Nie wypowiem się jako osoba która tę szkołę skończyła, lecz jako osoba, która zmieniła szkołę z Teb Edukacja Legnica. Naukę w tej szkole stanowczo odradzam. Totalne (usunięte przez administratora) i patologia. Nauczyciele: niekompetentni, oszukują przy wystawianiu ocen, próbują zatuszować swoje błędy zrzucając wiarę na uczniów, spóźniają się, nie pojawiają się na zajęciach, część z nich faworyzuje uczniów a w niektórych przypadkach próbuje jak najbardziej pokazać że ich nie lubi. Dyrektorka nie przychodzi na lekcje (sytuacja zdarzyła się kilka tyg z rzędu), wychodzi w połowie, nie wystawia ocen a potem winę zrzuca na uczniów mówiąc że się nie uczą, mówi to osoba której 3 tygodnie z rzędu potrafiło nie być w pracy - abstrakcja. Na lekcjach spory chaos, patologia to mało powiedziane, uczniowie na lekcjach palą papierosa, puszczają muzykę, krzyczą, głośno się śmieją, wyzywają a ze strony nauczycieli na lekcjach zero reakcji. Oczywiście, zdaje sobie sprawę, że to jak zachowują się uczniowie nie jest winą kadry pedagogicznej, aczkolwiek skoro ci ludzie pracują w tym cyrku to powinni uwagę na to jednak zwracać. Atmosfera przybita, nie fajna, klasa udaje że się lubi tylko przed nauczycielami. Kompletny chaos. Dyrektorka nic nie robi ze zgłaszanymi jej sytuacjami, udaje że ich nie widzi i nie zbyt się przejmuje. Kadra pedagogiczna w większości do wymiany, zdarzają się normalni nauczyciele którzy są uprzejmi, kulturalni i kompetentni, natomiast reszta nie powinna mieć w ogóle żadnej styczności z dziećmi. Pewien nauczyciel przeklina do uczniów. Co do budynku szkoły, jest super, fajnie urządzone sale, kameralne, nowoczesne i zadbane, natomiast reszta to tragedia. Pewna nauczycielka angielskiego straszy uczniów że nie dopuści do matury, zadaje zadania maturalne z programu dla przedmiotu rozszerzonego na podstawowym, jeśli ktoś nie umie wykonać zadania, ma wyrzuty i problem do tej osoby, ciekawe skąd uczniowie mają się nauczyć słów skoro nawet książek nie mają? 😅 nauczycielka kazała nie kupować. To samo tyczy się pedagogów, również działają na niekorzyść ucznia. Potem wielkie zdziwienie, straszenie pozwem do sądu, kontaktem z policją itd bo uczniowie nie chodzą do szkoły, a pomyśleli Państwo może o tym dlaczego do niej nie chodzą? było by to lepszym rozwiązaniem niż marne zarzucanie uczniom że są leniwi i olewatorscy. Na lekcje przychodzą uczniowie z innych szkół, tak samo palą na lekcjach w sali gdzie przyszli w gości do swoich znajomych, nauczyciele widzą i nie reagują. Pod nieobecność p. Dyrektor pewien uczeń z innej klasy przyszedł do wtedy mojej obecnej i wspólnie z kilkoma osobami wciągnęli „tabakę”. Inny uczeń z wyższej klasy przyszedł i gdy nauczycielka wyszła pozmieniał punkty w dzienniku (na koncie nauczyciela) po czym wyszedł z sali gdyby nigdy nic, zdarzało się że uczniowie wyskakiwali przez okna z parteru. Dodam jeszcze, że mimo lekcji w jednej sali nauczycieli trzeba szukać bo nie przychodzą do tej co powinni. Tak naprawdę nie ma kto uczyć, zmieniają pracowników bardzo często. Plan lekcji okropny zajęcia od 8 do 17. Bardzo dużo lekcji odwołuja, zdarza się tak, że w dzienniku wpisuja odwolanie lekcji (np ostatniej) pol godziny przed planowym jej rozpoczęciem, a 5 minut przed tym rozpoczęciem wpisuja ze jednak lekcja jest i jest przeprowadzane zastępstwo, uczeń który nie zobaczy dziennika w tej chwili, dostanie nieobecność bo jednak lekcja sie odbyła z innym nauczaniem a on poszedł do domu. Kadra pedagogiczna jest złośliwa i często nie uprzejma, robią krzywe spojrzenia i wzdychają na uczniów. Momentami można poczuć się jak w psychiatryku. Każdy łącznie z nauczycielami robi co chce i nikt na siebie nie zwraca uwagi, od wielu uczniów słyszałam, że przez atmosferę panującą w szkole, niektórych nauczycieli i społeczność nie czują się bezpiecznie. Jako jeszcze uczeń tej szkoły doświadczyłam wiele przykrych sytuacji, żenujące jest to, że rodzice jeszcze musieli za to płacić, jednym słowem jeden wielki syf, cyrk i żenada, dyrektorka napewno do wymiany. Nie polecam nikomu, trzeba mieć nerwy ze stali aby w ogóle przebywać w takim miejscu.