Miałam okazję uczestniczyć w procesie rekrutacyjnym w tej firmie i niestety muszę stwierdzić, że był to jeden z najmniej profesjonalnych procesów, z jakimi się spotkałam. Pierwsze spotkanie z właścicielką przebiegło w bardzo miłej atmosferze, otrzymałam pozytywny feedback i informację, że chcą mnie zatrudnić, a kolejnym krokiem będzie rozmowa ze wspólnikiem. Drugie spotkanie również zakończyło się bardzo pozytywnie – wspólnik również wyraził zachwyt moją kandydaturą i zapewnił, że odezwie się w ciągu tygodnia.
Po dwóch tygodniach otrzymałam telefon z ofertą pracy, jednak rozmowa odbyła się po godzinie 18, co samo w sobie nie było zbyt profesjonalne. Dodatkowo już podczas tej rozmowy pojawiły się aluzje sugerujące, że “chyba nie chcę tej pracy”, co uznałam za niepokojący sygnał. Poprosiłam o czas do końca tygodnia, aby potwierdzić decyzję.
W umówionym terminie kilkukrotnie próbowałam zadzwonić oraz wysłałam wiadomość SMS z informacją o przyjęciu oferty – bez jakiejkolwiek odpowiedzi. Kilka dni później, kontaktując się z właścicielką, usłyszałam, że wspólnik przekazał jej informację, iż rzekomo przyjęłam inną ofertę, co było nieprawdą. Zostałam zbyta, po czym skontaktowała się ze mną inna osoba z firmy, informując, że nie są pewni, czy wejdzie duży projekt i muszą „spokojnie usiąść i zastanowić się”, czy w ogóle potrzebują nowych pracowników – mimo że wcześniej otrzymałam konkretne zapewnienie o zatrudnieniu.
Po tygodniu zaproszono mnie na kolejną, trzecią już rozmowę, z kolejną inną osobą. Spotkanie znów zakończyło się bardzo pozytywnym feedbackiem i deklaracją, że firma chce mnie zatrudnić, a szczegóły zostaną omówione najpóźniej następnego dnia. Od tamtej pory minął miesiąc – zero kontaktu.
Na podstawie moich doświadczeń zdecydowanie nie polecam procesu rekrutacyjnego w tej firmie. Chaos organizacyjny, sprzeczne informacje, brak jakiegokolwiek szacunku do czasu i zaangażowania kandydata oraz brak profesjonalizmu na każdym etapie sprawiają, że trudno mi sobie wyobrazić, jak wygląda codzienna praca w takim środowisku. Szkoda czasu i nerwów.