Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".


artykuł WP
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Dospel Professional

Pracowałeś w firmie Dospel Professional i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
gość - 2015-04-16 12:04:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Podobno w Dospelu trwa restrukturyzacja, zatrudniono jakiegoś specjalistę, czy zmieniło się coś na plus?
zdjecie uzytkownika
Sebol - 2015-04-17 20:30:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jak się ma kasę to można robić co sie chce i tyle
zdjecie uzytkownika
Nucon - 2015-05-05 16:08:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Nikt nic nie wie, sprawa pod koniec maja
zdjecie uzytkownika
ciekawska - 2015-05-05 16:25:20 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
a o co chodzi z tym listem co niby pracownicy czy ktoś podpisał?
A co do wyroków to wyrok się uprawomocni jak się nie odwoła Prezesik a że się odwoła to jest pewne. Więc teatrzyk z telewizorkiem będzie jeszcze trwał jakiś czas aż światło zgaszą ... i kurtyna opadnie :D
zdjecie uzytkownika
PIPa - 2015-05-06 10:59:22 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odradzam pracę w firmie Dospel, chyba, że nie ma się pracy to trzeba zacisnąć zęby.
To jest forum o pracy w firmie Dospel więc musicie wiedzieć decydując się na pracę, że trzeba się liczyć z brakiem terminowego wynagrodzenia, które i tak jest dzielone na dwie transze. Ta druga ma opóźnienie ponad miesięczne. Zatrudniają na 1/4 etatu, o dzieło min., zlecenie min, i na czarno. Jak Cie zwolnią lub się zwolnisz nie zobaczysz ani grosza. Prezes to furiat. Jak źle spojrzysz lecisz natychmiast. Kierowniczki i dyrekcja wszystko zwala na innych nie biorąc minimum odpowiedzialności. Jak wchodzisz do firmy to czuć w powietrzu atmosferę zgnilizny i lizusostwa dosłownie. Ludzie wzajemnie kopią sobie doły nie dołki i wieczne intrygi za intrygami i manipulacjami. Generalnie patologicznie tam jest ale przykład idzie od głowy.
zdjecie uzytkownika
gość - 2015-05-09 11:13:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Na jakich innych stronach można poczytać o Dospelu?
zdjecie uzytkownika
dospel - 2015-06-10 20:57:47 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
kto jest pierwszy po prezesie?
zdjecie uzytkownika
oferta pracy - 2015-06-11 20:38:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
ECOFAN HQ Group zatrudni około 50 osób instalatorów / monterów

W związku z dynamicznym rozwojem aktualnie poszukujemy na teren całego kraju 50 osób - Instalatorów do montaży instalacji wentylacyjnych, solarnych, fotowoltaicznych, pomp ciepła, bezpośrednio u klienta.
Szczegóły na stronie (usunięte przez administratora) w zakładce praca ecofan.com.pl
Praca od zaraz stała i stabilna. Dobre zarobki. Zapraszamy do składania cv
zdjecie uzytkownika
456 - 2015-06-12 14:17:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Oferta pracy ECOFAN. Firma prowadzona przez G. Nocunia czy przypadkiem takie nazwisko nie pojawiało się w Dospelu? I do tego siedziba blisko Głównej. Czyżby Dospel2?
zdjecie uzytkownika
kandydat - 2015-06-30 15:06:19 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Czy(usunięte przez administratora). w dalszym ciągu współpracuje z Dospelem?
zdjecie uzytkownika
mati - 2015-07-04 21:14:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
A jak wygląda sprawa z chalpniczym składaniem wentylatorów?
zdjecie uzytkownika
multik - 2015-07-06 14:17:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (4)
Chciałem zapytać jak wygląda praca PH, jaka podstawa, jaki samochód. Ktoś może coś wie?
zdjecie uzytkownika
hopo - 2015-07-13 16:54:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
@multik z tego co mi wiadomo to praca w firmie Dospel Professional nie należy do najpewniejszych, trzeba uważąć i dlatego też warto samemu zorientować się jak wygląda praca w tej firmie. Na tą chwilę nie ma niestety żadnych ofert pracy, ani żadnej otwartej rekrutacji online do przyjęcia nowych pracowników
zdjecie uzytkownika
gość - 2015-08-04 13:02:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Czy ktoś może współpracował z firmą DOSPEL? Jak wyglądają płatności? Czy są wypłacalni? Miał ktoś jakieś doświadczenia?
zdjecie uzytkownika
m - 2015-08-15 19:24:47 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Widziałam, że firma prowadzi nabór na kilka stanowisk. Czy ktoś z pracowników mógłby napisać, czy warto aplikować?
zdjecie uzytkownika
Mr. T - 2015-08-18 18:35:54 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Hej, staram się o prace na stanowisku Przedstawiciela handlowego w Dospelu. Jeśli ktoś pracował niech powie jakie warunki zartudnienia, ile można zarobić realnie, jaki dają samochód i czy można prywatnie jeździć. I ogólnie jaka atmosfera w pracy?
zdjecie uzytkownika
marika - 2015-08-19 12:06:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
ja również @mr.t staram się, a właściwie zamierzam wkrótce, o zatrudnienie u nich jako przedstawiciel handlowy. co prawda centrale klimatyzacyjno wentylacyjne to dla mnie całkowita nowość to jednak sądzę że i ze sprzedażą takiej technologii sobie poradzę. ciekawer tylko jak z prowizjami to wygląda u nich
zdjecie uzytkownika
:) - 2015-08-25 22:17:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Odpowiedź na: [marika - 2015-08-19 12:06:34]:
nie wyglada
zdjecie uzytkownika
Leon - 2015-09-05 12:24:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Potwierdzam
zdjecie uzytkownika
romek - 2015-09-18 17:24:45 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
jako przedstawiciel handlowy to ja już dawno nie widziłem od ncih ofert, nie wiem co się dzieje w firmie szczerze mówiac, bo miały byc staże, program praktyk na wakacje no i to też nie ruszyło, naparwde nie wiem czy oni idą w dobrym kierunku, a kiedyś przeciez nikt się na nich nie skarży, a wypłata była na czas.
zdjecie uzytkownika
kandydat - 2015-10-12 15:18:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Pojawiło się kilka ofert pracy, między innymi w logistyce. Warto aplikować?
zdjecie uzytkownika
gawk - 2015-10-18 20:29:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Wydaje mi się, że warto, firma słynie w kraju ze swojej dosyć bogatej oferty, a z tego co przeczytałem sam na forum, to nie ma jakoś wiele negatywnych opinii na temat tego pracodawcy, wydaje mi się, że na pewno warto się przejść na rozmowę kwalifikacyjną i zobaczyć jak to mniej więcej wszystko wygląda.
zdjecie uzytkownika
:) - 2015-10-30 23:20:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
hahahahha ale dowcip w tej wypowiedzi.. jak to wyglada? to przestaje wygladac... to znika, a raczej upada. US i ABW non stop
zdjecie uzytkownika
kkkkkk - 2015-11-05 10:36:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [:) - 2015-10-30 23:20:12]:
Możesz rozwinąć temat?
zdjecie uzytkownika
:) - 2015-11-06 08:08:06 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Skróty mam rozwinąć... ?
zdjecie uzytkownika
kkkkkk - 2015-11-06 15:21:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [:) - 2015-11-06 08:08:06]:
Myślałem, że ABW i US już niczego więcej nie odkryją. Są jakieś nowe wątki?
zdjecie uzytkownika
były zainteresowany - 2015-11-09 16:43:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
byłem na rozmowie w firmie mogę jedynie powiedzieć że płaca zasadnicza na stanowisku przedstawiciela handlowego to 1500zł na okresie próbnym a później podwyżka nie chce się wypowiadać że jest super itp... ale też nie chce powiedzieć że jest beznadziejnie jak ja dowiedziałem się o warunki finansowe to mi nie odpowiadały a kierownik z którym rozmawiałem wydawał się bardzo w porządku człowiekiem.
zdjecie uzytkownika
lider wentylacji - 2015-11-12 14:37:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
poczekajmy na obiektywny artykuł Mamonia w wyborczej w sprawie pfron czy to prawda :)))
zdjecie uzytkownika
romek - 2015-11-25 18:42:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
spółki cywile chyba cześciej dają umowy o prace jednak i to mi sie wydaje na duży plus tak naparwde.Poza tym mozna tutaj zarobić ok 2000 zł i powyżej jeśli ma się jakieś konkretne doświadczenie w branzy np. powyzej 2 lat, bo wtedy dostaje sie wieksze premie na pewno i to jest na plus na pewno dla mnie.
zdjecie uzytkownika
ktos - 2015-12-16 14:40:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
To no się posypało na koniec roku.... Ciekawe ilu ludzi pozostanie
jeszcze w firmie :)
zdjecie uzytkownika
gość - 2015-12-16 15:26:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [ktos - 2015-12-16 14:40:15]:
Coś wiecej w temacie?
zdjecie uzytkownika
mico - 2015-12-16 17:44:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@ktos, a mozesz rozwinac swoj watek,bo za bardzo nie wiem co masz na mysli, gdyz chcialem aplikowac do firmy po nowym roku,miejac nadzieje ze moze sie znajdzie miejsce
zdjecie uzytkownika
pilnok - 2016-01-03 01:59:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Wydaje mi się, że musiały być jakieś cięcia, no ale niefajnie, że przed świętami ludzi poodchodzili. Jest to ciężka sytuacja, no ale może znowu pojawią się oferty...
zdjecie uzytkownika
gość - 2016-01-08 18:42:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ktoś napisze coś więcej na temat zmian z końca 2015 roku?
zdjecie uzytkownika
Wlod_ros - 2016-01-10 11:17:53 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Tyle tu „miłych” informacji o pracy w Dospelu Częstochowa, więc...
Dodam kilka moich o tym, co spotkało od chwili, gdy właściciel pan M. zaproponował mi pracę, aby uczynić farmę w miejscowości N. tak atrakcyjną, aby zaczęła przynosić dochody.
Zaproponował mi nawet mieszkanie służbowe i… oddał pod opiekę kierownika pana Marcina O.
Mieszkanie okazało się pięknym budynkiem bez stałego dostępu do wody (bo hydrofor nie działa z powodu braku prądu), a ta, która się pojawiała była taka, że inni pracownicy przywozili do spożywania wodę ze swoich domów!
W domu światło też było tylko od czasu do czasu (bo właściciel korzysta wyłącznie z OZE), więc kiedy nie ma wiatru i słońca – nie ma prądu (najczęściej).
Pan kierownik jest jednak człowiekiem… mądrym… wykształconym…
Swoje wykształcenie podkreśla nawet w swoim adresie poczty elektronicznej: mgro…@......
Opracował też dla mnie zakres obowiązków następującej treści:
„Zakres obowiązków architekta krajobrazu
1. Do obowiązku architekta będzie należało dbanie o czystość i porządek w domku oraz w jego obrębie również o powierzone mienie właściciela spółki.
2. Dostosowywanie się do poleceń właściciela spółki.
3. Omawianie z właścicielem spółki wszelkich propozycji i poczynań w projektowaniu (na koniec tygodnia).
4. Zgłaszanie wszelkich nieprawidłowości oraz ewentualnych braków asortymentu do właściciela spółki oraz do kierownika rancza.
5. Przestrzeganie zasad BHP
6. Wszystkie koszty lub zakupy mają być zgłaszane do akceptacji do właściciela spółki w formie pisemnej (e-mail wraz z załącznikami)
7. Przedstawienie z wyprzedzeniem wszystkich kosztów związanych z architekturą krajobrazu.
8. Zamykanie za sobą wszelakich bram wjazdowych oraz tych na terenie rancza.
9. Dotrzymywanie terminów określonych przez właściciela spółki.
10. Za wszelkie uszkodzenia wynikające z winy architekta będą pokrywane na koszt architekta. Koszty ewentualnych strat materialnych ustala właściciel spółki.
11. Dopilnować, aby brama główna była zamykana na noc i otwarcie bramy pracownikom przed godz 7.”
Konia z rzędem każdemu, kto dopatrzy się zadań związanych z architektura krajobrazu.
A pan kierownik… po prostu przestał odbierać telefony i zakończył ze mną wszystkie kontakty.
IQ tak wykształconego człowieka pozostawiam czytelnikom,
Uznałem, że jako osoba mająca zajmować się architekturą krajobrazu na farmie trudno, abym był przede wszystkim „cieciem” i wyrobnikiem na każde skinienie pana M i oczywiście p. kierownika.
Cóż widocznie jednak właśnie taki kierownik jest potrzebny panu M. Jest oszczędny – nie daje pieniędzy nawet na… wulkanizację dętki, ale… wymaga realizacji obowiązków a pracownicy, którzy współczują cierpiącym zwierzętom, przynoszą własne jedzenie, aby je dokarmiać (na iole ich stać za skromne wynagrodzenie.
Cóż…, jaka praca by nie była, jednak jest.
Ja jednak, chociaż dużo straciłem jadąc przez pół Polski – zrezygnowałem z tego „raju” i… jestem szczęśliwy, ponieważ później mogłoby być tylko gorzej!
Jak się dowiedziałem z wypłatami wynagrodzeń, gdy pan M. w Wielkiej Brytanii zostanie skazany i osadzony tam we więzieniu), też może być różnie.
Pracownicy w siedzibie w Częstochowie mówią po cichu, że wtedy zgaśnie monitor i… skończą się wypłaty.
zdjecie uzytkownika
kkk - 2016-01-11 09:02:47 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Wlod_ros - 2016-01-10 11:17:53]:
A wiadomo cos o samym procesie w Anglii? Kiedy ma być jakiś wyrok?
zdjecie uzytkownika
Mnos - 2016-01-13 03:46:07 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Cześć, @kkk ja nic nie wiem, ja jestem tutaj aby zapytać jakie tam są kwoty na wejście, ile można zarobić jak się wyjedzie do pracy, bo potrzebuje czegoś fajnego
zdjecie uzytkownika
fakty - 2016-01-16 13:34:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Prezes DOSPEL Sebastian M. skazany w Anglii
W poniedziałek zakończył się w Wielkiej Brytanii proces Sebastiana M., znanego częstochowskiego biznesmena (Dospel, ArtHauss), głównego sponsora kampanii prezydenckiej Krzysztofa Matyjaszczyka (SLD) w 2010 r. Sąd na Wyspach uznał go winnym zarzucanych mu czynów, w tym napaści na biuro księgowe i próby wyłudzenia podatku VAT. Sebastian M. na pierwszej rozprawie nieoczekiwanie zmienił zeznania i przyznał się do winy.
Brytyjski wymiar sprawiedliwości zrobił swoje, teraz czas na działania polskich organów ścigania. Już niebawem w Polsce na Sebastiana M. czekał będzie prokurator z aktem oskarżenia m.in. o pranie brudnych pieniędzy.

Sebastian M. prowadził w Częstochowie dwie duże firmy: Dospel i ArtHauss, był powiązany z Fundacją „Atena”, sponsorował rodzime kluby sportowe, angażował się w działalność polityczną w lokalnym środowisku lewicowym.

Firmę Dospel, zaledwie 25-letni wówczas Sebastian, przejął po ojcu Bogusławie M. w 2000 roku. Rodzinna firma była wówczas międzynarodowym potentatem na rynku wentylacji.

Ponad dekadę później Sebastian M. otworzył firmę ArtHauss, zajmującą się budową domów pasywnych, czyli energooszczędnych. Już wtedy chętnie otaczał się lewicowymi politykami. W uroczystym otwarciu siedziby firmy uczestniczyli Krzysztof Matyjaszczyk i jego ekipa.
W powstałym w 2012 roku filmie prezentującym miasto Częstochowa pojawiły się migawki reklamujące ArtHauss. Darmowa reklama na rzecz Sebastian M. za publiczne pieniądze wzbudziła sprzeciw lokalnego środowiska biznesowego. Realizację filmu sfinansował magistrat.

Sebastian M. prócz zarabiania pieniędzy chciał być mecenasem sportu. W 2012 roku firma Dospel została tytularnym sponsorem Włókniarza. Zaraz potem młody biznesmen skonfliktował się z innym dużym sponsorem - Arturem Sukiennikiem. Panowie wymieniali się na forach internetowych wzajemnymi oskarżeniami.

W ramach działalności sportowej Sebastian M. sponsorował koło wędkarskie Okoń, które zresztą przez jakiś czas nosiło dumną nazwę Okoń-Dospel. Radny SLD Dariusz Kapinos w owym czasie był organizatorem licznych imprez i festynów wędkarskich, na których w towarzystwie Sebastiana M. pojawiała się - mniej lub bardziej oficjalnie - wierchuszka SLD, w tym Marek Balt i Krzysztof Matyjaszczyk.

Sebastian M. słynął również z ekscentrycznych zainteresowań. Był miłośnikiem egzotycznych zwierząt. Zafundował sobie pumę, z którą paradował po mieście.
W Niwkach w gminie Kłomnice próbował zorganizować minizoo. Sprowadził dwa tygrysy, ponoć łagodną niedźwiedzicę, alpaki i bizony. Biznes „zoologiczny” jednak nie wypalił, minizoo nie zostało otwarte.

Sebastian M. nigdy nie krył też swojej sympatii do lewicowych polityków, wspierał ich, pomagał finansowo i zapewne liczył na wzajemność. W 2010 roku stał się najhojniejszym sponsorem kampanii wyborczej Krzysztofa Matyjaszczyka – oficjalnie wpłacił maksymalną dopuszczalną kwotę około 20 tys. zł. Od tego momentu współpraca pomiędzy Sebastianem M., a nowymi władzami miasta bardzo się zacieśniła. Jednym z pomysłów, które miał Sebastian M., wykorzystując swoje dobre relacje z władzami Częstochowy, dotyczył 30-letniej dzierżawy 1,5-hektarowej działki, będącej własnością miasta. Po naszych publikacjach, w których pytaliśmy o cel dzierżawy (nigdy nie otrzymaliśmy konkretnych odpowiedzi), biznesmen wycofał się z planowanej inwestycji.

Inna twarz biznesu

W 2014 r. Sebastianem M. zainteresowały się polskie organa ścigania. Częstochowski biznesmen i jego firmy były objęte śledztwem Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Urzędu Kontroli Skarbowej w Gdańsku. Dochodzenie przeciwko niemu prowadzi także Prokuratura Okręgowa w Częstochowie pod kątem „wyłudzania pieniędzy, prania brudnych pieniędzy oraz udziału w zorganizowanej grupie przestępczej”. Liczne przesłuchania świadków, w tym księgowych i członków zarządów firm Sebastiana M. miały posłużyć ustaleniu faktów ewentualnego wyłudzenia ponad 50 milionów złotych VAT-u przez biznesmena na międzynarodową skalę. Poufne źródła podają, iż w proceder ten zamieszani są szeregowi pracownicy jego firm, dyrektor i prezes – prywatnie siostra partnerki, która w lipcu 2014 roku spędziła trzy miesiące w areszcie w związku ze sprawą niedoszłego szwagra. Tak zwany wątek polski zawiera wiele pikantnych szczegółów. Dochodzenie w Częstochowie trwa, ale prokuratura ma twardy orzech do zgryzienia. Obecnie biznesmen przebywa w Anglii i nic nie zapowiada, by prędko Wyspy opuścił.

Na początku 2014 r. - o czym informowały angielskie media – częstochowianin dopuścił się kolejnych przestępstw, tym razem na terenie Wielkiej Brytanii. Na zlecenie Sebastiana M. do jednego z biur księgowych w Londynie wtargnęło kilku uzbrojonych mężczyzn (notabene biuro zajmowało się obsługą księgową firm Sebastiana M. zarejestrowanych w Anglii). Celem napaści
zdjecie uzytkownika
fakty - 2016-01-16 13:38:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
c.d. ... Celem napaści była próba wymuszenia na właścicielach biura, zaksięgowania dokumentów umożliwiających wyłudzenie podatku VAT w okresie 3 miesięcy w wysokości 750 tys. funtów miesięcznie. Napastnicy zbiegli, zabierając z biura kilkanaście tysięcy funtów i kilka cennych przedmiotów.
Dość szybko brytyjskie organa ścigania doszły, że za zdarzeniem stoi Sebastian M. Został on zatrzymany na jednym z londyńskich lotnisk i aresztowany na trzy miesiące. Sebastian M. opuścił więzienie po wpłaceniu kaucji w wysokości 25 tys. funtów. Dostał zakaz opuszczania Wysp Brytyjskich i objęto go nadzorem elektronicznym Birmingham Police (obroża na nodze uniemożliwiająca oddalanie się od miejsca zamieszkania). Sprawą tzw. wątku angielskiego zajmował się specjalny wydział Flying Squad („Lotny Szwadron Policji Brytyjskiej”).
Postępowanie przeciwko Sebastianowi M. związane z przestępstwem, którego dopuścił się w Anglii zapewne zakończyłoby się już dawno. Ponieważ jednak współoskarżoną była jego ciężarna konkubina, sąd czekał z rozpoczęciem rozprawy aż dziecko przyjdzie na świat, co stało się kilka tygodni temu.

W ostatni poniedziałek doszło do pierwszej rozprawy przed sądem w Carmarthen/Walia. Wcześniej Sebastian M. twierdził w prokuraturze, że jest niewinny. Podczas poniedziałkowej rozprawy oskarżyciel przedstawił tak mocne dowody, w tym nagrania, że Sebastian M. zmienił zeznania i przyznał się do winy. Z nieoficjalnych informacji wiemy, że prokuratura domagała się prawie 20 lat pozbawienia wolności dla Sebastiana M. Przyznanie się do winy zapewne zaoszczędziło mu kilka lat. Z naszych źródeł wynika, że mimo wszystko wyrok będzie dwucyfrowy.
Angielski sąd zamknął przewód sądowy, uznając Sebastiana M. winnym, natomiast wymiar kary, zgodnie z tamtejszym prawem, ogłosi za około dwa tygodnie.
Ciekawe, kiedy i czy w ogóle zakończy się częstochowskie postępowanie przeciwko Sebastianowi M.?
Mają fatalną pogodę prawie przez cały rok, brak im ułańskiej spontaniczności nie wspominając o drętwych dowcipach, i na dodatek jeżdżą po lewej stronie jezdni – w zasadzie nie mamy czego zazdrościć Anglikom prócz... sprawnie działającego wymiaru sprawiedliwości.
źródło: http://www.7dni.com.pl/Aktualnosci/?id=2691&addComment=no
zdjecie uzytkownika
mikołaj - 2016-01-19 21:04:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@fakty nie wiem co myśleć o tym, co wkleiłeś. Z jednej strony, głośno było na forum, że właściciel firmy Dospel ma mieć sprawę, ale ciekawe jak to wpłynie na dalszy los firmy.
zdjecie uzytkownika
zainteresowana - 2016-01-21 14:24:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Może ktoś z pracowników wypowie się jak wygląda aktualnie sytuacja w firmie?
zdjecie uzytkownika
byly - 2016-01-21 19:42:17 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
A kto się ma wypowiadać jak już ich nie wielu zostało.
Rządzi teraz IP i MA ciekawe ile czasu jeszcze wytrzymają ....
Teraz można brać pełnymi "garściami"
zdjecie uzytkownika
Ktos - 2016-01-22 17:23:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Kto to jest MA? A co z ŻB?
Skype chyba wyłączony z obrazkowym SM?
Co dalej? Zaczął już ktoś zamiatać?
zdjecie uzytkownika
:) - 2016-01-25 22:20:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Ktos - 2016-01-22 17:23:31]:
czy ktos wie ile lat dostal SM? podobno do dzis mialo byc ogloszone...
zdjecie uzytkownika
7dni - 2016-02-11 22:01:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Ciąg dalszy sprawy Prezesa Dospel Sebastiana Myśliwca

Brytyjska prokuratura nie zgadza się z wyrokiem ławy przysięgłych, która skazała częstochowskiego biznesmena Sebastiana Myśliwca (40 l.) na 6 lat i 3 miesiące pozbawienia wolności. Prokurator uważa, że to zbyt mała kara i zamierza w ciągu najbliższych kilku dni złożyć apelację. Zdaniem oskarżyciela wyrok powinien być dwucyfrowy, minimum 12 lat.

Jeden z najhojniejszych (w 2010 roku) sponsorów kampanii wyborczej obecnego prezydenta Częstochowy Krzysztofa Matyjaszczyka (SLD), właściciel znanych firm Dospel i ArtHause - Sebastian Myśliwiec, niewykluczone, że spędzi za kratkami na Wyspach znacznie więcej czasu niż jeszcze kilka dni temu przypuszczał. Prokurator zamierza złożyć apelację i domagać się dla Myśliwca zwiększenia kary odsiadki.
A chodzi o czyn przestępczy, którego znany biznesmen dopuścił się na terenie Wielkiej Brytanii.
Na początku 2014 r. do jednego z biur księgowych w Londynie wtargnęło kilku uzbrojonych mężczyzn, w tym Sebastian Myśliwiec (notabene biuro zajmowało się obsługą księgową firm częstochowianina, zarejestrowanych w Anglii). Celem napaści była próba wymuszenia na właścicielach biura (Marcin S. i Dawid N.), zaksięgowania dokumentów umożliwiających wyłudzenie podatku VAT w okresie 3 miesięcy w wysokości 750 tys. funtów miesięcznie. Mężczyźni odmówili współpracy. Księgowego przywiązano do krzesła i brutalnie pobito. Gangsterzy okradli biuro księgowe i zbiegli. Myśliwca zatrzymano na lotnisku w Luton.
Postępowanie przeciwko Sebastianowi Myśliwcowi zakończyłoby się już dawno. Ponieważ jednak współoskarżoną była jego ciężarna konkubina – Monika Piątkowska, sąd czekał z rozpoczęciem rozprawy aż dziecko przyjdzie na świat. Partnerka Myśliwca została kilka dni temu skazana na 2,5 roku pozbawienia wolności.

cdn...
Zdaniem brytyjskiej prokuratury przyznanie się oskarżonego do winy nie wynikało z okazania przez niego skruchy, lecz z niepodważalnych materiałów dowodowych, przedstawionych przez oskarżyciela już na pierwszej rozprawie, których Myśliwiec nie był w stanie w żaden sposób obalić. Co więcej, to sam oskarżony był w pewnym sensie współtwórcą tychże materiałów, które nie pozostawiają najmniejszych nawet wątpliwości, że jest winien zarzucanych mu czynów. Nie bez znaczenia jest fakt, że przez kilka miesięcy, nim sprawa trafiła do sądu, Myśliwiec utrzymywał, iż jest niewinny. Prokurator podkreśla, że dopiero przedstawienie niezbitych dowodów skłoniło Myśliwca do zmiany zeznań. To z kolei nie może być czynnikiem decydującym o zmniejszeniu – do ponad 6 lat – wymiaru kary. Prokuratura wstępnie domagała się 20 lat pozbawienia wolności.

Czas na polską prokuraturę
Sebastianem Myśliwcem interesuje się także polski wymiar sprawiedliwości. Częstochowski biznesmen i jego firmy były objęte śledztwem Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Urzędu Kontroli Skarbowej w Gdańsku. Dochodzenie przeciwko niemu prowadzi także Prokuratura Okręgowa w Częstochowie pod kątem „wyłudzania pieniędzy, prania brudnych pieniędzy oraz udziału w zorganizowanej grupie przestępczej”, a chodzi m.in. o próbę wyłudzenia ponad 50 milionów złotych VAT-u.

Redakcja „7 dni” wystąpiła do Prokuratury Okręgowej w Częstochowie o informacje dotyczące postępów w dochodzeniu przeciwko Myśliwcowi w tak zwanym wątku polskim.
1. Czy w związku z zakończeniem postępowania przeciwko Sebastianowi Myśliwcowi w Wielkiej Brytanii, prokuratura w Częstochowie zamierza kontynuować postępowanie prowadzone w Polsce?
2. W jaki sposób zamierzacie Państwo przesłuchać Sebastiana Myśliwca, bądź też zapoznać go z aktem oskarżenia skoro przebywa poza granicami kraju?
3. Na jakim etapie jest postępowanie przeciwko Myśliwcowi w Polsce i czy można stwierdzić, że zbliża się ku końcowi oraz co jest powodem jego przedłużania?

Prokuratura odpowiedziała:
„Z uwagi na dobro prowadzonego w Prokuraturze Okręgowej w Częstochowie śledztwa obejmującego swym zakresem zagadnienia poruszane w piśmie – aktualnie nie mogę udzielić szczegółowych odpowiedzi na przedstawione pytania.
Potwierdzam, że w śledztwie analizowana jest działalność wielu firm z Polski oraz zagranicznych podmiotów gospodarczych, w związku z uzasadnionym podejrzeniem wyłudzania podatku VAT o wielkiej wartości, na szkodę Skarbu Państwa.
Informuję, że szczegółowe informacje dot. wskazanego znacznie zaawansowanego śledztwa będą mogły zostać udostępnione opinii publicznej niezwłocznie po zakończeniu postępowania przygotowawczego, którego termin zakończenia uzależniony jest w dużej mierze od realizacji wniosków o pomoc prawną międzynarodową.
Nadmieniam, że polska prokuratura karna (dział XIII Kodeksu Postępowania Karnego) przewiduje szereg możliwości wykonywania czynności procesowych z osobami przebywającymi za granicą.
w/z Rzecznika Prasowego
Naczelnik Wydziału Śledczego<
zdjecie uzytkownika
aa - 2016-03-13 12:42:55 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Nie, dopiero czekają na rozpatrzenie apelacji prokuratury. A wie ktoś, czy do tego czasu są już w więzieniu, czy nadal na wolności?
zdjecie uzytkownika
były pracownik - 2016-03-17 14:48:44 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jak teraz przędzie Dospel ? i kto jest u sterów tym razem . Pytam bo myślałam wrócić do firmy ale boję się że to długo nie pociągnie .
zdjecie uzytkownika
byly pracownik - 2016-04-02 18:24:43 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
No cuż, niestety w dospel jest niezaciekawie; nie maja kasy na podstawowe surowce!! duzo zaleglosci wobec dostawcow a aktualnie tam rzadzacy prywatnie nie wiedza co robic z wyprowadzana na lewo kasa :) ale tak to juz jest ze wyzysk zawsze byl. Szkoda ludzi firmy i jej zalozyciela. Obiecano mi kokosy a po moim powrocie do firmy okazalo sie ze zostalam oszukana i nie dostalam tyle ile mi obiecano Powodzenia wszytskim wystrwalym.
Rozmowa Kwalifikacyjna
Przebieg rekrutacji: belkot belkot i opowiesci dziwnej tresci jaki to mocarny jest ten kolos na glinianych nogach
Pytania: data urodzenia
zdjecie uzytkownika
Byly - 2016-04-03 16:11:01 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
A kto teraz tym bałaganem steruje?
zdjecie uzytkownika
hopo - 2016-04-07 18:23:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
nie bądźcie wszyscy tacy złoślii bo moim zdaniem dospel professional radzi sobie obecnie nie zgorzej. Oczywiście są osoby które pamiętają lepsze czasy w firmie, ale nie ma co ukrywać że aby one wróciły trzeba włożyć znowu masę sił i dać wiele od siebie

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach o firmie Dospel Professional!


Udostępnij na:

Zostaw swoją opinię
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Dospel Professional
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
alert