Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Dospel Professional

Pracowałeś w firmie Dospel Professional i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
były pracownik - 2014-09-05 18:37:51 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (4)
odradzam z całego serca prace w tej firmie szczerze odradzam nie ważne są pieniądze i ten mercedes Citan i te spotkania co miesiac w firmie, plan nie zrobiony kara nie masz klientów kara w postaci zabrania z wypłaty kasy w tej firmie liczy sie sprzedaż i to ile każdy z dyrektorów dostanie premii taka jest prawda.
zdjecie uzytkownika
samuel - 2014-09-10 18:37:18 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dospel to jeden z największych producentów urządzeń i systemów z zakresu wentylacji i klimatyzacji. Dospel Professional, będący częścią grupy dospel specjalizuje się w produkcji przemysłowych systemów wentylacyjno-klimatyzacyjnych. Z tego co czytałem posiadają ponad 30-letnie doświadczenie, czyli całkiem sporo.
zdjecie uzytkownika
zdziwiony - 2014-12-09 19:58:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Ciekawe ile kosztuje usuwanie niepochlebnych Dospelowi komentarzy. W sumie ujmę to tak...Sam wiecie Kto siedzi sami wiecie Gdzie za niewiadomo co. Nic się nie dzieje, poza zwolnieniami. Teraz zaczynamy odliczać ile czasu upłynie do usunięcia tego komentarza.
zdjecie uzytkownika
Niko - 2014-12-09 21:49:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
- Firma działa od wielu lat
- daje zatrudnienie dużej liczbie osób (co na rynku pracy w Częstochowie
powinno być szczególnie docenione),
- zdecydowana większość pracowników jest mocno zaangażowanych w swoją pracę,
- atmosfera pracy na tak dużą firmę nie jest najgorsza,
- sprzedaż na wysokim poziomie...

...więc skąd w ludziach tyle złośliwości? Przecież jeśli komuś praca w Dospelu nie
odpowiada, nikt go nie trzyma tam na siłę. Jedna z niewielu firm w naszym mieście,
która daje szanse rozwoju. Praca dla ludzi ambitnych i pracowitych - tyle na temat.
zdjecie uzytkownika
Na bambus - 2014-12-10 11:47:09 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Sprostuję powyższy post. Jedna z nielicznych firm której opinia sięga dna. Do pracy idą desperaci broniący się przed wyjazdem za granicę. Atmosfera tragiczna, umowy śmieciowe, co dzień słyszysz"nie podoba się to wypad". NIE ZNAM JEDNEJ OSOBY, KTÓRA WYPOWIADA SIE POCHLEBNIE O TYM SYFIE. Wyjątek stanowią posty sponsorowane, jak powyżej. Jeśli to taka wyjątkowa firma czemu Gazeta Częstochowska pisała o przekrętach. Czemu Dospel jest ciągle kontrolowany z anonimowych donosów. Dlatego że pracownicy tak kochają firmę czy są rolowani zawsze i na wszystkim. Trochę pokory proszę. Bo moze i to miasto jest w czarnej ...dziurze ale to nie upoważnia do tego co robicie.
zdjecie uzytkownika
Byly pracownik - 2014-12-10 19:03:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Kolego, idealna nie jest ale okreslenia typu "syf" i "desperaci" sa nie na miejscu. Pracowalem kilka ladnych lat i teraz moge stwierdzic, ze nie bylo najgorzej. Jest masa firm znacznie gorzej traktujacych pracownikow, wiec nie narzekaj :) Zaznaczam, ze post nie jest sponsorowany ;)
zdjecie uzytkownika
na bambus - 2014-12-10 23:44:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Syf to raczej eufemizm. Jak zatem odniesiesz się do: oszukiwania na wypłatach, wpłatach pod stołem, umowach o dzieło na ciągły stosunek PRACY! To są i zawsze będą oszustwa i to z niskich pobudek. Zwłaszcza że dotykają na mnie zarabiających w firmie. Lista grzechów jest długa i jako były pracownik pewnie sobie z nich świetnie zdajesz sprawę. Poza tym o zaległościach wobec instytucji państwowych nawet nie wspomnę... Dom z kart sie przewraca i tego już się nie da zatrzymać. Arthauss też już jest pod nowym adresem. Zapewne by spłacić wierzycieli...tak na pewno dlatego. Poza tym radzę zerknąć w aktualny KRS Dospelu. Będziesz zaskoczony jak sie pozmieniało w składzie zarządu. Na koniec dodam że zupełnie mi nie żal tych miejsc pracy jakie były w Dospelu. Ot kolejny polski biznesmen, który ma na co zasługuje. Pracował na to od lat.
zdjecie uzytkownika
były pracownik - 2014-12-14 21:14:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Praca na stanowisku przedstawiciela to bardzo dużo wyjazdów około 60 wizyt w firmach na mc ... ale za uczciwe pieniądze, duży plus to to że firma jest znana, nikt nigdy nie odmówił mi spotkania, ani projektant, ani wykonawca, wystarczyło, że powiedziałem, że dzwonię z Dospela. Opinia nie jest sponsorowana ...gdyby jednak ktoś chciał mnie wesprzeć to zapraszam :D
zdjecie uzytkownika
były pracownik - 2014-12-15 18:42:14 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Dokładnie. Też nie uważam żeby było tak źle jak wiele osób pisze. Ludzie troche jdnak przesadzają z tymi negatywnymi opiniami.
zdjecie uzytkownika
koralik - 2014-12-19 12:05:51 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
odradzam ja juz szukam ,teraz wchodzi korporacyjny system ktory zniszczy wszystko .panowie analitycy ci ktorzy nawet jednego klienta na oczy nie widzieli beda decydowac a raczej wyciagna reszte kasy dosela i daje pol roku do upadlosci tej bylej juz dobrej firmy,jeden z dyrektorow bedzie mial nosa prztartego ale da sobie rade .teraz gra idzie o wyciagniecie kasy dla gory a reszta murznow do pracy niech spada na zielona trawke ...........powodzenia biali murzyni ja spadam
zdjecie uzytkownika
obecny pracownik - 2015-01-05 15:12:35 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Ludzie !!! jak czytam to śmiać mi się z Was chce - widzę same negatywne komentarze od nicków BYŁY PRACOWNIk - jesteście byłymi pracownikami dlatego oczarniacie, daliście ciała i zostaliście zapewne wyrzuceni.

powiem tak - wypłata średnia, czas pracy jak wszędzie.

W DOSPELu jest jak w każdejinnej firmie - robisz swoje to masz spokój.
Co do PH jak ktoś się żali że stawiają na sprzedaż agresywnie - do cholerki a odczego są PH ? żeby cisnąć towar bo z tego firma się kręci tak?

I ludzieeee... nikt nikogo nie trzyma na siłe, jeśli ktoś narzeka to może zmienić prace a jesli nie umie innej wyszukać tzn że jest sierotką i niech cieszy się z obecnej posady.

Najlepiej zawsze narzekać ... pamiętajcie że praca nie musi być przyjemnością, dzięki niej macie na chleb
zdjecie uzytkownika
też obecny - 2015-01-06 10:31:29 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
W powyższym wpisie rozpoznaję pewną osobę ze sposobu wypowiedzi. Dlatego też odpowiem Ci jak jest poza biurem. Mam umowę o dzieło choć świadczę pracę. Tak szukam usilnie innej pracy bo nie czuję się w żaden sposób nieudacznikiem. Tak się składa że zwalnia się z tej firmy: Dyrektorów, Managerów, Główną Księgową a nawet usunięto prezesa. My pracownicy zwalniamy się sami jak tylko dostaniemy inną ofertę pracy. Właśnie dlatego żeby nie być tutaj na siłę. Przetrzyj swoje oczęta i popatrz ilu masz dookoła ludzi z wieloletnim stażem. Łatwo ich zliczyć, bardzo łatwo. I jeszcze jedno wcale nie masz spokoju, nawet jak robisz swoje to i tak nie znasz dnia ani godziny. Jak już znajdę nową pracę to nawet przyjdę i powiem Ci osobiście co sadzę na temat tej firmy i jej "uczciwości". Z resztą podzielę się tą wiedzą także z tymi co słuchać będą chcieli, a pytających ostatnio jest sporo...
zdjecie uzytkownika
Ja - 2015-01-20 23:29:30 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
"Tez obecny " powyżej święte słowa. Chyba najbardziej obiektywny komentarz na temat firmy. Pozdrawiam i życzę powodzenia
zdjecie uzytkownika
kandydat - 2015-02-09 09:50:16 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
ok czyli nie zachęcacie do pracy,
zdjecie uzytkownika
pracownik - 2015-02-11 12:58:32 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Myślę że nie ma sensu rozpoczynać tam pracy. Większość pracowników próbuje znaleźć inną pracę.
zdjecie uzytkownika
moj - 2015-03-02 13:55:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (4)
Ja zostałam zatrudniona na tydzień przyszłam rano a o 10 do widzenia nie podpisujemy umowy. ( usunięte przez administratora )
zdjecie uzytkownika
Asd - 2015-03-10 07:59:38 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Nie znam firmy Dospel, ale wiem jak wygląda rekrutacja w której brałem udział.
( usunięte przez administratora )Podejście w procesie rekrutacji jest po prosu żenujące.
zdjecie uzytkownika
basia - 2015-03-17 20:00:41 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [Asd - 2015-03-10 07:59:38]:
a jak wyglada rekrytacja
zdjecie uzytkownika
marian - 2015-03-21 14:16:28 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Słuszałem , że tam jakąś wróżkę zatrudniali i ona oceniała czy pracownik się nadaje na podstawie jak mu z oczu patrzy.
zdjecie uzytkownika
fs - 2015-03-26 15:35:39 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
czy jest jakaś podstawa dla PH ?
zdjecie uzytkownika
.gal - 2015-03-26 20:38:42 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
1500
zdjecie uzytkownika
Emma - 2015-04-10 00:23:27 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Potwierdzam, jest pani wróżka. Sama w to nie wierzyłam dopóki samej mnie nie zaproszono na seans. U nas było tak ze brali na nie pracownikow którzy już pracowali. Jak nie spodobałes sie wróżce to po seansie dostawałeś wypowiedzenie do ręki. Psychoza, to delikatne słowo na to co sie tam dzieje. Pozniej doszliśmy z współpracownikami tez do tego ze pani od tarota to matka 2 takich grubych niemiłych dziewczyn pracujących od kilku lat w dospelu na wysyłce paczek na magazynie.
W wiele rzeczy o firmie nie wierzyłam niestety wszystkie sie potwierdziły. Z reszta ma to teraz odzwierciedlenie w wielu artykułach prasowych chociażby na wyborczej. Polecam lekturę.
zdjecie uzytkownika
gość - 2015-04-16 12:04:56 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Podobno w Dospelu trwa restrukturyzacja, zatrudniono jakiegoś specjalistę, czy zmieniło się coś na plus?
zdjecie uzytkownika
Sebol - 2015-04-17 20:30:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jak się ma kasę to można robić co sie chce i tyle
zdjecie uzytkownika
SM - 2015-04-18 19:05:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Rzecz jest o najhojniejszym sponsorze kampanii wyborczej Krzysztofa Matyjaszczyka (SLD) z 2010 roku, znanym biznesmenie, mecenasie sportu częstochowskiego...
Dziś prokuratura w Częstochowie prowadzi przeciwko niemu dochodzenie, a brytyjski wymiar sprawiedliwości - jak podają tamtejsze media – zabronił mu wyjazdu z wysp w związku z toczącym się przeciwko niemu postępowaniu karnym.

[Z uwagi na dobro prowadzonych dochodzeń zmieniono personalia bohatera artykułu.]

Marek Dyl w roku 2010 zaangażował się na poważnie w kampanię wyborczą Krzysztofa Matyjaszczyka. To on wpłacił na SLD maksymalną dopuszczalną kwotę 19.755 zł (15-krotność najniższego wynagrodzenia) - najwięcej spośród wszystkich darczyńców.
W 2012 roku, zaraz po tym, gdy w jednym z częstochowskich klubów sportowych (chętnie „odwiedzanym” przez Matyjaszczyka) zabrakło pieniędzy, Dyl sypnął groszem, a tym samym zadbał o solidną reklamę własnej firmy (w owym czasie był szefem dwóch dużych przedsiębiorstw).
Od chwili, gdy Matyjaszczyk został prezydentem Częstochowy, Dyl uaktywnił się we współpracy z miastem – z wzajemnością (a może w odwzajemnieniu?). W 2013 roku podmiot powiązany z Dylem zwrócił się do władz Częstochowy z propozycją oddania mu w 30-letnią dzierżawę 1,5 hektarowej działki, będącej własnością miasta. Urzędnicy w błyskawicznym tempie pozytywnie rozpatrzyli wniosek, wydając decyzję o lokalizacji inwestycji. Dokumenty równie ekspresowo podpisał prezydent Matyjaszczyk, mimo braku akceptacji radnych. Dwa dni wcześniej bowiem, podczas sesji rady, nie doszło do głosowania o wydzierżawienie Dylowi gruntów miejskich. Powód? Matyjaszczyk nie ujawnił radnym wszystkich szczegółów związanych z tajemniczą inwestycją. Wówczas prezydent grzmiał stanowczo z sesyjnej mównicy: „(...) mamy duże zagrożenie, jeśli byśmy dzisiaj nie podjęli decyzji, że po prostu na przyszłej sesji możemy nie mieć po co się spotykać w tym temacie. (...) Jeśli Państwo chcecie podejmować takie ryzyko, to później przypadkiem nie przychodźcie do mnie z pretensjami, że inwestycja, która mogła mieć miejsce w Częstochowie nie będzie miała miejsca”.
Wtórował mu radny Łukasz Kot z SLD: „(...) po raz kolejny jestem świadkiem takiego zwyczaju, że jeżeli mamy uchwałę, (…) my jako radni jesteśmy do tego nastawieni negatywnie, z góry zakładamy, że [ktoś] kombinuje, jest niedobry, nie ma pieniędzy. (…) Prosiłbym Panów Kolegów Radnych o trochę takiego optymizmu do współpracy”.
Na niezdecydowanych radnych naciskał również radny Tomasz Blukacz z SLD: „Dajmy zielone światło tej inwestycji, bo naprawdę jedna z takich innowatorskich na pewno w Częstochowie, a nawet w kraju. Będziemy prekursorem takiej szczególnej inwestycji”.
W podobnym tonie wypowiadali się wiceprezydenci: Jarosław Marszałek i Mirosław Soborak oraz naczelnik Wydziału Promocji Zatrudnienia i Spraw Społecznych Adrian Staroniek, a także radni SLD: Janusz Danek i Małgorzata Iżyńska.
Dyl mógł liczyć także na poparcie innych radnych Sojuszu: Balt, Kapinosa, Kunickiej, Niesmacznego oraz Wabnic. Pozostali radni, innych ugrupowań, nie dali się do inwestycji przekonać.
Mimo braku uchwały rady, Matyjaszczyk dał „zielone światło” zamierzeniom budowlanym Dyla. Jednak ku zaskoczeniu miasta, biznesmen nie stawił się w magistracie na podpisanie przygotowanych dokumentów, być może dlatego, że „pieniądze lubią ciszę”, a o inwestycji Dyla zaczęło już być głośno. Ostatecznie do niefrasobliwej transakcji nie doszło.

Szemrani ludzie prezydenta
Minął niespełna rok od wielkich projektów miasta, w których głównym „udziałowcem” miał być Marek Dyl, gdy biznesmenem z Częstochowy zainteresowały się organa ścigania. Śledztwem ABW został objęty sam Dyl oraz działalność jego firm. Dochodzenie przeciwko 10-ciu osobom prowadzi obecnie Prokuratura Okręgowa w Częstochowie pod kątem „wyłudzania pieniędzy, prania brudnych pieniędzy oraz udziału w zorganizowanej grupie przestępczej”. W 2014 roku liczne przesłuchania świadków, w tym księgowych i członków zarządów firm Dyla, miały posłużyć ustaleniu faktów ewentualnego wyłudzenia kilkudziesięciu milionów złotych VAT-u przez biznesmena (nieoficjalnie: około 50 milionów). Poufne źródła podają, iż w proceder Dyla zamieszani są szeregowi pracownicy jego firm, dyrektor oraz prezes (prywatnie siostra partnerki Dyla), która w lipcu 2014, trzy miesiące spędziła w areszcie w związku ze sprawą niedoszłego szwagra. Tak zwany wątek polski zawiera wiele pikantnych szczegółów [niestety, większość z nich nie możemy ujawnić ze względu na toczące się postępowanie karne – przyp. red.]. Dochodzenie w Częstochowie trwa.

Prokuratura częstochowska będzie miała jednak twardy orzech do zgryzienia – w najbliższym czasie nie ma bowiem szans na przesłuchanie Marka Dyla ani też na ewentualne postawienie mu zarzutów. Obecnie biznesmen przebywa w Anglii i nic nie zapowiada, by prędko wyspy opuścił.

Metody z Czę
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Dospel Professional
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy Dospel Professional?
Zadaj pytanie