której wtedy pracujecie?
    P

16.11.2023 12:47

I są dwa dowolne dni pracy zdalnej w tygodniu obecnie.

22.11.2024 06:09

2 dni pracy zdalnej + 24 w skali roku dodatkowe. W piątki pracujemy do 14.

17.10.2024 11:48

Ktoś aplikuje do firmy Wydawnictwo Poznańskie Sp. z o.o. w mieście Poznań? Podzielicie się wrażeniami z rekrutacji?
    Ciekawski

31.05.2024 13:11

Czy ktoś otrzymał już odpowiedź w sprawie stażu, na którekolwiek z oferowanych stanowisk?
    Zainteresowany

16.01.2024 17:53

Na jakie zarobki można liczyć na stanowsikach jako specjalista seo, marketing, pr czy social media? Komentarze pokazują, że zarobki - nawet na specjalistycznych i wyższych stanowiskach - są bliskie najniższej krajowej. Czy coś się w tej kwestii zmieniło?
    klient

16.03.2023 10:49

Z perspektywy pierwszego zakupu: - Przesyłka doszła po upomnieniu się. - Brak kontaktu telefonicznego ("abonent niedostępny") - Brak faktury w panelu klienta (ponowny kontakt tel. i abonent niedostępny).

09.10.2021 01:45

Firma, której nie zależy na pracownikach.
    Wiwi

01.08.2022 13:34

Na klientach również im nie zależy. Od 1,5 tygodnia czekam na przesyłkę i dostaję tylko informacje, ze mam czekać. Do kiedy? Tego nie wiadomo. Może do końca świata i o 1 dzien dłużej ????????????
    Lajla

06.09.2022 12:12

No pewnie, że są podane informacje o opóźnieniach. Jest info na stronie, w socialach i mailowe, ale oczywiście mało kto czyta takie wiadomości. Lepiej później marudzić w sieci, że ich oszukano.

10.11.2021 15:25

Z początku praca była niezwykle satysfakcjonująca. W kolejnych miesiącach zaczęła wychodzić toksyczność kilku osób w firmie. Pracownika zapewnia się, że w tej firmie się ludzi nie zwalnia (oczywiste kłamstwo). Firma (odnoszę to przede wszystkim do jednej osoby) nie pozwala sobie na porażki, więc zamiast rozwiązać problemy między pracownikami, zwalnia ich. Nie ma pracownika, nie ma problemu. Powszechne jest także rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji o swoich kolegach/koleżankach, na porządku dziennym jest donoszenie, przywłaszczanie pomysłów i pracy innych. Niestety także występuje hierarchia, w której gołym okiem widać kto jest kimś, a kto jest nikim. W Wydawnictwie Poznańskim dopóki milczysz i na wszystko przytakujesz jesteś bezpieczny. Zareagujesz i tracisz pracę. Jedynym plusem były książki, dzięki którym choć na chwilę można zapomnieć o rzeczywistości. Mimo to w Wydawnictwie Poznańskim poza tym całym "bagnem" pracuje kilku wspaniałych ludzi. Nie zapominajmy o tym!

12.11.2021 13:17

Zgadzam się z opinią, zwalnianie zamiast próby wytłumaczenia i wyjaśnienia problemu oraz wyraźna hierarchia.
    On

20.04.2022 23:36

No jasne, najgorsza jest hierarchia w firmie. Normalnie powinna być (usunięte przez administratora) Zarząd firmy powinni powoływać ogrodnik z palaczem.

17.02.2022 09:28

Czy pracownicy Wydawnictwo Poznańskie Sp. z o.o. mają możliwość uczestnictwa w jakichś formach integracji?

25.03.2022 15:22

Tak. Mamy m.in. warsztaty wspierające integrację mniejszych zespołów, możliwość uczestniczenia we wspólnych zajęciach jogi, w ogrodzie co jakiś czas organizowane są grille wydawnicze, a raz w roku jedziemy na 2-3 dniowy wyjazd integracyjny. Każdy z zespołów operacyjnych dysponuje także budżetem integracyjnym, który można przeznaczyć na dowolną, wspólną aktywność, np. spływ kajakowy czy kurs kulinarny.
    GA

06.01.2022 13:37

Praca w Wydawnictwie Poznańskim pozwoliła mi zebrać pełne półki całkiem ciekawych książek oraz w szybkim tempie trafić na terapię, żeby móc przepracować w sobie ogrom niesprawiedliwości, toksyczności i zwyczajnej głupoty, z jakimi się spotkałam.

16.02.2022 19:19

Dziś pojwiło sie nowe ogloszenie, ale chyba jestem znichęcony wpisami tu.

25.07.2021 10:57

Czy w Wydawnictwo Poznańskie Sp. z o.o. zawierane są umowy zlecenie w okresie próbnym?

17.09.2021 10:03

Z tego co mi wiadomo to nie. Umowa na okres próbny 3 miesiące, potem 9 miesięcy i czas nieokreślony. Chyba, że zmieniły się praktyki zarządu, bo z nimi to nigdy nic nie wiadomo w którą stronę zawieje wiatr. Pozdrawiam

Kontakt - Wydawnictwo Poznańskie Sp. z o.o.

Fredry 8 Poznań

Branża główna: Wydawnictwa
    niezadowolon_

09.07.2021 10:32

strach przed byciem wyśmianym, strach przed reakcją niewerbalną i werbalną na wypowiedzi, strach przed reakcją na pomysły - to tu, dobrze trafiliście :)

01.03.2021 21:07

Firma bardzo nie fair. Po zarządzie widać kogo faworyzują. Nowe osoby bardzo często na start dostają wyższe wynagrodzenie od zasłużonych pracowników. Z miesiąca na miesiąc robi się coraz gorsza atmosfera, ludzie odchodzą. Z plusów - opieka zdrowotna, wypłata na czas i książki, jednak dużo osób przy możliwej okazji ma zamiar zmienić pracę.

31.05.2021 20:13

Właściwie po kilku latach pracy pensja nadal jest bliska najniższej krajowej nawet na wyższym stanowisku. Dużo zależy od tego czy jesteś lubianym

14.04.2021 10:04

Czy Wydawnictwo Poznańskie Sp. z o.o. zatrudnia studentów?

31.05.2021 20:12

Zatrudnia.

13.04.2021 17:24

Niestety, atmosfera w firmie jest toksyczna i pozostawia wiele do życzenia. Pensja jest dość niska i nie ma co liczyć na podwyżki. Po latach pracy na umowę zlecenie nie można się doczekać uczciwej umowy o pracę. Po nieobecności (nawet spowodowanej chorobą) słyszy się wyrzuty, że zostawiło się zespół w zapracowanym momencie.

13.04.2021 15:56

Dość niskie zarobki jak na zakres obowiązków, chaotyczny model zarządzania firmą przez co pracuje się w dość stresującej atmosferze. Dużo osób rzuca pomysły, ale potem nie wiadomo kto ma je realizować. Brak jasno określonych obowiązków i przeszkolenia pracownika na starcie. Gdy prosi się innych o pomoc często słyszy się, że nie ma czasu. Bardzo dużo osób bierze nadgodziny i przez to jest presja aby też tak pracować. Nie polecam. Z plusów - pensja na czas, darmowe książki z magazynu dla pracowników
    dagon

18.09.2019 16:01

Czy wie ktoś ile płacą? Aktualnie widzę ofertę naboru na stanowisko "Asystent biura". Można spodziewać się chociaż 2.500 na rękę?
    zuzu

14.05.2019 16:57

dobre miejsce do pracy i nauczenia się, czym biznes wydawniczy jest oraz poznania pozytywnych ludzi :) jeśli ktoś chce się rozwinąć w tej branży, to dobre miejsce, żeby zacząć, choćby dlatego, że inwestują w szkolenia dla pracowników. od strony technicznej (wynagrodzenie, sprawy socjalne, etc) - nie ma się czego przyczepić. wypłata w terminie, opieka medyczna, możliwość odbioru nadgodzin w postaci wolnego, normalne rozliczanie delegacji, etc. co do atmosfery - wiadomo, jak w każdej firmie, raz jest bardziej, raz mniej fajnie, ale to normalna rzecz w pracy.

25.09.2018 08:26

ktoś

28.09.2018 18:19

bzdura :)
    WP

16.10.2018 23:55

Kłamstwo. Sprawa zostanie skierowana na drogę postępowania odszkodowawczego zarówno przeciwko autorowi wpisu, jak i właścicielowi serwisu.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Wydawnictwo Poznańskie?

anonymous

22.09.2018 13:14

Zwalniają w bardzo nieprofesjonalny sposób. Oczywiście zwolnienia zdarzają się wszędzie, ale naczelny nawet zwalniać nie potrafi kulturalnie. Zresztą dużo osób odchodzi z wydawnictwa z własnej woli ze względu na toksyczną atmosferę. Radzę się zastanowić, zanim podejmie się tam pracę. Zewnątrz wszystko wygląda kolorowo, ale w rzeczywistości tak nie jest ;)

10.04.2018 17:58

Byłam na rozmowie kwalifikacyjnej, od samego początku panowała niezbyt miła atmosfera. Nikt się nie przedstawił (rozmowę prowadziły 2 osoby - młody chłopak i pani w średnim wieku). Czułam się jak na przesłuchaniu, padały absurdalne pytania (głównie ze strony pani), typu: "Czy jest pani kreatywna"? Zero jakichkolwiek zadań, które mogłyby tę umiejętność sprawdzić. W ogóle nie było czasu, aby o cokolwiek zapytać, kiedy podjęłam taką próbę, pani powiedziała tylko "najpierw ja powiem". Nikt nie wspomniał, na czym miałaby polegać moja praca, nie wspominając o warunkach zatrudnienia. Dowiedziałam się również, że "jak będą zainteresowani moją kandydaturą to zadzwonią, a jak nie to nie". Cała rozmowa trwała może jakieś 15 minut i była to najbardziej nieprzyjemna rozmowa, jaką kiedykolwiek miałam. Po wyjściu stwierdziłam, że nawet gdyby mi zaproponowali tę pracę, to bym jej nie przyjęła, bo nie mogłabym pracować z takimi ludźmi. Zupełny brak profesjonalizmu.
    Tomasz

05.03.2018 09:24

Jestem po doświadczeniu rozmowy kwalifikacyjnej w tym wydawnictwie. To była prawdopodobnie najszybsza rozmowa, jaką kiedykolwiek miałem - coś w stylu "szybkiej randki" :) Dwójka rozmówców (chłopak i kobieta) bardzo nieuprzejma, nie podali ręki na powitanie ani pożegnanie, nie wstali, starsza kobieta tylko rzuciła: "proszę usiąść" (nie wskazała miejsca, a rozmawialiśmy w sali konferencyjnej, więc krzeseł multum). Rozmówcy zadali mi łącznie 3 pytania: o studia, "czy uważa się pan za osobę kreatywną?" (TAK! :D ) i na pożegnanie o oczekiwania finansowe. Gdy zapytałem, jakie byłyby moje obowiązki, kobieta wyraźnie zaskoczona wydukała, że... nie zostało to jeszcze określone... że szukają kogoś i potem dostosują do niego stanowisko (praca marzenie!). Na pożegnanie dowiedziałem się, że z wybranym kandydatem skontaktują się telefonicznie do końca tygodnia. Dopytałem, czy w takim z pozostałymi kandydatami skontaktują się mailowo... Kobieta odpowiedziała tylko "NIE". Firma niepoważna. Nie polecam.
    Zawiedziona czytelniczka

23.02.2018 15:18

Zamawiając w tym wydawnictwie proszę mieć na uwadze ,że tam nie liczą się z klientem ,nie można się dodzwonić ,można pisać na e-maila ,ale tam też nikt nie odpowiada,jednym słowem nie polecam !!!!
    admin

19.11.2015 08:42

Wiesz co aktualnie dzieje się w firmie Wydawnictwo Poznańskie Sp. z o.o.? W takim razie wiele osób czeka na twój komentarz na forum.

Zostaw merytoryczną opinię o Wydawnictwo Poznańskie Sp. z o.o.