Mercus Logistyka

• Kaźmierzów
  • Dąbrowa
  • Sucha Górna
  • Pieszkowice
Polkowice - Mercus Logistyka sp. z o.o.

3. Opinie o pracodawcach Polkowice
  5. Opinie o Mercus Logistyka sp. z o.o.

Opinie o Mercus Logistyka Polkowice

Nie przegap nowości o Mercus Logistyka sp. z o.o.!

19.03.2024 13:20

Szanowni Pracownicy,

z przyjemnością informujemy, że z początkiem marca br.  grupa naszych 17 pracowników zakończyła kurs na AUDYTORA WEWNĘTRZNEGO związanego z zapobieganiem korupcji, co niewątpliwie stanowi ważny krok w  wysiłkach na rzecz zapewnienia uczciwości i zgodności naszych działaniach biznesowych.

Szkolenie to stanowi jeden z etapów wdrożenia w naszej spółce PN ISO 37001-2016. I zostało udokumentowane poświadczeniem i certyfikatami po zdanym egzaminie dla jego uczestników.

Funkcjonujący SYSTEM ZARZĄDZANIA DZIAŁANIAMI ANTYKORUPCYJNYMI (SZDA) w naszej spółce ma na celu podniesienie świadomości pracowników oraz zapobieganie działaniom korupcyjnym i ma służyć przygotowaniu nas do wdrożenia i przestrzegania systemu opartego na normie ISO 37001.

Pracownicy, którzy ukończyli kurs, zyskali gruntowna wiedzę na temat najnowszych praktyk i strategii związanych z audytem wewnętrznym oraz skutecznymi metodami zapobiegania korupcji. Są teraz przygotowani do identyfikowania potencjalnych zagrożeń oraz podejmowania odpowiednich działań. Ich zaangażowanie w rozwój własnych kompetencji w tym obszarze jest niezwykle ważne i cenne.

Dzięki profesjonalnemu szkoleniu, nasi pracownicy zostali wyposażeni w narzędzia i wiedzę, które umożliwią im skuteczne monitorowanie i ocenę naszych procesów biznesowych, aby upewnić się, że działamy zgodnie z najwyższymi standardami etycznymi i przestrzegamy wszystkich obowiązujących przepisów.

07.09.2026 13:54

Lipiec w pełni, urlop zaplanowany, a pogoda zamiast słońca serwuje darmowy prysznic?  Standard!
Zamiast siedzieć w domu, hotelu lub schronisku i ze smutkiem patrzeć w okno, uzbrój się w sprzęt, który za nic ma humory aury. Bo jak mówią: nie ma złej pogody, są tylko źle ubrani turyści!
Dla wszystkich aktywnych urlopowiczów – kobiet i mężczyzn – mamy niezawodny, wiatro i wodoodporny zestaw ratunkowy od marki Salewa w super konkurencyjnych cenach!
 Twój wakacyjny pakiet antydeszczowy:
Spodnie Salewa Puez Aqua 2.5L PTX (Unisex): Membrana Powertex i laminowane szwy sprawią, że woda spłynie po Tobie jak po kaczce!

Plecak Salewa Pedroc Dry Lite 18L: Superlekki, stabilny i uszyty z hydrofobowego materiału Dry Lite. Twój suchy prowiant i zapasowa odzież w końcu będą bezpieczne!
Buty Salewa Wildfire Leather 2 GORE-TEX: Membrana GTX utrzyma stopy w suchości, a przyczepna podeszwa POMOCA zapobiegnie poślizgom na mokrej skale.
Gdzie nas znaleźć i jak kupić?
Wszystkie te modele możesz zobaczyć, przymierzyć i zamówić w wyjątkowo atrakcyjnych cenach w naszym salonie:
Salon EXPO Mercus Logistyka w Polkowicach

Chcesz wiedzieć więcej? Zadzwoń do nas! Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania pod nr tel. 76 847 12 27 (jesteśmy dla Ciebie od poniedziałku do piątku w godzinach 7:00 – 14:30).
Nie daj się ulewie i uratuj swój urlop!

07.09.2026 13:50

17 czerwca 2026 II edycja wystawy branżowej MERCURIUSZ.
Wsparcie liderów biznesu to dla nas najlepszy motywator do działania!

Wczorajsza, druga edycja Wystawy Branżowej MERCURIUSZ 2026 dostarczyła nam wielu niezapomnianych momentów, ale jeden z nich był dla nas szczególnie ważny. Tuż po oficjalnym otwarciu wydarzenia głos zabrał Pan Jarosław Dudkowiak – Prezes Zarządu Związku Pracodawców Polska Miedź.
Pragniemy złożyć serdeczne podziękowania Panu Prezesowi oraz całemu Związkowi Pracodawców Polska Miedź za obecność, a przede wszystkim za niezwykle budujące słowa uznania i gratulacje skierowane pod adresem MERCUS Logistyka sp. z o.o. za organizację tego przedsięwzięcia.
Tak silne wsparcie ze strony Związku potwierdza, że nasza inicjatywa – skierowana bezpośrednio do pracowników KGHM Polska Miedź S.A. oraz całej Grupy Kapitałowej – ma ogromne znaczenie dla integracji i rozwoju całego miedziowego zagłębia. Słowa Pana Prezesa traktujemy jako zobowiązanie do dalszej, wytężonej pracy nad dostarczaniem najnowocześniejszych rozwiązań technologicznych i dbałością o ciągłość procesów przemysłowych.
Dziękujemy za obecność, każde słowo wsparcia oraz za to, że wspólnie z nami budują Państwo promienną perspektywę i wymierne korzyści dla rozwoju przedsiębiorczości w naszym regionie!
Zdjęcie 3
Smutny Pracownik

19.08.2026 22:32

35 lat Mercusa 35 lat budowania. 35 lat zmian. 35 lat pracy ludzi. 35 lat sukcesów i problemów. I dlatego najważniejsze pytanie jubileuszowe nie powinno brzmieć: „Co osiągnęliśmy przez 35 lat?” Bo na to odpowiedź znamy. Powinno brzmieć: „Co zostawimy ludziom i firmie na 40-lecie?” Bo można sprzedać nieruchomość. Można sprzedać autobus. Można zamknąć sklep. Można zmienić strukturę. Można zmienić nazwę. Ale 35 lat doświadczenia pracowników nie da się kupić w żadnym przetargu. I jeśli Mercus naprawdę chce wejść w kolejne 35 lat, to może warto zacząć od najprostszej inwestycji: zainwestować w ludzi, którzy tę firmę przez 35 lat zbudowali. Bo bez nich nawet najładniejsze 35-lecie będzie tylko imprezą. A Mercus to nie logo, nie budynki i nie samochody. Mercus to ludzie.

02.09.2026 18:22

Mówi się, że „każdy krawiec mierzy własną miarą”. To naturalne, że w tak dużej i dynamicznej organizacji każdy z nas patrzy na firmę przez pryzmat własnych doświadczeń, stażu pracy, codziennego zaangażowania, pełnionej roli czy osobistych obserwacji. Każdy ma prawo do własnej opinii i do zadawania pytań o przyszłość – szanujemy ten głos, bo świadczy on o tym, że los MERCUS Logistyka nie jest nikomu obojętny. Trudno jednak dyskutować z faktami. A fakty pokazują, że świat wokół nas stale się zmienia. Przebyta pandemia, dynamika sytuacji geopolitycznej, postępująca cyfryzacja oraz presja ze strony ogromnych, wyspecjalizowanych sieci handlowych sprawiły, że konkurowanie w niektórych dotychczasowych obszarach przestało być dla naszej spółki biznesowo uzasadnione. Zmiany rynkowe wymusiły więc naturalne i odpowiedzialne wygaszenie części działalności, która przestała przynosić zyski. Gdy obecny Zarząd obejmował spółkę, MERCUS Logistyka borykał się z trudną sytuacją finansową i presją kosztów. Priorytet był jednak jasny – zagwarantować bezpieczeństwo dostaw dla GTC (Głównego Ciągu Technologicznego) KGHM i spółek GK. To zadanie wymagało podjęcia szybkich i zdecydowanych kroków. Wychodząc z założenia, że „jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego”, Zarząd przeprowadził dogłębną analizę procesów, aby skoncentrować pełny potencjał i zasoby na naszym core biznesie. Postawiono na usprawnienie procesów przetargowych, zakupowych oraz magazynowych na rzecz KGHM i spółek GK, dbając o bezwzględne utrzymanie niezachwianego ciągu technologicznego naszych partnerów. W ciągu zaledwie 28 miesięcy obecny Zarząd diametralnie zmienił sposób zarządzania priorytetowymi procesami. Efektem tych działań jest fundamentalna zmiana opinii o naszej spółce. Jeszcze dwa lata temu MERCUS postrzegany był jako firma zawodna, niedostatecznie elastyczna, niespełniająca oczekiwań odbiorców i generująca wysokie ryzyka operacyjne ze względu na nieterminowe zamówienia – których zaległości sięgały wówczas tysięcy linii i była całkowicie nieakceptowalna. Dziś liczba zaległych zamówień spadła do zaledwie ok. 200. To redukcja problemu o ponad 97% - to tzw. naturalny margines operacyjny. Analizując ostatnie 2 lata, jest to stały, minimalny odsetek wynikający z czynników niezależnych od operatora – takich jak opóźnienia po stronie dostawców, zdarzenia losowe czy procedury odbiorowe. Taki statystyczny margines jest zjawiskiem naturalnym w logistyce na dużą skalę i w żaden sposób nie zagraża bezpieczeństwu Głównego Ciągu Technologicznego. To ogromna zmiana, stanowiąca twardy dowód sprawnego zarządzania, właściwego ustanowienia priorytetów oraz stanowiąca fundament naszych zmian wizerunkowych, dzięki którym nasza pozycja rynkowa i partnerstwo wewnątrz Grupy są silniejsze niż kiedykolwiek. Efekty tych decyzji są widoczne na każdym kroku: • Rosnąca efektywność i zaufanie odbiorców: Wyniki operacyjne oraz opinie naszych partnerów są najlepszym dowodem na to, że obrany kierunek jest słuszny. • Nowoczesne narzędzia pracy: Dzięki wdrożeniom systemowym i cyfryzacji nasi pracownicy sprawniej analizują potrzeby i skuteczniej realizują zamówienia, co bezpośrednio przekłada się na stabilność całej Grupy Kapitałowej.

02.09.2026 18:22

Chcemy być postrzegani jako przedsiębiorstwo nowoczesne, elastyczne i otwarte na innowacje. • Dwa lata temu zainicjowaliśmy wystawę branżową MERCURIUSZ, prezentującą najnowsze rozwiązania dla przemysłu górniczo-hutniczego, co zaowocowało sukcesem drugiej edycji i planami na kolejne lata. • Naturalną konsekwencją było powstanie salonu ekspozycyjnego MERCUS EXPO, który w sposób rotacyjny prezentuje nowości z naszego portfolio handlowego. • Przed nami kolejny przełomowy krok – projekt Wirtualnego Magazynu. Jest to innowacyjny program pilotażowy realizowany w ramach Grupy Kapitałowej KGHM, będący uznanym i wysoce zaawansowanym modelem zarządzania łańcuchem dostaw, stosowanym w przemyśle ciężkim, energetycznym oraz wydobywczym. Proces ten polega na cyfrowej integracji, centralnym administrowaniu zamówieniami oraz stałym monitorowaniu i optymalizacji stanów magazynowych w czasie rzeczywistym w wielu lokalizacjach jednocześnie. Wszystko to odbywa się przy jednoczesnym przyspieszeniu realizacji dostaw i pełnym zagwarantowaniu bezwzględnej ciągłości utrzymania ruchu oraz ciągu technologicznego całej Grupy. Świat i biznes nie stoją w miejscu. Zmiany są nieuniknione, a kluczem do sukcesu i stabilizacji zatrudnienia jest elastyczność oraz umiejętność dostrzegania szans na rozwój. Sentymentalne rozpamiętywanie przeszłości jest ludzkie, ale minione lata i dawny model rynku już nie wrócą. Umacniając nasz fundament, budujemy silnego, nowoczesnego MERCUSA – firmę, która daje stabilne oparcie swoim pracownikom na kolejne dekady. Każda głęboka transformacja rodzi niepokój i naturalny opór przed nieznanym. Jednak oceny dnia dzisiejszego i skali wprowadzanych zmian będziemy mogli sprawiedliwie dokonać dopiero z perspektywy czasu. Bardzo prawdopodobne, że dzisiejsi młodzi pracownicy – obserwując kolejne etapy ewolucji MERCUS Logistyka – za dekadę lub dwie ocenią obecne decyzje jako absolutnie kluczowe i przełomowe. Być może wtedy to oni, patrząc wstecz z perspektywy kolejnych jubileuszy, będą wspominać dzisiejszy czas przełomu z dokładnie taką samą nostalgią, z jaką wpisujący się pod pseudonimem „Smutny Pracownik” wspomina minione lata. Przeszłość nie wróci, ale to, co i jak robimy teraz, decyduje o tym, czy za kolejne 35 lat MERCUS wciąż będzie silnym i stabilnym miejscem pracy. Zmiany są nieuniknione – elastyczność i dostrzeżenie w nich szansy na rozwój to jedyna droga do wspólnego sukcesu. Zapraszamy do merytorycznego dialogu i wspólnego budowania jutra naszej Spółki.
Smutny Pracownik

19.08.2026 22:25

35 lat Mercusa — od budowania do pytania: co zostanie? 1 października 2026 roku minie dokładnie 35 lat od rozpoczęcia działalności Mercusa. (Mercus⁠) Trzy i pół dekady. To nie jest zwykła rocznica. To jest kawał historii ludzi, którzy przez lata przychodzili do pracy, budowali magazyny, produkcję, transport, handel i logistykę, obsługiwali KGHM i jego spółki, a przy okazji budowali coś znacznie trudniejszego do policzenia — wartość firmy. Mercus rozpoczął działalność w 1991 roku jako spółka joint venture. Początkowo przejął część kadry i zaplecza technicznego Zakładu Handlowo-Produkcyjnego „Zakmat”, wcześniej należącego do KGHM. (Mercus⁠) Potem zaczęła się prawdziwa budowa. 35 lat — i co przez ten czas powstało? Kalendarium Mercusa pokazuje imponującą listę etapów rozwoju. Były nowe placówki handlowe. Były centra zaopatrzenia. Było przejęcie zorganizowanej części przedsiębiorstwa wraz z pracownikami. Była produkcja. Była modernizacja zakładu w Sobinie. Było utworzenie Grupy Kapitałowej. Było Centrum Logistyki Materiałowej. Były magazyny depozytowe na terenie kopalń. Były systemy informatyczne. Były kolejne inwestycje. W 2015 roku nastąpiła zmiana nazwy na MERCUS Logistyka, a spółka przejęła również zorganizowaną część POL-MIEDŹ TRANS wraz z Wydziałem Przewozów Osobowych. (Mercus⁠) Czyli przez 35 lat ktoś naprawdę budował tę firmę. I właśnie dlatego jubileusz powinien być przede wszystkim świętem ludzi. A gdzie w tej historii jest Bogusław Ksel? Ksel przez wiele lat był jednym z najważniejszych ludzi w historii Mercusa. Jego epoka przypadła na okres intensywnego rozwoju firmy. I można dziś żartobliwie powiedzieć: Ksel dostał Mercusa do budowania. A obecne pokolenie zarządzających dostało Mercusa już zbudowanego. I tutaj zaczyna się pytanie, którego nie powinno zabraknąć podczas 35-lecia: Czy kolejne lata będą kolejnym rozdziałem budowania Mercusa, czy raczej rozdziałem porządkowania i sprzedawania tego, co przez poprzednie dekady powstało? Bo oficjalne kalendarium pokazuje również, że Mercus przez lata zamykał niektóre działalności i sprzedawał udziały czy ograniczał część aktywności. (Mercus⁠) Samo to nie musi być niczym złym. Firma się zmienia. Rynek się zmienia. Strategia się zmienia. Ale pracownik ma prawo zapytać: „Skoro przez 35 lat budowaliśmy, to co dokładnie będziemy budować przez następne 10?” 35 lat firmy, ale przede wszystkim 35 lat pracy ludzi I tutaj jest rzecz najważniejsza. Mercus sam podczas 30-lecia podkreślał, że rozwój spółki był możliwy dzięki pracy ludzi. W 2021 roku 75 pracowników otrzymało odznaczenia „Zasłużony dla MERCUS Logistyka”, a 217 osób otrzymało wyróżnienia „Perła Mercusa”. Zarząd dziękował im za zaangażowanie, wkład w rozwój spółki oraz tworzenie dobrej atmosfery. (Mercus⁠) To bardzo ważne. Bo 35 lat Mercusa nie stworzyły zarządy. Zarządy podejmowały decyzje. Ale firmę przez 35 lat tworzyli również: magazynierzy, kierowcy, mechanicy, handlowcy, pracownicy produkcji, administracji, księgowości, zakupów, logistyki, ochrony, utrzymania ruchu i setki innych ludzi. To oni byli w firmie wtedy, kiedy nie było jeszcze obecnych systemów, obecnych samochodów, obecnych magazynów i obecnych technologii. A teraz obecny Andrzej Boczoń objął stanowisko prezesa w 2024 roku i obecnie kieruje Mercusem. (Mercus⁠) Nie można mu uczciwie przypisać 35-letniej historii firmy. Można natomiast rozliczać go z tego, co zrobi z Mercusem w swojej kadencji. I tutaj pojawia się bardzo proste pytanie: Czy za jego kadencji Mercus będzie większy, silniejszy i bardziej atrakcyjny dla pracowników? Czy będzie miał więcej nowoczesnych usług? Więcej klientów? Więcej kompetencji? Więcej inwestycji? I — co najważniejsze — czy pracownicy będą mieli większe poczucie stabilności i szacunku? Bo właśnie tego nie da się załatwić prezentacją PowerPoint. A może jubileusz w stylu Mercusa? Można oczywiście zrobić piękną galę. Zdjęcia. Medale. Przemówienia. Podziękowania. MERCUSIADA. Eleganckie stoły. I obowiązkowe: „Jesteście naszym największym kapitałem”. I wtedy gdzieś z ostatniego rzędu może odezwać się pracownik: „To może ten kapitał też trochę docenić?” I cisza. Bo żart żartem, ale właśnie tutaj znajduje się sedno sprawy. 35 lat — piękna historia, ale nie można żyć wyłącznie historią Mercus ma naprawdę czym się pochwalić. Od 1991 roku firma rozwinęła się z niewielkiej spółki joint venture do przedsiębiorstwa będącego operatorem logistycznym KGHM, prowadzącego działalność w logistyce, handlu, produkcji i przewozach. (Mercus⁠) Zakład produkcji wiązek działa od 1991 roku. Centrum Logistyki Materiałowej jest dziś jednym z fundamentów działalności. W 2025 roku Mercus powiększył flotę o dziewięć nowych autobusów. W 2026 roku rozwija również Mercus EXPO i komercjalizuje Galerię Gwiezdną. (Mercus⁠) Czyli nie można powiedzieć, że „nic się nie dzieje”. Dzieje się. Pytanie brzmi tylko: czy to jest rozwój całego Mercusa, czy zmiana Mercusa w co
Przerażony pracownik

20.08.2026 09:56

Nic nie zostanie. Wygląda na niszczenie tego co było zbudowane. EXPO to wyrzucenie pieniędzy w błoto.
Przerażony pracownik

20.08.2026 12:32

Jedyne co się dzieje to niszczenie wszystkiego i wszystkich 🤬
Stefan

01.08.2026 18:27

Dzień dobry, w hurtowni budowlanej po pożarze ludzie dalej pracują i towar jest sprzedawany do tego jest sprzedawana woda z miejsca którego nie widział nawet sanepid. Pani B. chyba nie wie czym to grozi. Ta hurtownia jest do zamknięcia.
prezesik

01.07.2026 19:30

Ta firma z tym zarządem to jest definicja januszexu. Poganianie, uwalanie, a jedyne osiągnięcia obecnego prezesa to ucinanie dodatków do pensji które były częścią budżetu domowego od lat, praca w mercusie zaczyna być działalnością charytatywną, człowiek siedzący pare lat zarabia czasami nawet 1000 mniej od nowo zatrudnikmego
#AsystentPrezesa
NoNamePL

31.08.2025 23:14

Witam ! :) Więc tak nawiązując do poniższych postów na portalu... Szanowny Mercus kimkolwiek jesteś za klawiaturą mało mnie to interesuje ale wiedze posiadasz więc prośba o wytłumaczenie.. Jak dobrze wiesz że firma w regionie nie ma dobrej reputacji wręcz przeciwnie co jest tego powodem ? Mercus wytłumacz mi parę rzeczy oczywiście zasłuchane ponieważ nie jestem pracownikiem waszej firmy otóż : 1) Co jest powodem "grupowych" zwolnień pracowników którym kończy sie chociażby okres 3msc ? 2) Co jest powodem zwolnień pracowników doświadczonych ze stażem dłuższym niż 24msc , 24msc ponieważ preferujecie od dawien dawna takie umowy 3msc później 12msc później zaś 12msc itd.. w małych przypadkach zdarzały się umowy na czas nie określony po 2x 12msc ale taka wasza polityka.. i dobrze o tym wiesz.. 3) Co jest powodem zniszczenia człowieka Pana Pr***k , człowiek z wieloletnim doświadczeniem na kierowniczym stanowisku i dobrze znasz jego sytuację życiową! i nie raz odpowiednie działy wyciągnął z przysłowiowego dołka :) 4) Co jest powodem reorganizacji działu kadr /płac itp.. wiesz o czym mówię degradacje pracowników , przenoszenie na inne działa nie odpowiadające ich kwalifikacji a jak nie pasuje to zwalniacie doświadczonego pracownika 5) Co jest powodem niszczenia człowieka Pani Jo* H**** jedna z niewielu osób w firmie z ogromnym doświadczeniem , nie jednego pracownika "kryła" nie jednemu pracownikowi w trudnych sytuacjach pomogła i firme jako całość też.. 6) Jedynie co sie zgodzę to brak przedłużeń radzieckim pracownikom tak masz Mercus racje oni powinni być u siebie..:) Mercus zaczerpnęłam trochę informacji zarzadzie KGHM czy jest jakieś odgórne zarządzenie zwolnien lub cos w tym rodzaju : Odpowiedz brzmi że Oni jaka zarząd KGHM nie maja z tym nic wspólnego ze to wszystko jest w środku czyli w Mercus Sp zoo Mercus czy za te sznurki ciągnie Pani B**** która po swoich trudnościach w firmie dzięki Panu Prezesowi doczekała się wyższego stanowiska i teraz próbuje się zrewanżować ? Być może ale co maja do tego pracownicy zwykli powiedzmy szeregowi bo gdyby nie oni tej firmy już dawno by nie było...:) To nie są czasy Pana Ks**l`a te czasu już nie wrócą Mercus za klawiaturą odpisz sensownie za zadane pytania, gwarantuje tobie ze kilku a nawet kilkunastu pracowników czeka na sensowną odpowiedz Dziękuję

10.09.2025 20:46

Widzę, że próbujesz w swojej wypowiedzi występować w roli „adwokata” firmy, ale pozwól, że przedstawię fakty z perspektywy osoby, która naprawdę przepracowała tam pewien czas i ma doświadczenie, również na stanowisku kierowniczym. Po pierwsze – nikt nie zarzuca firmie prawa do reorganizacji czy do nieprzedłużania umów. Problem polega na tym, w jaki sposób się to odbywa. W moim przypadku na 2 tygodnie przed końcem byłem zapewniany o przedłużeniu umowy, a na 2 dni przed jej wygaśnięciem usłyszałem coś zupełnie odwrotnego. To nie jest profesjonalne zarządzanie – to zwykłe wprowadzanie pracownika w błąd. Po drugie – argumenty o „kulawych klaczach” czy porównania do dzieci i rodziców są mocno nie na miejscu. Firma to nie rodzina, a pracownik nie jest dzieckiem, któremu trzeba mówić jak żyć. To są dorośli ludzie, z doświadczeniem i kompetencjami, którzy oczekują uczciwego traktowania. Ja sam mam za sobą 20 lat pracy, w tym na stanowisku kierowniczym – i pierwszy raz w życiu poczułem się potraktowany jak śmieć. Po trzecie – zgadzam się, że w Mercus pracuje wielu kompetentnych i wartościowych ludzi. To właśnie oni próbowali mnie zatrzymać i pomogli stanąć na nogi po tym, jak firma pozostawiła mnie na lodzie. Tyle że pozytywni ludzie nie naprawią błędnych decyzji zarządu ani polityki kadrowej opartej na braku szczerości. Podsumowując: problemem nie jest to, że firma ma prawo do decyzji. Problemem jest to, że nie dotrzymuje obietnic, nie szanuje pracownika i komunikuje kluczowe decyzje w ostatniej chwili. To nie jest „banialuka”, tylko osobiste doświadczenie, które dotknęło mnie i moją rodzinę.
Skyr

04.05.2026 13:00

I co tam emerycie ?😊 Co powiesz na to degradacja głównej księgowej ?? z twoich wypocin domniemam ze karierę zawodowa robiła nawet w twoich czasach albo i wcześniej.. A nie przepraszam wg ciebie wszystko OK :)

23.03.2026 14:36

Transformacja Galerii Gwiezdnej na finiszu
Zgodnie z planem i z myślą o mieszkańcach Legnicy!  Od ponad dwóch lat konsekwentnie realizujemy strategię rebrandingu Galerii Gwiezdnej. Dziś z dumą ogłaszamy, że proces ten zbliża się do końca a nasza galeria całkowicie zmienia swoje oblicze.
Z wyspecjalizowanej jednostki meblarskiej staliśmy się lokalnym centrum handlowo-usługowym, które tętni życiem od rana do wieczora.
W marcu dołączył do nas  niezwykle istotny segment poświęcony zdrowiu i kondycji fizycznej, w miejscu funkcjonującej od ponad dwóch dekad Restauracji Oberża i Sunny Club Music.
17 marca została otwarta nowoczesna siłownia Xtreme Fitness  - 600m2.

21 marca wystartował klub zabaw Xtreme Kids (700 m² radości i sportu dla najmłodszych!).
Dziś pod wspólnym dachem Galeria Gwiezdna tworzy potężny ekosystem marek:
Zakupy: Biedronka, Rossmann, Dealz, Pepco, Szachownica, Abra Meble, Sinsay, Woolworth, Freelook.
Zdrowie: Apteka Gemini, Fizjoman, Masaż Aga Kruk, Integracja Sensoryczna, Sklep Tilia,  salon optyczny Śliwińscy.
Usługi i Gastronomia: Świat Prasy, Bafra Kebab, Multi Cook, Piekarnia Hert, Salon Kosmetyczny "Zatrzymaj Czas",  pokoje hotelowe "Neptun".
 Biznes: Biuro WTA, Kancelaria ILT, LOG Polska.

Dziękujemy naszym najemcom za zaufanie, a mieszkańcom za to, że codziennie wybieracie Galerię Gwiezdną. Wspólnie stworzyliśmy miejsce, które wychodzi naprzeciw Waszym potrzebom!
Walker

02.02.2026 16:00

Mercus !!! Jaka politykę prowadzicie...? Najpierw zwalniacie 100osób a teraz znów wrzucacie oferty pracy ...
Krakus

25.09.2025 11:39

Patrząc na wpływy wynagrodzenia współmałżonka, śmiało stwierdzam: w regionie chyba nikt mniej nie płaci.

21.04.2025 19:28

Ile na początku dostanie magazynier interesuje mnie mnie najlepiej praca w Lubinie mają jakieś dodatki 13,14 ?

22.04.2025 07:33

Jeżeli jesteś zainteresowany pracą w Mercus Logistyka - zasięgnij wiedzy u przysłowiowego źródła. Skontaktuj się z Zespołem Spraw Pracowniczych. Zadaj wszystkie pytania na jakie chciałbyś uzyskać rzeczową i pewna odpowiedź. Kontakt znajdziesz na stronie internetowej spółki. Zakładka KONTAKT.
Un bo Kto

12.09.2025 12:31

Nie polecam , ale na początek dostajesz 3msc i wypad..
Były 3 miesięczny pracownik

10.09.2025 19:22

Po 6 latach pracy w innej firmie, gdzie pełniłem stanowisko kierownicze, rozpocząłem zatrudnienie w Mercus Logistyka. Od początku słyszałem, że jeśli się sprawdzę, to umowa zostanie bez problemu przedłużona. Pracowałem rzetelnie, dawałem z siebie wszystko, a kierownik nawet wystosował pismo do zarządu z prośbą o kontynuację mojej umowy. Na 2 tygodnie przed końcem byłem zapewniany, że umowa zostanie przedłużona. Tym większym szokiem było dla mnie, gdy na 2 dni przed jej zakończeniem dowiedziałem się, że jednak nie zostanie podpisana. Zostałem na lodzie, z trójką dzieci na utrzymaniu, mimo wcześniejszych obietnic i zapewnień o stabilności. Dodam, że od 15 lat w firmie nie zdarzało się, żeby komuś nie przedłużono umowy po okresie próbnym – a właśnie mnie to spotkało. Co więcej, w czasie mojej pracy miały miejsce zwolnienia pracowników z wieloletnim stażem, co wcześniej było niespotykane. Na szczęście w tej firmie pracują bardzo pozytywni i życzliwi ludzie. Wielu z nich próbowało mnie zatrzymać i pomogło mi stanąć na nogi, a nawet w znalezieniu nowej pracy. To właśnie pracownicy tworzą tam dobrą atmosferę – szkoda tylko, że zarząd nie potrafi tego docenić. Nie planowałem pisać tej opinii, ale po raz pierwszy w 20-letniej karierze zawodowej poczułem się jak śmieć. To doświadczenie zostawiło ogromny niesmak i pokazuje, jak bardzo firma potrafi zawieść człowieka. Nie polecam pracy w Mercus Logistyka – szczególnie osobom, które liczą na stabilność, uczciwe traktowanie i szansę na rozwój.
Nisn

30.05.2025 12:45

Odradzam z czystym sumieniem osoby zarządzające minęły się z powołaniem powiedzieć że kłamią to tak jakby to samo stwierdzić u polityków. Spółka KGHM żenada tylko tyle w tym temacie

09.06.2025 08:17

Szanowny Panie / Szanowna Pani, dziękujemy za komentarz, jednak z przykrością stwierdzamy, że jego treść ma charakter jednostronny i opiera się na niesprawdzonych informacjach oraz krzywdzących uogólnieniach. Zdecydowanie nie możemy zgodzić się na deprecjonowanie działań prezesa oraz funkcjonujących w firmie struktur związkowych, zwłaszcza w tak lekceważącym tonie. Tego rodzaju wypowiedzi są nie tylko nieprofesjonalne, ale także godzą w dobre imię konkretnych osób i całej organizacji. Każdy ma prawo do wyrażania opinii, jednak sugerujemy zachowanie większej odpowiedzialności za słowa, zwłaszcza gdy odnoszą się one do publicznych oskarżeń i "grubych słuchów", które nie mają pokrycia w faktach. Ocena działań zarządu czy związków zawodowych wymaga znajomości rzeczywistej skali podejmowanych działań, a nie opierania się na jednostronnym i emocjonalnym przekazie. Jeżeli posiada Pan/Pani konkretne uwagi lub informacje wymagające wyjaśnienia, zachęcamy do ich przekazania odpowiednimi kanałami – jesteśmy otwarci na dialog oparty na faktach, a nie na plotkach.
Mem

02.09.2025 16:39

Mercus autorze ąśćę o jakich ty kanałach mówisz, weż skończ pani/pan pleść bzdury wykonujesz ruchy które tobie podpowiadaj i co... dobrze wiesz co firma ma za uszami a wy wymyślacie odpowiednie kanały... odpowiednim kanałem w wolnej chwili będzie poinformowanie kanałów ale medialnych jak traktujecie swoich pracowników... Jest opcja ze tym pseudonimem pod nazwą Mercus tutaj zajmuje sie oddział COPI którzy swoich ludzi również maja w Mercusie , ale jak pokazują wcześniejsze posty ich czas również się skończył także wyluzuj durnymi wpisami.. Ale oczywiscie moge sie mylić
Krysia

03.04.2025 17:44

Kadra zarządzająca żenada. Stare sflustrowane baby, które dawno powinny przejść na emeryturę. Pan Prezes powinien zacząć weryfikować poziom kultury kierownictwa. Zachowanie kierownictwa do PIP.

02.06.2025 10:23

Szanowna Pani Krystyno, Dziękujemy za wyrażenie opinii. Choć jej forma pozostawia wiele do życzenia, przyjmujemy ją jako wyraz Pani odczuć związanych z zakończeniem współpracy. Zapewniamy, że kadra zarządzająca działa zgodnie z obowiązującymi standardami i zasadami kultury organizacyjnej, a wszelkie decyzje kadrowe podejmowane są w oparciu o obiektywną ocenę pracy, zaangażowania oraz współpracy w zespole. W firmie nie ma miejsca na brak szacunku czy dyskryminację – bez względu na stanowisko czy wiek. Wszelkie zgłoszenia i zastrzeżenia są analizowane zgodnie z procedurami. Życzymy powodzenia w dalszej karierze zawodowej.

11.12.2024 14:18

19.12.2024 12:31

W autobusach nadzorowanych przez MERCUS Logistyka kontrole wykonywane są testowo. W ostatnim czasie zostały wykonane na liniach należących do dysponenta linii HMG tj.: H-1, H-2, H-9, H-11, H-12, H-14, H-17, H-18, H-23, H-24, H-25, H-31, H-33, H-34, H-36. W dniu jutrzejszym zaplanowana jest kontrola linii H-6 i H-8. Wyniki kontroli są analizowane i raportowane. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości - są powtarzane.
Zainteresowany

09.11.2024 21:20

Jakie szanse są na zaproszenie na rozmowę składając dokumenty? Czy są zapraszane osoby z "zewnątrz"?
Cześć

19.08.2024 21:59

Jak zauważyłam to dość często są przyjęcia do pracy w Sobinie na kable.Czym to spowodowane jest ? Rozważałam złożyć podanie tam ale waham się.A tak już z czystej ciekawości co robią nowe pracownice nowo przyjęte ? Pozdrawiam

20.08.2024 08:22

Najczęściej nowi pracownicy są operatorami maszyn. Park maszynowy w ZPEM w Sobinie to kilkadziesiąt urządzeń o różnego rodzaju stopniu trudności w obsłudze. Pracownicy rotują pomiędzy różnymi stanowiskami maszynowymi stopniowo ucząc się ich obsługi. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji można skontaktować się z zakładem pracy lub aplikować zgodnie z ogłoszeniem a szczegóły warunków zatrudnienia poznać podczas rekrutacji.
Bartek

04.06.2024 16:41

Na lepsze stanowiska nie ma szans się dostać. Mozna spełniać wszystkie wymogi i oczekiwania, odpowiedzi nie otrzymacie, tam już dawno są ustawione osoby i znajomi . Od 2 lat probuje niedoczenia. Jak wyslalem na jakieś śmieciowe stanowisko magazyniera nie ma problemu, do biura się nie dostaniecie. Ustawka
Cześć

14.05.2024 18:46

Czy praca przy kabelkach jest pracą dla kobiety cieżka ? Przypuszczam że to praca na akord.Wydaje mi się że ten zakład to w Sobinie jest.Jestem mega ciemna przy takich manualnych pracach i zastanawiam się czy dałabym radę tam pracować.Jeśli ktoś to przeczyta bardzo proszę mi coś napisać.Z góry mega dziękuję.Pozdrawiam
Była

31.05.2024 21:09

Praca jest lekka ,monotonna i łatwa do zapamiętania. Akordu brak. 8 h robisz swoje czy zrobisz mniej czy więcej dniówka jest taka sama. I tak kabelki są w sobinie. Praca na 2 zm 6-14 14-22. Od pn do pt czasami jest 1zm w sobotę. Jeśli chodzi o dawanie rady raczej każdy daje. Ludzie tam pracują po 20 lat niektórzy. Młodzi a i strasi. Uczą pokazują nawet po naście razy. Stawka najnizsza. Możliwa praca na montażu jak i na maszynach tnących kable.
Magazynier

19.03.2024 00:07

Czy warto aplikować na stanowisko magazynier w mercus logistyka, jak wygląda praca, ile dają na start, mam doświadczenie 3 lata?
SoWiertnik

01.05.2024 20:36

Był taki czas, że stawki zaszeregowania nie gwarantowały wielu pracownikom najniższej krajowej (miesięcznej). Stąd wynikała konieczność dopłaty. Natomiast dwa razy w roku możliwa jest (fakultatywna, nie obligatoryjna) wypłata dodatkowa w czerwcu i grudniu w wysokości (do) miesięcznej pensji. Przy złych wynikach finansowych ( narastająco od początku roku) dodatkowej pensji nie ma. Tak było - może już się zmieniło.
Emi

24.05.2024 07:12

Na podstawie jest taka różnica ...plusem są dwa dodatki w ciągu roku, "wakacyjna i świąteczna"- goła jedna pensja..

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Mercus Logistyka?

Kontakt - Mercus Logistyka sp. z o.o.

Kopalniana 11 59-101 Polkowice

NIP:6920001774

Branża główna: Sprzedaż hurtowa
Joasia

30.03.2024 07:19

Parę dni temu wygasła ta oferta i już nic nie można poczytać o stanowisku Technologa? Myslałam, że jeszcze nie zatrudnili człowieka i zadzwonię po świętach zapytać, czy można przynieść CV. Tak szybko zatrudniają?
SoWiertnik

01.04.2024 20:51

Oferta wisiała wyjątkowo długo (kilka miesięcy?). Myślę, że wygasła ze wzglądu na czas, a w kilka dni po świętach zostanie odnowiona. Warunki zatrudnienia nie są atrakcyjne, kolejki chętnych nie ma (o czym mówił wyjątkowo często były dyrektor).
Polkowice

06.03.2024 21:43

Czy ktoś rzyczliwy z kobiet które tam przy kablach pracuje może napisać czy jest ciężko trudno to wszystko się nauczyć.Z góry dziękuję .Czy ta praca jest na ul Wiertniczej?
była

08.03.2024 08:55

Praca jest dość łatwa , na początku wszystko tłumaczą , później w sumie też , są tam osoby ,które dość ciężko łapią to im się tłumaczy w kółko w kółko :) do ogarnięcia

28.01.2024 15:36

Szukam pracy i ktoś mnie namawia żebym złożyła tutaj podanie .Boję się że nie poradzę sobie przy produkcji tych kabli.Te maszyny wyglądają na skomplikowane a ja taka w manualnych sprawach jestem słaba.
Kam

24.11.2023 17:54

Cześć, gdzie mógłbym wysłać swoje CV? Zależy mi na znalezieniu pracy.
@Pracodawca

17.05.2023 10:48

Ostatnio okazało się, że największym przestępstwem w firmie jest pójście na uzasadnione zwolnienie lekarskie.Nie masz prawa zachorować ,a jak zdarzy ci się nieszczęście,że będziesz musiał być na zwolnieniu dość długo np. po operacji /a przecież nie masz na to wpływu ile zwolnienia wystawi Ci lekarz / to Cię zwolnią. Znaczysz dla pracodawcy tyle co nic. Nikomu choroby się nie życzy ale...... Brak słów.
ZAINTERESOWANY

11.01.2023 15:20

jak wygląda płaca kierowcy c+e w firmie, czy są codzienne powroty do bazy, cały tydzień w budzie, a może to miedzynarodowy transport?. ktoś uchyli rąbka tajemnicy? bo w ogłoszeniu nie jest podane wygrodzenie, ani co to za praca.

15.05.2023 23:03

Szczegóły dotyczące warunków pracy na poszczególnych stanowiskach omawiane są z kandydatem podczas spotkania rekrutującego.

02.03.2023 13:19

Czy firma Mercus Logistyka sp. z o.o. w całości finansuje szkolenia dla pracowników?
Kos

08.03.2023 03:24

Dlaczego pytasz o to w tym miejscu? Jak chcesz mieć szybką i rzetelną odpowiedź to idź do źródła i skontaktuj się z kadrami. Skoro trafiłeś tu to nr do kadr też znajdziesz w Internecie.

15.05.2023 23:00

Spółka Mercus wspiera potencjał swoich pracowników poprzez różnego rodzaju szkolenia, które organizuje/finansuje zgodnie z przyjętymi zasadami.
Zdzichu

01.02.2023 13:33

(usunięte przez administratora) zaściankowość, (usunięte przez administratora)psychiczny, brak szacunku dla pracowników, praca za (usunięte przez administratora) , jałmużna i kolesiostwo.... tymi słowami w łagodny sposób można określić pracę w tej firmie....

08.03.2023 03:32

A jesteś jeszcze pracownikiem? Bo ja pracuje tu od dawna i tak tego nie widzę. Szanuję siebie, swoją pracę i innych. I to samo dostaję w zamian..
Ccc

17.03.2023 17:07

Dokładnie pracodawca repreztyjacy firmę Prezez czytaj były prezes. Wykazał się poszanowaniem wobec swojego pracownika karygodne to bardzo ładnie określone.obym nigdy nie znalazła się w takiej sytuacji.....oby dostał za swoje i do widzenia z dolnośląska.

11.11.2022 10:38

W jakim systemie wypłacane jest wynagrodzenie w firmie Mercus Logistyka sp. z o.o. na operator produkcji? 27 stycznia ogłoszenie na GoWork.pl.

08.03.2023 03:36

A co to za pytanie? A w jakim ma być wypłacane? Zmianowym? O co chodziło autorowi?
Waloryzacja

14.02.2023 20:37

Wszystkie spółki już wiedzą tylko w mercusie mają wywalone na pracowników . Żenada z tym prezesem ( jeszcze takiego prezesa spółka nie miała)
Gość

11.05.2022 18:59

Dzień dobry, chciałbym zapytać jaka jest stawka dla rozpoczynających pracę w zakładzie w Sobinie? Czy jest to płaca minimalna czy coś w widełkach 3100-3500 lub 3600-4000?z góry dzięki za info
tomash

31.07.2022 23:52

daruj sobie, od odejścia Pana Pilipczuka w ZPM i Pana Ksel tam już lepiej nie będzie, a jest źle i będzie jeszcze gorzej
NIKT

21.10.2022 22:04

Świēta prawda prezes Ksel traktowała tą firmę po macoszemu rozwijał firmę A jednocześnie dbał o pracowników ( barometr zadowolenia pracowników był w skali 100% ) bardzo miło wspominany przez byłych j obecnych pracowników. A obecny Prezez brak kultury doświadczenia i braku poszanowania dla pracownika.A odp na pismo które zwiazki napisały to jakaś kpina.

13.10.2022 03:46

Tragedia nie polecam. Można sobie zniszczyć zdrowie psychiczne czego doświadczyłam na własnej skórze. Traktowanie pracownika jest tam okropne. Oczywiście na początku wszystko super skaczą koło Ciebie a z czasem mają cie gdzieś bo już wszystko powinnaś umieć.
Mariola

01.10.2022 08:05

Tym razem chodzi o Zakład w Sobie.Jeszcze nigdy i nigdzie nie widziałam,żeby nowy pracownik po tygodniu na jednej maszynie został przeniesiony na inny dział gdzie nikt się nim nie interesuje ,nikt nie tłumaczy.Pracownik czuje się niepewnie,zastraszony.Nowy powinien dostać opiekuna na każdym nowym stanowisku.Na pewno dlatego jest tyle reklamacji.i taka rotacja pracowników.Warunki pracy też pozostawiają wiele do życzenia.Jwżeli nic się nie zmieni na pewno odejdę.
Mariola

13.10.2022 03:25

Dokładnie tak właśnie jest jak Pani napisała. Zastanawiałam się na oczatku co z tymi ludźmi że tak uciekają z tamtad potem zrozumiałam. A między procownikami fałsz, obłuda i cały czas ploty. Po kilku miesiącach też stamtąd zwiałam. I nie żałuję. Żałuję tylko ze się tam zatrudniłam.
Magister

16.05.2023 17:10

Zgadzam się całkowicie.Jeśli macie inne możliwości to omijajcie tą firmę z daleka.Poniżanie ,zastraszanie na porządku dziennym.W życiu nie widziałem takiego traktowania pracowników. Wyzysk i (usunięte przez administratora).Kadra kierownicza - zgroza
May

10.10.2022 07:41

Witam. Proszę o opinie jak wygląda praca w biurze
Kama

12.09.2022 21:35

Gdzie można aplikować ?
Andi

31.07.2022 23:56

rok mija , zero poprawy czy tak wam ciężko posłuchać głosu pracowników ,już nie jeden był z propozycją polepszenia warunków u "prezesów"
ON

01.06.2022 21:09

Najlepsze są odpowiedzi "Pracodawcy". Komentujący podnoszą jak najbardziej zasadne zarzuty dotyczące niewydolności Spółki, wskazując słabe ogniwa oraz elementy wymagające natychmiastowej korekty, a odpowiedź utrzymana jest zawsze w tym samym zabawnym tonie "organizacja się uczy, wyciąga wnioski i lada moment osiągnie doskonałość".
Były

05.07.2022 13:02

Uczy się już 20 lat, wyciąga wnioski 30 lat, a działa jakby czas się zatrzymał 50 lat temu. Tam chyba już nikt nie potrafi zarządzać tą firmą. Obsługa klienta - dramat !!! Czas obsługi - średnio 9 miesięcy !!!
Gość

12.04.2022 21:28

Dzień dobry, czy praca magazyniera jest ciężka fizycznie dla kobiet? Czy trzeba dużo dźwigać? Czy praca magazyniera wiąże się również z pracą przy komputerze? Dzięki za szybką odpowiedź.

19.06.2020 11:48

Jakie są warunki zatrudnienia w Mercus Logistyka sp. z o.o.?

28.02.2022 18:04

Dyrektor Logistyki nie odpowiada za wysokości wynagrodzeń w spółce Mercus Logistyka. Stawki zaszeregowania na poszczególnych stanowiskach są wynikiem wypracowanych uzgodnień pomiędzy pracodawcą a organizacjami społecznymi. Jeśli pracownika nie zadawala zatrudnienie na zaproponowanym mu stanowisku i stawce zaszeregowania - zawsze może je negocjować ze swoim przełożonym lub podjąć próbę zmiany pracodawcy na oferującego dogodniejsze warunki płacowe. Zachęcamy autora niniejszego wpisu do zaproponowania rozwiązań porządkujących przytoczoną trudną sytuację. Każdy pomysł usprawniający procesy logistyczne będzie wzięty pod uwagę. Zarówno dyrekcja jak i kierownictwo pionu logistyki jest otwarte na wszelkie oddolne inicjatywy.
Franciszek

28.02.2022 23:48

Kierownik Marcin i jego zastępczyni Pani Kasia akurat są tacy pomocni i wstawią się za pracownikiem. Już to widzę... Pani Kasiu czas wziąć się za robotę, a nie czekać na gotowce. Dziewczyna nie ma pojęcia o zarządzaniu ludźmi. Ale to już nie mój problem. Tylko za chwilę nie będzie miał kto robić zamówień, bo wszyscy hurtem rzucą wam wypowiedzenia. Firma bez przyszłości, pracownik na każdym kroku krytykowany. No i od pewnego czasu (usunięte przez administratora)
Lubinianka

05.02.2022 18:43

Czy mogę prosić o informację jak wygląda praca na kablach w Sobinie dla kobiety ? Czy jest ciężko, czy trzeba zostawać po godzinach, a jeśli tak to jest ten czas dobrze płacony? Czy mimo wszystko można liczyć na pracownika obok, który w razie co podpowie, wytłumaczy? Dziękuję za informację :)
Aneta

09.02.2022 19:25

Jeśli chodzi o pracę to nie jest aż tak żle, finanse jak wszędzie najniższa krajowa można dorobić sobie w sobotę, jak pracowałam to nie było ich dużo ale się zdarzały ... jak najbardziej możesz liczyć na pomoc Lider/brygadzista ale wiesz jak to jest to wszystko do czasu.. Jeżeli chodzi już o kadrę zarządzającą to niestety przykro stwierdzić ale woła o pomstę do nieba... Jak dobrze pamiętam to Pani M.P była już na spowiedzi (usunięte przez administratora)dlaczego jeszcze pracuje ?? (usunięte przez administratora)

10.02.2022 08:59

W Zakładzie Produkcji Elektro-Mechanicznej w Sobinie przy ul. Wiertniczej 1 praca odbywa się w systemie dwuzmianowym. I zmiana rozpoczyna się o godzinie 6.00 i kończy o 14.00. II zmiana rozpoczyna się o godz. 14.00 i kończy o godzinie 22.00. Praca po godzinach - nie. Sobota co druga w miesiącu na I zmianie płatna 100%. Praca nie jest ciężka fizycznie. Stanowiska przy maszynach i urządzeniach w pozycji siedzącej o charakterze siedzącym. Nowi pracownicy mogą liczyć na wsparcie brygadzisty.

Zostaw merytoryczną opinię o Mercus Logistyka sp. z o.o.