Witam,
Pracowałem dwa sezony 2021 oraz 2022 we Włoszech poprzez tą firmę. Nie zgadzam się z opiniami innych z kilku powodów:
Po pierwsze finansowy argument, jeśli chodzi o prace we Włoszech to trzeba wziąć pod uwagę specyfikę kraju. Italia nie jest krajem z bogatszej północnej części Europy, dlatego jak ktoś liczy na ogromne pieniądze to lepiej pojechać do Norwegii, Irlandii, Islandii itd. Jest sąsiednia Szwajcaria, która jako wyjątek od reguły oferuje o wiele większe zarobki od pozostałych miejsc w regionie np. Austria czy Słowenia.
2. Pogoda, dużą zaletą pracy w północnych Włoszech jest fantastyczny klimat śródziemnomorski, sprzyjający nie tylko roślinom, ale również ludziom: dodaje dużo sił witalnych i energii. O wiele trudniej zachorować niż w Europie północnej np. w Szkocji, gdzie jest wilgotno oraz chłodno w lato co przy pracy fizycznej jest na dworze jest ogromnym minusem- wystarczy się spocić i łatwo złapać przeziębienie. Które nie wyleczone może prowadzić do gorączki, a w konsekwencji na jakiś czas spowodować przerwę w pracy. Pomimo, że podczas lata potrafi być gorąco, to dzięki Alpom często wieje wiatr oraz góry dają cień (słońce szybko się chowa z szczytami) i koniec końców upały nie są tak odczuwalne odczuwalne podczas pracy: oczywiście nie można zapominać o solidnych posiłkach nawadnianiu, suplementacji witamin, minerałów oraz nakryciu głowy.
Kolejny punkt to ceny. We Włoszech nie są wygórowane, dzięki czemu nie trzeba zabierać ze sobą ogromnej ilości jedzenia z Polski. W przeciwieństwie państw z północy oraz naszego kraju w sklepach jest dostęp do świetniej jakości warzyw i owoców. Co też jest niewątpliwym plusem.
Dnu wolne. Poza pracą, jest ogromna ilość rzeczy do robienia: 1. zwiedzanie miast, wiosek, miasteczek pełnych atrakcji: muzea, baseny, restauracji kawiarnie itd.. Region oferuje świetne środku transportu dlatego nie ma problemu żeby pojechać sobie do np. Trydentu na cały dzień. 2 na wyciągnięcie ręki jest wspaniała natura, z jeziorkami górskimi oraz świetnie oznaczonymi szlakami górskimi. Wystarczy pójść sobie około godzinę drogi wyżej w góry żeby napawać się widokami. 3. Jest jezioro garda dość blisko, około 40 min od Trydentu i naprawdę zapiera dech w piersiach: must visit.
Podsumowując, dla mnie jako studenta, zarobki równoważą się z atrakcjami i możliwościami jakie miejsce to oferuje. Koszty transportu… Po prostu, agencja też musi zarobić. Poza tym można przywieść kasę, za robienie łatwej pracy. Mało kto ten aspekt bierze pod uwagę, ale zmiana otoczenia, praca fizyczna, regularny grafik (śniadanie, praca, przerwa na obiad, praca kolacja itp.) dieta, klimat i natura pozwalają jeszcze na świetny reset mentalny, a także podreperowanie sylwetki. Jest to po prostu świetna odskocznia.
Uważam też, że pan Jarek robi dobrą roboty jako menadżer.