Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".


Jesteś pracodawcą?
Zobacz jakie możliwości prezentowania swojej firmy jesteśmy w stanie Ci zagwarantować! Sprawdź
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze
logo FALCK MEDYCYNA SP. Z O.O.

Opinie o FALCK MEDYCYNA SP. Z O.O.

Pracowałeś w firmie FALCK MEDYCYNA SP. Z O.O. i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
bn - 2013-09-07 09:20:05 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Praca w administracji Falck Medycyna - porażka.
Myślą, że wszyscy wszystko zrobią i będą zadowoleni, że pracują, na wszystkim oszczędzają i zamiast podwyżek i premii za dobrą robotę dostaniesz dodatkowe obowiązki.
(usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
rekrutacja - 2013-09-09 15:53:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
jestem bardzo zawiedziona, starałam się do pracy ale już z góry była wybrana osoba. straciłam tylko 1,5 h . można było powiedzieć, że jest już osoba a nie na koszty zarażać
zdjecie uzytkownika
Pracownik Personalny - FALCK MEDYCYNA SP. Z O.O. - 2013-09-09 16:35:56 [pracodawca] odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Rzeczywiście firma poszukuje oszczędności i możliwości podniesienia efektywności pracy i zarządzania. Niemniej jednak, w porównaniu do rynkowych raportów płacowych, średnie wynagrodzenie na poszczególnych stanowiskach w Falck Medycyna kształtuje się w granicach lub powyżej mediany rynkowej. Premie za wykonanie dodatkowych zadań lub za pracę w ramach odrębnych projektów wewnątrz firmowych są również realizowane. Nie rejestrujemy dużej ilości nadgodzin w działach administracji (elektroniczny system rejestracji czasu pracy). Osoby ambitne, chcące się rozwijać, powinny omówić swoją ścieżkę kariery z bezpośrednim przełożonym lub poszukiwać możliwości zmiany stanowiska lub awansu wewnątrz firmy (rekrutacja wewnętrzna) lub na zewnątrz organizacji.
zdjecie uzytkownika
pracownik personalny FALCK MEDYCYNA SP. Z O.O. - 2013-09-10 09:04:08 [pracodawca] odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
W rekrutacji na jakie stanowisko brała Pani udział?
zdjecie uzytkownika
bn - 2013-09-10 22:18:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Pracownik Personalny - FALCK MEDYCYNA SP. Z O.O. - 2013-09-09 16:35:56

Rzeczywiście firma poszukuje oszczędności i możliwości podniesienia efektywności pracy i zarządzania. Niemniej jednak, w porównaniu do rynkowych raportów płacowych, średnie wynagrodzenie na poszczególnych stanowiskach w Falck Medycyna kształtuje się w granicach lub powyżej mediany rynkowej. Premie za wykonanie dodatkowych zadań lub za pracę w ramach odrębnych projektów wewnątrz firmowych są również realizowane. Nie rejestrujemy dużej ilości nadgodzin w działach administracji (elektroniczny system rejestracji czasu pracy). Osoby ambitne, chcące się rozwijać, powinny omówić swoją ścieżkę kariery z bezpośrednim przełożonym lub poszukiwać możliwości zmiany stanowiska lub awansu wewnątrz firmy (rekrutacja wewnętrzna) lub na zewnątrz organizacji.
Dla porównania - w konkurencyjnych firmach (często dużo mniejszych) na porównywalnych stanowiskach pracuje więcej osób.
O porównaniu do średniej to chyba jak wliczycie pensje zarządu można tak pisać, premie w regionach - żenada, skoro nie daje firma podwyżek to dają raz na rok (usunięte przez administratora) zł premii, a elektroniczny system chyba w administracji coś nie działa...
Ścieżka kariery - z reguły wyżej jest tylko dyrektor, więc proszę bez ściemy, zostaje tylko szukanie pracy na zewnątrz i dlatego szukacie nowych pracowników, nieraz miesiącami właściwych (np. logistyk). Z resztą to chyba osobna historia, a o kwestiach zatrudniania to już na inny temat rozmowa.
zdjecie uzytkownika
- 2013-09-13 15:17:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
rekrutacja - 2013-09-09 15:53:49

jestem bardzo zawiedziona, starałam się do pracy ale już z góry była wybrana osoba. straciłam tylko 1,5 h . można było powiedzieć, że jest już osoba a nie na koszty zarażać
ja też czas tylko straciłam;
wybierają osoby, które po prostu nie są żadnym zagrożeniem dla rekrutujących osób, a potem dziwią się, że jest jak jest;
rekrutacje powinni przeprowadzać kierownicy, dyrektorzy poszczególnych działów, a wtedy pracę by dostały naprawdę kompetentne osoby
zdjecie uzytkownika
anonim - 2013-09-13 15:35:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
helena - 2013-07-30 21:20:13

W Gdansku tez chyba czystki byly, bo co miesiac szukaja chetnych do kadr. Juz chyba 3 ogloszenie w ostatnim czasie sie ukazalo.
wczoraj ukazało się kolejne
zdjecie uzytkownika
bn - 2013-09-20 08:37:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
I to cała prawda o tej firmie :)
Jak są problemy (i niewygodne pytania), to wszyscy przechodzą do porządku dziennego, a jak było tak jest, znaczy leci w dół.
zdjecie uzytkownika
Pracownik Personalny - 2013-09-20 13:29:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Cóż możemy odpowiedzieć . Zgodnie z procedurą rekrutacji ostateczna decyzje w sprawie zatrudnienia podejmuje kierownik działu . Pewnie dzięki temu poza nielicznymi wyjątkami mamy bardzo kompetentnych pracowników .
zdjecie uzytkownika
były - 2013-10-04 15:08:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Byłem pracownikiem falcka na umowie o pracę. Odeszłem sam bo harów, (usunięte przez administratora)Atmosfera fatalna, pieniądze niskie.
zdjecie uzytkownika
pracownik - 2013-10-11 18:22:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Odnośnie elektronicznego naliczania czasu pracy pomysł bardzo kosztowny ,ale ktoś za to wziął pewnie nie małe pieniądze nie sprawdza się w ratownictwie gdzie nie wszystkie zespoły są w stanie zmienić się o wyznaczonej godzinie np. wyjazd zespołu .Zmiana czeka przed drzwiami przed elektroniką ,a wracający z wyjazdu zespół potwierdza wyjście później , a jak ma potwierdzić punktualne przyjście pracownik , który np. czekał przed drzwiami jedną godzinę ? Dobre w biurze !!!!!
zdjecie uzytkownika
bn - 2013-10-19 08:58:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [pracownik - 2013-10-11 18:22:11]:
Bo tak ufają pracownikom, że kluczy nie dają?
zdjecie uzytkownika
pracownik - 2013-10-30 20:03:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
falck - porażka gdzie tu dbanie o pracownika - kpina wysokie płace gdzie jeżeli na dwóch zespołach wyjazdowych pracuje 55 ratowników , a na podstacji gdzie jeździ pan koordynator na zespole P jest zatrudnionych 6 osób . Gdzie tu mowa o miłej atmosferze nie ma co się oszukiwać jest fatalnie na pewno nikomu nie polecam !!!
zdjecie uzytkownika
ratownik - 2014-01-02 17:58:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
jak wyglądaja zarobki w falcku jaka stawka godzinowa? Ile godzin w miesiącu pracuja ratownicy?
zdjecie uzytkownika
Pracownik Personalny - 2014-01-03 10:57:50 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
To zależy od Twoich kompetencji i oceny oraz stażu pracy . Obowiązują ścieżka kariery .W stosunku do rynku sa konkurencyjne . Godziny pracy zależą do formy zatrudnienia czy jesteś zatrudniony w ramach prowadzonej przez siebie działalności gospodarczej ( do uzgodnienia ) czy tez w ramach stosunku pracy ( zgodnie z norma określona przez KP.
zdjecie uzytkownika
ratownik - 2014-01-03 15:50:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
pracowałem jako ratownik medyczny 2 lata i jak wygladała by wtedy taka stawka na działalności gospodarczej i jaka wtedy była by ilość godzin
zdjecie uzytkownika
ratownik - 2014-01-04 11:29:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Pracownik Personalny - 2014-01-03 10:57:50]:
pracowałem jako ratownik medyczny 2 lata i jak wygladała by wtedy taka stawka na działalności gospodarczej i jaka wtedy była by ilość godzin
zdjecie uzytkownika
mistrz - 2014-01-10 12:21:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
jaka stawka godzinowa na działalności?
zdjecie uzytkownika
Pracownik Personalny - 2014-01-22 10:47:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Odpowiedź na: [mistrz - 2014-01-10 12:21:52]:
Jeśli chce Pan/Pani uzyskać szczegółowe informacje na temat stawek na działalności proszę o telefon do któregoś z naszych biur regionalnych (numery i adresy dostępne na stronie(usunięte przez administratora)
zdjecie uzytkownika
piki - 2014-02-21 12:48:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dobrze, że falck medycyna oddelegowała kogoś do odpisywania na forum, widac, że jednak przejmują się dobrym imieniem.
zdjecie uzytkownika
bożena - 2014-03-31 16:48:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Nie wiecie może jak się pracuje w Falck medycyna pielęgniarkom środowiskowym? Bo z tego co patrzyłam na ich stronie to poszukują.
zdjecie uzytkownika
Ania - 2014-04-02 23:26:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Podbije temat, gdyż również byłabym zainteresowana praca jako piguła w Falck Medycyna, wiecie coś więcej o warunkach?
zdjecie uzytkownika
potencjalny kandydat - 2014-10-14 08:40:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam, widzę, że opinie na forum są niejednoznaczne. Czy byłby ktoś uprzejmy napisać coś o pracy w Opolu? Ostatnio ukazało się ponownie ogłoszenie na referenta ds obsługi administracyjno- personalnej i zastanawiam się czy aplikować. Będę wdzięczna za odpowiedzi
zdjecie uzytkownika
gregory - 2014-10-15 17:32:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Falck jest największym dostawcą usług ratownictwa medycznego w Polsce oraz istotnym podmiotem zapewniającym opiekę medyczną osobom prywatnych, firmom i instytucjom publicznym. Na terenie całego kraju Falck posiada 63 stacje pogotowia ratunkowego, 140 nowoczesnych ambulansów i 27 placówek medycznych. Zatrudniając 3000 osób, Falck zapewnia usługi dla ponad 2,5 miliona osób.
zdjecie uzytkownika
pracownik - 2014-10-15 19:53:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam, pracuję w Falck w administracji. Nie wiem dokładnie jak jest w Opolu, ale generalnie praca w regionach na stanowiskach administracyjnych nie należy do lekkich, jednak wiele wynagradza atmosfera pracy i ludzie. Jeśli nie boisz się ciężkiej i różnorodnej pracy i jesteś asertywna to warto aplikować. Mnie praca w Falck sprawia satysfakcję ale bywa ciężko i początki nie są łatwe. Socjal też nie jest najlepszy a zarobki średnie.pozdrawiam!
zdjecie uzytkownika
Odradzam - 2014-11-04 20:46:02 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [pracownik - 2014-10-15 19:53:45]:
Kategorycznie odradzam. Bardzo duża rotacja w Opolu mówi za siebie. Praca poza godzinami jest niewygradzaną normą.
zdjecie uzytkownika
pracownik personalny - 2014-11-05 18:41:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Powodem poszukiwania nowej osoby w Opolu jest niedopasowanie poprzedniego pracownika do organizacji, takie sytuacje zdarzają się w każdej firmie. W Falcku za pracę w godzinach nadliczbowych dostaje się czas wolny w wymiarze przepracowanych godzin nadliczbowych albo wynagrodzenie za nadgodziny.
zdjecie uzytkownika
piguła - 2014-11-05 19:57:10 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam, czy ktos wie jak sobie radzą pielęgniarki w falck medycyna, a dokładniej jak traktowane sa pielęgniarki środowiskowe? Poszukują akurat w mojej okolicy, ale w ofercie napisali jedynie, ze oferują przyjazną atmosferę pracy, elastyczny system zatrudnienia (co to oznacza?), atrakcyjną formę wynagrodzenia (jakieś widełki?) i wiadomo narzędzia niezbędne do wykonywania pracy.
zdjecie uzytkownika
janosik - 2014-11-19 23:08:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
A może nikt nie słyszał o zapotrzebowaniu na kierowce ambulansu ? bo bardzo chętnie bym taką podją bo żona postawiła mi trochę coś jakby ultimatum że znajdę sobie robotę w okolicy albo będą nieciekawe konsekwencje ( bo pracowałem jako kierowca międzynarodowy i mało czasu w domu, kto pracował ten wie ) i jak widać szukam czegoś jako kierowca. Będę wdzięczny za jakieś info :)
zdjecie uzytkownika
kleber - 2014-12-04 02:13:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [janosik - 2014-11-19 23:08:44]:
niestety , ale nie widziałem takiej oferty. Po za tym , nie wiem czy kierowca ambulansu też nie powinien mieć wcześniej czegoś współnego choćby w małym stopniu z medycyną. No nic, ale może ktoś jest na forum , kto się orientuje w tej całej rotacji w Falcku? jak często szukają nowych ludzi do pracy tutaj?
zdjecie uzytkownika
mietek - 2014-12-18 12:33:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ja również przyłączam się do pytania o to jak często szukają do pracy ludzi, bo jednak nie wiem czy mam iść do nich do pracy czy jednak nie? powiedzcie mi jak sądzicie, jak będzie najlepiej w sumie? bo sam teraz mam problem, chce zmienic praće, ale wiaodmo, ze nie chce zamienić czegoś sredniego na jeszcze gorsze tak naprawde.
zdjecie uzytkownika
pracownik - 2014-12-18 13:18:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Witam,
Z tego co się orientuję to w pierwszej kolejności zatrudniają w Falcku Ratowników z uprawnieniami kierowcy.
zdjecie uzytkownika
Pracownik Falck - 2014-12-19 10:33:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
W Falck zatrudniamy na różne stanowiska, także kierowców ale w ograniczonym zakresie i nie w każdej lokalizacji. W Ratownictwie Medycznym najczęściej Ratowników z uprawnieniami kierowców. Osoby zainteresowane pracą proszę o wysyłanie CV na adres kadry@falck.pl. Staramy się odpowiadać na każde pytanie.
zdjecie uzytkownika
piel. - 2015-04-24 08:45:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Pracuję jako pielęgniarka opieki długoterminowej i jestem zadowolona. Pieniążki może nie są duże, ale za to mam duże możliwości rozwoju zawodowego i zapewnioną samodzielność pracy.
zdjecie uzytkownika
Janusz - 2015-06-30 14:33:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Na jakie warunki płacowe może liczyć doradca klienta ?
zdjecie uzytkownika
Piotr - 2015-07-12 21:53:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [pracownik personalny - 2014-11-05 18:41:11]:
Co nie jest zgodne z prawem pracy bo to pracownik powinien decydować czy chce dodatkowy czas wolny czy pieniądze za godziny nadliczbowe. Jedynym wyjątkiem są soboty gdzie pracodawca może decydować.
zdjecie uzytkownika
doradca klienta - 2015-07-15 20:02:51 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Mnie również interesują zarobki dla Doradcy Klienta - jakie widełki na podstawie, czy plany realne (dla osób zaangażowanych w pracę), jaki samochód i czy do użytku prywatnego?
zdjecie uzytkownika
kanpkazhajsem - 2015-07-22 15:39:08 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ja powiem Ci @doradca klienta, to czego można być akurat pewnym jeśli chodzi o wynagrodzenie Falc medycyna, jest to wynagrodzenie plus premie za wyniki sprzedażowe. Także nie jest to ściśle określone ile się zarabia i dużo zależy na pewno od zaangażowania człowieka i od tego ile się chce zarabiać, bo można do tego dążyć
zdjecie uzytkownika
doradca klienta - 2015-07-28 23:12:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
To jest wymijająca odpowiedź. Mój znajomy PH z doświadczeniem i sukcesami wpakował się do firmy, która obiecywała kokosy jeśli będzie dawał z siebie wszystko. Po 3 miesiącach nie dostał żadnej premii i zobaczył, że inni PH również jej nie widzieli od wielu miesięcy. Więc problem dla pracodawcy leży zazwyczaj po stronie PH a dla PH po stronie produktu/uslugi/zarzadu. Mam 3 bardzo dobre oferty pracy więc chcę wybrać dla siebie najlepiej, żeby po 3 miesiącach nie szukać dalej bo okazuje się, że polityka wynagradzania opiera się np. o nierealne plany. Szanuję czas swój i pracodawcy dlatego rozmowy o warunkach płacy powinny być jawne (z widełkami) a nie tematem tabu.
zdjecie uzytkownika
pytanie - 2015-08-03 12:56:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dlaczego na stronie Falck w strukturze organizacyjnej nie ma uwzględnionych pracowników działu handlowego?
zdjecie uzytkownika
bulbo - 2015-08-21 19:42:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Może nie pamiętali lub zapomnieli o takiej rzeczy ? no nie wiem , ale strona internetowa zawsze może podlegać edycji więc tutaj akurat nie ma co narzekać tylko trzeba zgłosić to prezesowi albo też bezpośrednio informatykowi na pewno coś z tym zrobi i szybko się upora z tym problemem, bo to przecież błahostka.
zdjecie uzytkownika
aplikant - 2015-08-22 18:13:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Brak informacji o dziale handlowym wskazuje na ignorancję tej grupy pracowniczej. Dodam jeszcze, że rekrutacja bardzo nieprofesjonalna tak samo jak ogłoszenie jej wyniku. Pani dyrektor personalnej, która zdaje się "rozdaje karty", brakuje kultury i obycia w nowoczesnym świecie biznesu.
zdjecie uzytkownika
fiks - 2015-09-20 23:25:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
amoze awaria strony. nie ma co oceniac. tak jak wspomniano trzeba zglosic i na pewno bedzie to naprawione.. a ja teraz z rekrutacja do FALCK MEDYCYNA? wiem ze ostnio posuzkiwali na stanowiska specjalsta do spraw zamowien publicznych oraz koordynator w przychodni. moz enie jest tak zle skoro nikt sie nie chce zwolnic.
zdjecie uzytkownika
jovi - 2016-01-19 21:33:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@fiks te oferty pracy nie są już raczej aktualne, bo ostatnio pojawiło się ogłoszenie, że jest poszukiwany księgowy. Idealnie, że jest zapewniona umowa o pracę.
zdjecie uzytkownika
gotik - 2016-01-25 22:26:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jakoś mnie to nie dziwi jovi, że akurat w styczniu potrzeba pomocy w księgowosci pewno chodzi o deklaracje PIT CIT. Jak napisali wymagane jest minimum 3-letnie doświadczenie na samodzielnym stanowisku - księgowym oraz doświadczenie w pracy z systemami informatycznymi klasy ERP, znajomość systemu NAVISION będzie dodatkowym atutem.
zdjecie uzytkownika
izka - 2016-02-07 15:53:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Akurat teraz zaczyna sie gorący okres Pitów wiec 'gotik' masz szanse lepiej wczesniej aplikować, ale też mają oferty na Doradcę Klienta tylko trzeba miec aktywną sprzedaż doswiadczenia na stanowisku doradcy lub przedstawiciela handlowego.
zdjecie uzytkownika
sombo - 2016-02-09 21:32:20 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a co jeżeli się nie pracowało jako doradca co izka ? Wydaje mi się, że jeżeli będą mieli duży problem żeby kogoś znaleźć to po prostu wezmą nawet i ttych, którzy doświadczenia nie mają.
zdjecie uzytkownika
michał - 2016-02-19 13:09:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
nie no, jak to bez doświadczenia żadnego? nie wydaje mi się, żeby brali bez doswidaczenia, no jak niby kierownik sprzedaży z ulicy? i doswdczenie i wykształcenie jest potrzebne wiem.
Ogłoszenia pracy odpowiedz
2016-06-25
Żródło: Gowork.pl
Warszawa
(mazowieckie)
Falck Medycyna Sp. z o.o. należąca do Falck A/S, jednego z największych prywatnych koncernów medycznych w Europie, świadcząca usługi ratownictwa medycznego oraz opieki zdrowotnej,  poszukuje pracowników na stanowisko: Konsultant Call Center Centrum Medycznego   Wymagania: • Wykształcenie średnie lub wyższe (mile widziani studenci studiów zaocznych); • łatwość w nawiązywaniu kontaktów; &bul
zdjecie uzytkownika
edfg - 2016-03-06 19:05:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@michal widocznie tak jest..przeciez jest szansa ze zalezy im na przyklad na zatrudnieu studentow albo na przyklad oferuja moze jakies rozne szkolenia
zdjecie uzytkownika
el - 2016-05-08 09:41:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Widziałam teraz ofertę na PR Managera i doświadczenie trzeba mieć nawet kilkuletnie więc nie piszcie głupot

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach o firmie FALCK MEDYCYNA SP. Z O.O.!


Udostępnij na:

Zostaw swoją opinię
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie FALCK MEDYCYNA SP. Z O.O.
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
alert