MLEKOVITA

3 Dodaj merytoryczną opinię
Historia

 

Początek

Powstanie Zakładu w Wysokiem Mazowieckiem, który zatrudniał wówczas 30 osób i zajmował się wyłącznie produkcją serów i masła.

1947 r.

Utworzenie Delegatury Centrali Mleczarsko–Jajczarskiej.

1950 r.

Powołanie Powiatowego Zakładu Mleczarskiego, który wytwarza - obok masła i serów - również śmietanę, twarogi i lody.

1957r.

Utworzenie Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej.

1962 r.

Oddanie do użytku hal produkcyjnych: serowni, masłowni, aparatowni, galanterii mleczarskiej i paczkowni.

1992 r.

Ewolucja wizerunku

Prezes Zarządu Dariusz Sapiński nadał spółdzielni nazwę MLEKOVITA i opracował logo firmy.

1994 r.

Uruchomienie produkcji sera typu Feta.

1995 r.

Uruchomienie pierwszej linii do produkcji mleka UHT w opakowaniach kartonowych.

1997 r.

Oddanie do użytku obiektu produkcyjnego wraz z linią do produkcji produktów UHT: śmietanki, mleka smakowego i mleka zagęszczonego

1997 r.

Przejęcie pakietu większościowego akcji w Spółce w Morągu.

1998 r.

MLEKOVITA z certyfikatem!

Uzyskanie certyfikatu ISO 9001 oraz utworzenie pierwszego Oddziału Dystrybucyjnego w Chrzanowie.

1999 r.

Uruchomienie linii do produkcji bezwodnego tłuszczu mlecznego (masła klarowanego).

2000 r.

Uruchomienie linii do produkcji twarożków smakowych i linii do produkcji serów konfekcjonowanych; przejęcie większościowego pakietu akcji w Spółce w Bielsku Podlaskim.

2001 r.

Nowa linia produkcji serów

Uruchomienie pierwszej linii do produkcji serów w plastrach.

2002 r.

Oddanie do użytku Fabryki Masła i Miksów Maślanych.

2003 r.

Włączenie Podhalańskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Zakopanem w strukturę Grupy MLEKOVITA

2005 r.

Nowa linia produkcji świeżego mleka

Uruchomienie pierwszej linii do produkcji mleka świeżego i mlecznych napojów fermentowanych.

2007 r.

Przyłączenie do Grupy Mlekovita Spółdzielni Mleczarskich w Lubawie i w Działdowie.

2008 r.

Rozwijamy technologię

Uruchomienie najnowocześniejszych w kraju linii do produkcji: masła (w centrali firmy w Wysokiem Mazowieckiem), serków ziarnistych (w Zakładzie w Lubawie) i serów Mozzarella (w Zakładzie w Zakopanem); ); dołączenie SM „Kurpie” w Baranowie do Grupy MLEKOVITA.

2009 r.

Uruchomienie nowej Fabryki Przetwórstwa Mleka, fabryki do produkcji sera Mozzarella w Kaliningradzie.

2010 r.

Najwięksi na świecie!

Uruchomienie największej na świecie Fabryki Konfekcjonowania Sera, nowej linii rozlewni mleka, pakowaczki do serów topionych w kubkach oraz linii do pakowania serów ziarnistych w dwudzielnych kubkach (Zakład w Lubawie).

2011 r.

Uruchomienie Fabryki Produktów Fermentowanych oraz przyłączenie do Grupy MLEKOVITA Obrzańskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Kościanie (wraz z oddziałem w Pyrzycach) i Spółdzielni Mleczarskiej w Suszu.

2012 r.

Włączenie w struktury Grupy Spółdzielni Mleczarskiej w Białej Podlaskiej oraz Rzeszowskiej Spółdzielni Mleczarskiej RESMLECZ w Trzebownisku.

2013 r.

85-lecie MLEKOVITY

Uruchomienie pierwszej na rynku mleczarskim hurtowni Cash&Carry; otwarcie nowych obiektów inwestycyjnych: nowoczesnej proszkowni, linii napełniającej do produkcji mleka i produktów w procesie UHT wraz z systemem opakowaniowym oraz zmodernizowanej i rozbudowanej jedynej w branży oczyszczalni ścieków produkującej w procesie fermentacji biogaz służący jako paliwo do produkcji energii.

2014 r.

Spółdzielnia w Sanoku w Grupie MLEKOVITA

Włączenie w struktury Grupy MLEKOVITA Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Sanoku; oddanie do użytku Centrum Badań i Rozwoju

2015 r.

Powiększenie struktur Grupy MLEKOVITA o Tomaszowską Spółdzielnię Mleczarską w Tomaszowie Lubelskim oraz fabrykę serów pleśniowych w Baranowie.

2016 r.

Włączenie w struktury Grupy MLEKOVITA Zakładu Mleczarskiego w Łaszczowie; otwarcie hurtowni Cash & Carry w Wysokiem Mazowieckiem, Kościanie i Białej Podlaskiej.

2017 r.

Nowa Fabryka Proszków Mlecznych

Ukończenie budowy największej inwestycji w historii firmy: Fabryki Proszków Mlecznych w centrali Grupy MLEKOVITA. Uruchomiono również m.in. linię do produkcji i pakowania paluszków serowych oraz pakowaczkę sera topionego w kostkach.

2018 r.

Rok jubileuszu rokiem intensywnego rozwoju

Po 90 latach istnienia MLEKOVITA to już 20 zakładów - w 2018 r. powiększyła się o zakłady w Kaliszu z jej oddziałem w Koźminie Wielkopolskim oraz w Świeciu. W centrali Grupy MLEKOVITA uruchomiono produkcję w nowej Fabryce Proszków Mlecznych, wprowadzając na rynek m.in. produkty w kategorii sport & fitness, w tym koncentraty białek serwatkowych WPC 80. Pracę rozpoczęła też pierwszą polska linia do produkcji sera topionego w plastrach, dla wygody użytkowania ułożonych w stosy. Produkowany na niej ser topiony Cheddar jest dedykowany przede wszystkim do burgerowego menu.

2019 r.

Rok rozpoczęty pod znakiem inauguracji nowych produktów, marek oraz projektów biznesowych. Możliwości Fabryki Proszków Mlecznych pozwoliły rozszerzyć asortyment w kategorii sport i fitness o smakowe warianty koncentratów białek serwatkowych WPC 80 w linii SBA. Wzbogacona została także linia przekąsek - MLEKOVITA rozszerzyła park maszynowy o linię do pakowania przekąsek serowo-mięsnych.

2020 r..

Dynamiczny rozwój w trudnych czasach

Pomimo światowego kryzysu spowodowanego pandemią MLEKOVITA bije kolejne rekordy przychodów. Rozpoczęła się budowa mroźni wraz z magazynami o powierzchni 8 tys. metrów kwadratowych. W zakładzie w Pilicy uruchomiono jedyną w Polsce linię technologiczną do produkcji batoników twarogowych, a w zakładzie w Świeciu - nową linię technologiczną do produkcji mleka zagęszczonego w tubkach i kajmaku. Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów i realizując strategię społecznej odpowiedzialności biznesu, MLEKOVITA uruchomiła dwa sklepy internetowe: sba.com.pl z produktami o dużej zawartości białka oraz mlekovitka.pl z szerokim asortymentem produktów. Pojawiło się pierwsze wydanie kwartalnika "Dobry Gospodarz".

2021 r.

Grupa Mlekovita rośnie w siłę

Najważniejsze wydarzenie tego roku to uruchomienie i uroczyste otwarcie największego i najnowocześniejszego centrum logistycznego w mleczarstwie, zlokalizowanego w centrali w Wysokiem Mazowieckiem. W 2021 r. do Grupy MLEKOVITA dołączyły Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Ostrowcu Świętokrzyskim i Kaliska Spółdzielcza Grupa Producentów Mleka w Kaliszu (liczba zakładów produkcyjnych skupionych pod szyldem MLEKOVITY wzrosła do 22). Uruchomione zostało też 34. centrum logistyczne - hurtownia we Wrocławiu.

2022 r.

30 lat marki MLEKOVITA

Rok jubileuszu 30-lecia marki MLEKOVITA - z tej okazji odbył się szereg wydarzeń, m.in. I Ogólnopolskie Forum Partnerów Biznesowych, Wypasiony Piknik, I Ogólnopolski Mleczarski Kongres Handlu, odsłonięcie tablicy pamiątkowej na cześć twórcy marki i jej logo Prezesa Zarządu Grupy Mlekovita Dariusza Sapińskiego, połączone z poświęceniem nowych inwestycji w centrali Grupy. Jubileuszową oprawę otrzymało również otwarcie nowej fabryki serów dojrzewających w Białej Podlaskiej.

 

Zobacz więcej →

 
MLEKOVITA