Pracowałem w firmie jako przedstawiciel handlowy i chciałbym się podzielić swoim doświadczeniem.Niestety warunki pracy odbiegały standardów,których można oczekiwać w tej branży.
1.Podstawa wynagrodzenia minimalna,a system premiowy w praktyce bardzo niski,nieadekwatny do ilości obowiązków i zaangażowania.
2.Atmosfera pracy była trudna, zwłaszcza wtedy gdy obecny był dyrektor (usunięte przez administratora).Jego styl prowadzenia zespołu wywoływał stres,napięcie i brak poczucia stabilności.Kiedy dyrektora nie było praca przebiegała spokojnie,każdy wykonywał swoje obowiązki bez problemów.
3.Organizacja pracy również pozostawiała wiele do życzenia.zdarzało się zabieranie klientów z bazy przedstawiciela bez uprzedniej informacji przez dyrektora i przerzucanie ich na telemarketing co wpłynęło na wyniki,i planowanie pracy.beakowalo komunikacji przejrzystości i szacunku
4.Duzym problemem było także oczekiwanie wykonywania obowiązków służbowych podczas urlopu.Mimo zgłaszania urlopu z dużym wyprzedzeniem,uzyskanie zgody bywało uwarunkowane tym czy pracownik będzie w stanie pracować również w czasie wolnym co jest niezgodne z zasadami
5.Zdarzały się również sytuację w których odpowiedzialność za różne niepowodzenia była przerzucana na pracowników a informacje przekazywane właścicielom firmy nie zawsze były zgodne ze stanem faktycznym. podsumowując w mojej opinii firma ma potencjał ale wymaga dużych zmian w zakresie zarządzania.komunikacji i podejścia do pracownika.Moje doświadczenia były na tyle trudne ze zdecydowałem się zakończyć współpracę z tą firmą.
Tak więc :
warunki pracy były słabe,
bardzo niska premia,
auto tylko w godz pracy-dojazd i powrót we własnym zakresie,
tablet bez ładowarki (w swoim zakresie),
brak wsparcia ze strony firmy w razie sytuacji problemowych _nie liczyło się zdanie ani racja pracownika tylko klient który nie zawsze miał rację a był stawiany na pierwszym miejscu,
brak komunikacji,
brak czasu na rozmowę dyrektora z pracownikiem
brak akceptacji pomysłów na zwiększenie sprzedaży i brak swobody decyzyjności w pracy,
W trakcie pracy wielokrotnie otrzymywałem od współpracowników sygnały świadczące o ich trudnych doświadczeniach we współpracy z dyrektorem.Tsk jak ja zauważali oni problemy organizacyjne,brak wsparcia,utrudnianie realizacji zadań oraz atmosferę wpływającą negatywnie na motywację i jakość pracy.Mam pełne zapisy tych rozmów ale nie będę przekazywał treści aby nie naruszać prywatności pracowników ale z mojego punktu widzenia skala tych sygnałów jest tak duża że powinna zostać uwzględniona i zweryfikowana przez właścicieli firmy.
Mam nadzieję że ta opinia pomoże innym podjąć świadomą decyzję.