Cześć,
pracuje w tej firmie od wielu lat, więc wypowiem się najbardziej obiektywnie jak potrafię na ten temat. Firma jest pozytywnie nastawiona do pracowników i klientów. Mamy samochody, za które nie musimy się wstydzić - wręcz przeciwnie. Nowym pracownikom jest przekazywana pomoc ze strony handlowców z dłuższym stażem pracy. Atmosfera w salonach jest bardzo dobra (przynajmniej ja tak uważam). Wiadomo jak to w sprzedaży, każdy walczy o siebie i swoje saldo, ale na pomoc można liczyć zawsze. Nie ma tu wyścigu szczurów, zwolnień jak Ci nie idzie itd. A teraz o minusach: jeżeli myślicie, że przyjdziecie tu odbębnić 7 godzin dziennie i zarobicie nie wiadomo ile - nic bardziej mylnego. Praca handlowca i przede wszystkim praca z klientami, wymaga poświęcenia i po godzinach pracy. Oczywiście są asy, którym wystarczy te 7 godzin, ale większości nie. Pracy jest dużo, ponieważ dużo rzeczy ogarniamy sami, jak wizyty w serwisach, szukanie samochodów dla klientów, dokumentacja, oferty leasingów itd. Natomiast jest to też zaleta, bo wszystko zależy od nas i nikt nam niczego nie narzuca. Jak ktoś sobie ułoży pracę, tak będzie miał. Jeżeli ktoś tu pisze, że miał problem ze zrobieniem planu, to z całym szacunkiem: albo trafił w okres jak początek covid (gdzie rzeczywiście działo się znacznie mniej, ale wszędzie tak było oprócz sprzedaży maseczek), albo się do tego zwyczajnie nie nadawał. Praca w sprzedaży samochodów nie jest dla każdego. Potrzeba dużo cierpliwości, nerwów ze stali (widać po komentarzach nawet tutaj jednego desperata, który swój jad i żółć wylał wszędzie gdzie się dało. Jakbym napisał co była przyczyną, to parsknęlibyście ze śmiechu), zaangażowania, a czasem trzeba pogodzić się z porażką i przyjąć ją na klatę. Po prostu trzeba mieć to coś. Rotacja jest w firmie bardzo mała, pewnie dlatego przez lata jest tu tak mało opinii. Zazwyczaj odchodzili Ci, co zwyczajnie nie potrafili sprzedawać, szukać samochodów itd. Poczytajcie sobie opinie od klientów w Google, w większości są one bardzo dobre. I co ważne są to w prawdziwe opinie, a nie pisane przez boty. Świata nie zbawimy, zawsze się trafi jakiś niezadowolony ze wszystkiego, nawet jakbyśmy czerwony dywan przed nim rozwinęli i śpiewał mu przy odbiorze tak wybitny artysta jak śp. Krzysztof Krawczyk. Nie jest to (usunięte przez administratora) gdzie musisz siedzieć dzień w dzień. Jak potrzebujesz wolnego, to dostaniesz. Jak gorzej się czujesz, zostajesz w domu i możesz pracować zdalnie lub nie. Jak się spóźnisz też nic się nie stanie. Dla niektórych minusem może być też b2b - czyli założenie działalności. Zarobki, dla mnie po tylu latach są na akceptowalnym poziomie. Zaczynałem od dosłownie groszy, ale tak jest przecież wszędzie w sprzedaży - nikt za darmo pieniędzy nie daje, musisz się pokazać i walczyć o swoje. Wynagrodzenia zazwyczaj są parę dni po wystawieniu faktury, nigdy nie było problemów z wypłatą. Jak ktoś potrzebował wcześniej kasę, to też mógł sobie część wypłacić ze zrealizowanego planu/premii. Ogólnie zupełnie szczerze po tylu latach pracy miałem momenty gorsze, gdzie szukałem innego pomysłu na siebie, ale bardzo ciężko było mi się rozstać z tą firmą. Jeżeli komuś zależy tylko na pieniądzach, to może miałby inne podejście. Podobno dobrze jest zmieniać co parę lat miejsce pracy, żeby adekwatnie zarabiać. Aha, jeżeli zrobi się roczny plan to jest też podwyżka. To chyba tyle. Naprawdę starałem się napisać tą opinię w pełni obiektywnie. Z drugiej strony, gdyby było mi źle, to chyba tyle lat nie pracowałbym tutaj, a jestem już w tej firmie "dinozaurem" :)