PSS „SPOŁEM”

Szczecin

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 49 ocen.

PSS „SPOŁEM”
3 49

Opinie o PSS „SPOŁEM”

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PSS „SPOŁEM”

Ktoś

Jeżeli chodzi o atmosferę to była ona bardzo gęsta.Im dluzej pracuje sie w takich warunkach,tym większa rosnie frustracja wśród pracowników. W takiej sytuacji o dobrej atmosferze nie ma mowy. Zauważyłam, że w spolem pracują kobiety starsze, zostają na stanowiskach bo wychodzą z założenia, że niczego nie znajdą bo są starsze. Młodym osobom trudno będzie się przyzwyczaić do pracy w spolem bo to firma,w której pozostal duch komunizmu.

   
Zuzanna

@Ktoś, dziękuję za wyrażenie opinii na temat pracy w firmie PSS „SPOŁEM”. Czy możesz swoją opinię uzupełnić o kwestię atmosfery panującej pomiędzy pracownikami zatrudnionymi w tej firmie? Jak ocenisz współpracę pomiędzy kadrą pracowniczą? Polecisz tą pracę dla osób młodych bez doświadczenia, które dopiero poszukują miejsca gdzie mogą zdobyć cenne doświadczenie zawodowe? Zachęcam do dalszej dyskusji na ten temat.

   
Ktoś

Witam Wszystkich. Na początku napiszę, że jestem byłym pracownikiem Społem. Chciałam pozostawić obiektywną opinię na temat tej pracy,ponieważ mam kilkanaście lat pracy w handlu za sobą to mam też porównanie. Na pewno każdy sklep jest inny, wiec nie oceniam wszystkich sklepów jednakowo. Praca wyglądała tak... Wypłata na czas,zgodna z umową,wolne dni zgodnie z kodeksem pracy,wydawane urlopy.Pranie rzeczy roboczych w zakładzie pracy. Brak świadczeń socjalnych,mała ilość załogi przez co o przerwie można było tylko pomarzyć o skorzystaniu z toalety zresztą tak samo. Odpowiedzialność materialna (mimo iż nie podpisuje się odpowiedzialności materialnej) Pierwszą zmianę zaczyna się 15 minut wcześniej,czyli grafik 6.00 ale pracuje się już o 5.45 oczywiście za darmo,godziny również nie są oddawane. W sobotę siłą rzeczy zostaje się dłużej o godzinę ponieważ trzeba wszystko pochować,rozliczyć kasę,zrobić mięso i garmażerkę,niedziela wygląda identycznie. Czyli praca charytatywna. A najgorsze w tym wszystkim jest to,że pracownicy sklepu pokrywają inwentaryzację z własnej kieszeni! W ciągu roku to niemała kwota. Przypominam sklepy są samoobsługowe i pracownicy nie mogą spłacać inwetaryzacji. Po drugie to kierownictwo ewentualnie może pokryć braki jeżeli mają podpisaną umowę powierzonego mienia! Ale w tym zakładzie pracownicy takiej umowy nie podpisują a mimo wszystko są obarczeni kosztami. Pierwszy raz miałam do czynienia z takimi warunkami pracy i z nieprzestrzeganiem kodeksu pracy. Dziękuję.

   
Zuzanna

@Zbyszek, dlaczego akurat w 90%? Możesz opisać z czym nie zgadasz się odnośnie opinii o której piszesz? Podziel się swoimi doświadczeniami związanymi z pracą w firmie PSS „SPOŁEM”. @Aga, możesz podzielić się z nami informacjami jakie posiadasz na temat pracy w firmie PSS „SPOŁEM”? Każda potwierdzona i uzasadniona informacja będzie pomocna dla osób, które poszukują informacji na temat tego pracodawcy.

   
Aga

Słyszałam dobre opinie o firmie, zaskoczona jestem niektórymi wpisami!

   
Zuzanna

@Irena, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że zarzucanie pracodawcy PSS „SPOŁEM” mobbingu to poważne zarzuty pod adresem tej firmy? Mobbing w świetle polskiego prawa jest przestępstwem, więc przypominam, że każda zamieszczona informacja na forum publicznym powinna być potwierdzona i mieć przełożenie na rzeczywistość. Czy mogłabyś coś więcej na ten temat napisać? Bardziej szczegółowo wyrazić swoją opinię? @anonymous, dziękuję za opinię na temat pracy w firmie PSS „SPOŁEM”, czy mógłbyś coś więcej napisać na temat Twojego ogólnego zadowolenia z zajmowanego stanowiska i powierzonych zdań? Co mógłbyś przekazać osobom, które dopiero zastanawiają się nad podjęciem pracy w tej firmie?

   
Zbyszek
@Zuzanna 20.05.2018 10:01

Zgadzam się z Teresa ma w 90 procentach rację

   
anonymous

To co się wyrabia na. Ul pokoju w SPOŁEM 43 to nie do opisania panie sprzedające tam pracujące przychodząc do pracy to chyba za karę najważniejsze to piwo wymiana butelek a jeśli ktoś obsługuje to z wielką łaską. Koszmar. (picie pod sklepem i sprzedaż osobą w upojeniu alkoholowym lub nie sprzedajemy dziś wędlin tylko piwo dodając że lodówka zaslonieta jest białym papierem)

   
Arek

Może w sytuacji braku fachowców firma zacznie podnosić wynagrodzenia?

   
anonymous

Jedyny minus jaki, niestety, jeszcze do tej pory mi doskwiera to zarobki. Szału nie ma. W ciągu 5 lat dostałem jedną stałą podwyżkę (150 zł brutto) ale są 2 uznaniówki w roku (na rękę zależnie od stażu od 300 zł w górę). Poza tym bony na święta bez terminu ważności do wykorzystania w swoich sklepach oczywiście, więc obiektywnie pisząc jest to dość konkurencyjny pakiet w Szczecinie. Dla dzieciaków są też paczki ze słodyczami na święta. Zakres obowiązków jest z góry ustalony i nikt nad Tobą nie siedzi i Cię nie kontroluje, bo wychodzą z założenia że skoro przyjęli Cię do tej pracy, to potrafisz ją wykonać. Więc nie ma trzymania za rączkę, są jednak oczekiwania i raz na jakiś czas kontrole jeśli gdzieś Ci się powinie noga. Załoga - wspaniała, przyjaźnie na lata, niektóre osoby z wyższych stanowisk mogą wydawać się "straszne" ale o każdym można powiedzieć równy gość/równa babka. No, prawie każdym.

   
Jolka
@anonymous 11.05.2018 16:26

Uznaniówki o czym mówisz czy w każdym społem tak jest

   
biegalska1

Najgorszy sklep na osiedlu Kaliny . Sprzedawczynie sa okropne ignoruja klieta , mają za intruza .Najgorsza ocena dla pań sprzedawczyń .

   
anonymous
@biegalska1 30.01.2017 10:47

Od lat tak właśnie myślę.Ten personel to żenada.Nie chodzi o wiek personelu ale o podejście do klienta.

   
Witek

Podpowiedzcie czy firma potrzebuje ludzi?

   
Irena
@Witek 20.04.2018 21:44

Tak potrzebuja ale odradzam,w sklepach spolem panuje mobing ,pip powiniem sie o tym dowiedziec ,i zrobic z tym porzadek

   
Krzysztof500

Mieszkam w dzielnicy Skolwin i sklep społem jest bardzo żle zaopatrzony . Towaru nie ma przez kilka dni już nie piszę o jakości bo to jest druga sprawa .Kierownictwo z tego sobie nic nie robi a może kierowniczka ma pod sobą drugi sklep przy ul . Zamknietej i nie daje sobie rady to jest brak mobilności a może czas na zmiany . Dziękujcie że na Stołczynie i Skolwinie nie ma konkurencji jak Biedronka lub Netto to dawno by was nie było i poszlibyście z torbami i było by lepiej.

   
Iza
@Krzysztof500 09.04.2018 16:57

Krzysztodgff500 Zawsze mozesz sie przyjąć i być pracownikiem,kierownikiem i zobaczysz jaki zapierdziel za pare groszy i jak to jest jak góra wymaga a ty sie starasz ,brak ci lojalnościbi pokory

   
Filip

Tesli praca w handlu nie jest ulubionym zajęciem to lepiej nie próbować. Firma oczekuje zaangażowania

   
Naptak

A ja spróbuje pracy w Spolem..Zaczynam jutro.Trzeba przyznać że w tych sklepach nie ma takiej rotacji jak w innych.Napisze jak mi tam.Pozdrawiam.Beata.

   
Dzidzia
@Naptak 01.03.2018 22:23

Jak tam praca w BSS ach? Można wytrzymać?

   
Była pracownica społem

Praca w społem to koszmar. Mobbing na porządku dziennym, kierownictwo nie szanuje personelu. O urlopach można zapomnieć, kierowniczka urlopy planuje, a pracownik nie ma nic do gadania. Nikogo nie obchodzi że w tym terminie nie chcesz,albo pójdziesz jak ci każą albo wcale. Jak potrzebujesz wolne to słyszysz "a co mnie to obchodzi". 1 dzień wolnego dostaniesz po przepracowaniu 8-12 dni. Pensja żenująca, najniższa krajowa. Robisz nadgodziny za które nie płacą. Zmiana 1 od 6 do 14. Przychodzisz 50 minut przed otwarciem a wychodzisz o 14.30 przy czym płacą tylko za 8 godzin, a siedzisz ponad 9. Ukrainki nie robią nic a potrafią zarobić 1000 zł więcej od polskiego pracownika ( to jest chore). Nie polecam w ogóle.

   
Renia
@Była pracownica społem 15.01.2018 16:38

Wyzysk w biały dzień ,firma w której panuje bałagan ,

   
Grażyna

Jestem stałą klientką sklepu osiedlowego przy ul.Chobolańskiej i bardzo sobie cenię sąsiedztwo tego sklepu, jest tylko jedno ale:personel pozwala na picie alkoholu okolicznym pijaczkom , przesiadują na oknach tegoż sklepu, balaganią, zostawiają puste butelki po wypitym alokoholu, opakowania po papierosach.panie udają , że tego syfu nie widzą, straż miejska też, Skandal , klimaty rodem z lat 70

   
Waldi

Fajna firma, normalna praca. Jeśli ktoś myśli o leżeniu w pracy to faktycznie niech szuka innej firmy.

   
Iga

Odradzam odradzam ja wlasnie odchodze nikt nie bedzie pracował za, najniższa krajową bez premii ,chory nie możesz wziąść chorobowego ,o urlopie zapomnij !! Ja mam 30 dni zaległego ,bo nigdy nie można ,pora by pip się tym zajął ,ulge czuje że odchodzę

   
Pracownica Społem

A Ja bym powiedziała, że nie każda osoba nadaję się do pracy jako sprzedawca. Niektóre osoby myślą że jak przyjdą pracować do sklepu, założą firmowy fartuszek i przeplatają się całą zmianę. Nic podobnego takie myślenie trzeba Sobie wybić z głowy. Wiele razy spotkałam się że przychodziły osoby do sklepu pracować i myślały że będą Sobie bimbać a tu niestety wielkie rozczarowanie. A co do kierowniczki? To trzeba wiedzieć że odpowiada za sklep tak że porządek musi trzymać.

   
pss spolem
@Pracownica Społem 25.09.2015 12:34

a co do fartuszkow to wszystkie sa obcięte , to gdzie tu jest higiena

   
Sprzedawczyni

Garsonkę zamieniłaś na zielony fartuszek z pomarańczowym kołnierzykiem. Zresztą nasze mundurki są super.

   
pss spolem
@Sprzedawczyni 08.12.2015 16:50

nie na zielony fartuszek tylko na bialy fartuch

   
Zuzanna

@Niewdzięcznicy na forum nie można nikogo obrażać. Przed przystąpieniem do wystawienia komentarza zachęcam do zapoznania się z regulaminem forum który znajdziecie na stronie http://www.gowork.pl/ @Renata czy na rozmowie nie było mowy o godzinach pracy i wolnych dniach? Czy rozmawiałaś z pracodawcą chociaż o zamontowaniu monitoringu? Pracownicy nie powinni płacić za ludzi, którzy kradną ze sklepu.

   
Ts
@Zuzanna 07.09.2017 16:05

Inaczej się o nich nie da mówić. I tak to było łagodne.

   
Niewdzięcznicy

ODRADZAM WSZYSTKIM, OMIJAJCIE TĄ MAFIĘ SZEROKIM ŁUKIEM. Pracowałam dwa lata, skończyło się płaczem i zgrzytaniem zębami, z resztą jak i w trakcie pracy. Wypłata jak dla psa, z nadgodzinami, dwoma wolnymi dniami w miesiącu wynosi 1600-1800zł. Firma nie ma zamiaru montować kamer w sklepach, monitoringiem jest sprzedawca, musi pilnować, czy nikt nie kradnie, niekiedy szarpać się, by wyrwać coś złodziejowi z rąk, bo przecież ochrona z drugiego końca miasta jedzie GODZINĘ, nie spieszą się. Ogólnie ma się w nosie pracownika, jak ktoś tylko napomknie, że chce iść na przerwę coś zjeść, wtedy się patrzy na niego jak na bandytę i ostatniego zwyrodnialca. Wyzysk, niewdzięczność. Ostatecznie kończysz z długiem u nich, (średnio około 1000zł) bo inwentaryzacje wychodzą koszmarnie przez nierozgarniętych, niewyuczonych kierowników, którzy dostali stołek po znajomości. TYLE W TEMACIE O TYCH ZŁODZIEJACH.

   
Renata
@Niewdzięcznicy 13.08.2017 21:22

Zdgadzam sie z ta opinia powyzej ,dziwne zasady ,praca po 8 dni pod rząd i upragnione wolne ,trzeba płacić za złodziei a monitoringu I ochrony brak ,

   
Normalna

Czytając Pana Weterana Społem znalazłam się w krainie czarów ,choc nie posiadam na imię Alicja i słów pisanych nie wyjmuje z kapelusza jak wyżej wymieniony fantasta.Realia są takie ,że praca jest ciężka i mało opłacana.Sposób widzenia zależne jest od miejsca siedzenia,wiec jak wcześniej Pan wspomniał perspektywa z jakiej podejmuje temat wynagrodzeń jest daleka od rzeczywistości i nie powinien Pan podejmowac na forum takich absurdalnych wypocin wyssanych z palca bo urąga to Pana godności jako weterana .Słowo Weteran uchodzi ogólnie za podporządkowane do wysokiej rangi żołnierzy i zasłużonych wojskowych i używanie go do pisania na forum jest nie stosowne chyba że pod biurkiem ma pan podłożony ładunek wybuchowy.Powodzenia w fantazjowaniu i rozwijaniu swojej kariery w Społem mimo młodego wieku Panie weteranie :)

   
xxx
@Normalna 05.06.2017 14:27

droga Pani Normalna jak widac nikt tego nie czyta maja gdzies pracownikow oddanych wola pracowniow z ukrainy oni sa kochani bo firma na nich zarabia oczywiscie naszym kosztem ale mam nadzieje ze na to nie pozwolimy najwyzsza pora pojsc wyzej pojdzie Pani za mna?

   
Zuzanna

Pracujesz w PSS „SPOŁEM”? Chętnie dowiemy się jak obecnie wygląda praca w firmie. Na co mogą liczyć pracownicy?

   
XXXXX
@Zuzanna 04.04.2017 12:18

zadala Pani jak pracuje się w firmie a mianowicie pracuje się tak: bez wolnego bo nie ma obsady,jak dziecko zachoruje to jest problem bo nasze dzieci nie mogą chorować,za dzień opieki prawnie przyznany premia 100zl mniej,podpisywane listy z wolnymi których nie było. nie można niczego zaplanować bo nie ma grafiku nie mowie ze tak jest wszędzie . Ukrainki zarabiają więcej praktycznie nie robiąc nic i sa bardziej szanowane przez kierownictwo niż stali pracownicy. wcale się nie dziwie ze brak chętnych a może pora pomyslec o o wymianie starej kadry która już dawno zapomniala ze wychowuje się dzieci na n owa która to rozumie wiec mam nadzieje ze Pani trafi lepiej powodzenia

   
:)

Szczerze to dziwię się niektórym, że w ogóle pracę gdziekolwiek dostali...Boże widzisz i nie grzmisz. Nie wiem czy te błędy ortograficzne to prowokacja, ale skoro już tę pracę dostałeś to trzymaj się rękoma i nogami, bo wątpię, że drugi raz Ci się tak poszczęści.

   
lubin

Niektore dziewczyny powinny troche sie ogarnac ,narzekaja narzekaja jak im zle .ale zawsze jest rozwiaznie zwolnij i zmien prace Na LEPSZA!!!

   
lubin

Niektore dziewczyny powinny troche sie ogarnac ,narzekaja narzekaja jak im zle .ale zawsze jest rozwiaznie zwolnij i zmien prace Na LEPSZA!!!

   
tak

Hej, ale wiecie jakich zarobków można się spodziewać, wiecie może?

   
weteran społem urodzony w 1972 roku

Płaca zasadnicza wynosi 1030 zł plus dodatki funkcyjny np kasjerski 10 %, premia nawet 1000 zł, stażowy za każdy udokumentowany rok 1% ja mam prawie 30% nieraz nadgodziny nie mało 150 zł brutto za sobotę więc pensja sprzedawcy brutto może dojść nawet do 3000 tys zł ale praca nie jest lekka bo klientów w naszych sklepach sporo i wymogi wysokie. Atmosfera fajna a urlopy zawsze część latem. Mamy sporo sklepów i każdy indywidualnie jest rozliczany więc na pensje sami mamy wpływ im większe obroty tym większe zarobki żeby zarobić trzeba się w handlu narobić za dobre chęci nikt nie płaci pozdrawiam

   
xxx
@weteran społem urodzony w 1972 roku 26.03.2016 20:31

3000 tysiące brutto zart kto daje tyle premii chyba ze kierownik zastępcy haha oni odpowiednio się dziela my zapieprzamy a oni biora do tego jak cos schrzania to zwalają na nas i po premii takie zycie w spolem, gdybym nie miała dzieci na utrzymaniu to dawno to [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] bym rzucila

   
pracownica pss

Aniu faktycznie firma kokosów nie płaci ale weź pod uwagę że są firmy co jest gorzej. Moja kuzynka pracuje w jednym z marketów jest zatrudniona przez agencje pracy i ma o wiele gorzej. Nam społem oferuję umowy o pracę. A Moja kuzynka ma umowę zlecenie.

   
Kaj53a
@pracownica pss 23.03.2016 00:56

A co z emeryturą przy takim składanym wynagrodzeniu.Rozumiem,że składka od wyjściowej do Zus

   

Zostaw opinię o PSS „SPOŁEM” - Szczecin

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie PSS „SPOŁEM”