brak logo

Allan Hill Farm

St. Andrews

Opinie o Allan Hill Farm

dzidz11pb 2015-04-15 11:24:42
Witam ja mam zamiar jechać na 1 czerwca fajnie by było się spotkać z tymi osobami co jadą wtedy i jechać juz jednym przewoźnikiem a jak będzie nas więcej to może i taniej podróż będzie to mój email jeśli jesteście zainteresowani spotkaniem te osoby co z Krosna były na spotkaniu we wodniku piszcie dzidz11pb@amorki.pl pozdrawiam. Jedna osoba juz się odezwała.
apple 2015-04-17 16:28:22
hej ja jadę z Rzeszowa.. a dokladnie w wtorek lecę na tą farmę po raz pierwszy
apple 2015-04-17 16:31:12
Hej to moje gg 11197138 lęce 21.04.2015 na tą farmę .. Czy ktoś jeszcze się wybiera tam ??
karola 2015-04-27 23:55:09
Czy ktos wybiera się na farmę w okolicy 15 czerwca?
ina 2015-05-04 17:02:10
Hej musisz wejść na ich stronę internetową( usunięte przez administratora )wypełnić formularz zgłoszeniowy jeśli będą kogo potrzebować to odpowiedzą mailowo na twoje zgłoszenie
lukas95 2015-05-06 19:18:14
Jeśli chodzi o województwo lubelskie , to znam osobę zajmująca się praca na farmie. E-mail : lukaszek@amorki.pl
ZaiNteresowani pisać , na pewno pomniki
ro ce 2015-05-18 10:14:48
witam, wybiera sie ktos na farme na 1 czerwca z bialej podlaskiej lub okolic.
prosze o kontakt scotyy4@wp.pl
dorka 2015-05-21 15:33:29
Wyjeżdżam z Rzeszowa 28.05. Ktoś coś?
xy 2015-05-22 12:32:12
na farmie zbiera się tylko truskawki czy inne owoce też np maliny, borówki?
veda 2015-07-22 14:06:16
Wybiera się ktoś na tą farmę z okolic Warmii?POmorza?
ja planuje leciec w sobote samolotem z gdanska do edynburga
powiedzcie jak ludzie i warunki na farmie?
to ze zbieranie owocow nie jest latwo to wiem
ale jesli klimat jest ok to da sie to zniesc
jade pierwszy raz na farme ,wszystko zbierane jest w tunelach czy rownież pod golym niebem na sloncu?
bylem tam 2015-07-24 18:39:00
Na tej farmie zostało zbioru truskawek max na 3 tygodnie
Praca jest dobra dla kogoś kto nie musi jeść, pić, spać, sikać,
1
TOPPICKER 2015-09-01 14:43:28
NIE POLECAM! Praca sama w sobie nie jest najgorsza, kwestia przyzwyczajenia, problem jednak zaczyna się jeśli chodzi o traktowanie ludzi przez tych "wyżej postawionych" kierowników, nikt nie oczekuje królewskiego traktowania, ale odrobina szacunku nikomu nie zaszkodziła, szczególnie, że oczekują tego szacunku od nas, a sami traktują innych jak bydło. Najgorszym jednak co tam się przytrafiało był fakt, że ucinali godziny dosłownie za wszystko, dawali kary za nic, a gdy przychodziły payslipy okazywało się, że z dnia, w którym przepracowało się 14h płacone było za niecałe 11h.
1
Truskawka 2015-09-07 21:14:50
Hahah to bylo najlepsze w pracy 14h a masz policzone 11 jak dobrze pojdzie :D
rabiszowiec 2016-01-02 18:16:33
Witam. Z nudów zacząłem czytać informacje na temat tej farmy, gdyż od paru lat jeżdżę i zaciekawiło mnie co na jej temat piszą forumowicze, jednak gdy przeczytałem większość wpisów stwierdziłem, że muszę napisać parę zdań od siebie. Jak już część forumowiczów zaznaczyła praca nie jest lekka, pracuje się czasami bardzo długo nawet paręnaście godzin dziennie (jeżeli jest zapotrzebowanie), na szczęście truskawki są pod tunelami, co sprawia, że jest ciepło, nie pada nam deszcz na głowę. Jak ktoś jest sprytny to z pewnością sobie poradzi. Na początku człowiek się przyzwyczaja do warunków, wyrabia sobie własną technikę. Praca jest w 100% legalna, pieniądze zawsze są na czas. Wydaje mi się, że większość negatywnych opinii jest napisana głównie przez ludzi, którzy nic nie robili a mieli niewiadomo jakie oczekiwania co do pracy. Wiadomo, że zbiór truskawek to nie jest zajęcie na całe życie. Jak ktoś chce zarobić w wakacje, ma ambicję to siada w rządek i zbiera. Tak można wytrzymać te 2 lub 3 miesiące nikt nie karze ci tego robić całe życie, a jak ktoś tylko narzeka, że mokro, że gorąco, whatever, to zaraz wraca do domu i piszę później opnie na forach. Ja tam farmę wspominam z sentymentem, ludzi, imprezy, pracę, jak nie znajdę nic w zawodzie do czerwca to wracam!
1
i 2016-02-02 09:02:17
Umowy na czas nieokreslony, bez gwarancji 39 godzin pracy(pracuje sie w zaleznosci od tego jakie jest zapotrzebowanie). Oczywiście praca całkowicie legalna, od zarobków potrącane są pieniądze na składki zdrowotne i podatek.
Juli 2016-02-17 15:02:27
Cześć! Ja zamierzam wybrać się na spotkanie, ale jak tak czytam forum to boję się, że będzie dla mnie za ciężko :( Chociaż mój brat powiedział, że powinnam sobie poradzić. Kiedyś przerzucałam hałdy piachu, ale to nie cały czas przez 3 miesiące. Ale jak się nie spróbuje to nigdy odpowiedzi nie poznam. A co chodzi z tym brakiem gwarancji godzin? Jak nie będzie pracy to nie będzie pieniędzy, a za ubezpieczenie i mieszkanie będą odbijać? Moi bracia jak wyjeżdżają do Holandii to mają w umowie gwarantowane chyba 35 godzin.
mała-mi 2016-02-18 17:59:51
Juli -na samym początku sezonu wiadomo że nie ma aż tylu godzin czasem bywa 25 w tygodniu ale oczywiście im dalej tym lepiej , co do opłaty za mieszkanie odtrącają dziennie 5 funty z kawałkiem a ubezpieczenie w zależności od zarobionych pieniędzy nie ma jakiejś ustawowej stawki. Jeżeli ktoś chce naprawdę nie ma problemu z poradzeniem sobie chyba że jesteś "wyfiokowaną" lalą która nie chce sobie ubrudzić ubranka i hybrydowych paznokci.A co do traktowania ludzi przez tych wyższych to jeśli ty ich będziesz szanować top i oni to będą robić a jeśli zaczniesz ich olewać i robić po swojemu to i oni będą tacy w stosunku do ciebie. Ja tam polecam farmę :)
1
nati00377 2016-02-22 17:40:18
a jak najlepiej i najtaniej się tam dostać? I co w razie rezygnacji nie robia problemów i jak ci nie odpowiada możesz zawijać kiedy chcesz?
Juli 2016-02-23 20:50:33
Mała-mi, dzięki za odpowiedź :)Do "wyfiokowanej" lali mi daleko :P ;)Za mieszkanie trochę dużo wyjdzie za miesiąc, jakieś 160-170 euro? Mój brat jak pracował na jednej farmie w Anglii to odbijali mu jakieś 80-90 euro. Chyba, że może warunki są lepsze? A z dojazdem do Anglii jest dużo zachodu, czy można znaleźć przewoźnika, który kursuje do tego miejsca?
Juli 2016-02-23 22:52:00
Nie wiem jak można edytować post, więc napiszę post pod postem: *miało być oczywiście funty, nie euro.
toppicker 2016-02-24 22:30:39
Zgadzam się z wypowiedzią "Małej mi". Jeśli ktoś chce i przyjeżdża z nastawieniem zarobkowym i bierze się za prace to z czasem idzie co raz lepiej. A jak ubiegły rok pokazał przyjechało masę młodych ludzi po maturze, którzy uważali że przyjadą na wczasy do Szkocji, przy okazji popracują kilka godzin i zarobią np. na studia. Lajcik, zwiedzanie i inne pierdoły.. Jeśli wybierasz się myśląc podobnie to lepiej zostań w domu. Wielokrotnie dało się słyszeć zarówno od facetów jak i dziewczyn na początku sezonu (maj)...o jak mało pracy, nic nie zarobie, a pobierają za zakwaterowanie...wtedy doświadczeni pracownicy mówili..poczekajcie, sezon jeszcze się nie zaczął, będzie jeszcze dużo pracy, dobrze że stopniowo się przyzwyczajacie do pracy bo będzie jej na prawdę dużo, nawet po 12h dziennie...a później jęczeli... nie mam kiedy się wyspać, pozwiedzać, jestem zmęczona/ny, czemu tak długo...ludzie błagam!!! Wszystko rozumiem organizm nie jest przyzwyczajony, warunki atmosferyczne bywają na prawdę trudne (raz pada, raz upał), ale przyjeżdżacie zarobić, przemęczyć się te 2-4 miesiące i mieć na te własne potrzeby. "Wyfiokowane lale" niech się tu nie pchają, bo szkoda nerwów ich i ludzi pracujących tam długo. Praca jest fizyczna więc z początku będą boleć mięśnie, ale zapewniam że to kwestia tygodnia i się przyzwyczaicie. Przy zbiorze truskawki każdy musi wypracować swoją metodę zbierania, w razie czego można zapytać o to swojego supervisora lub po prostu doświadczonego pickera, na pewno coś podpowie. Trochę odwagi i chęci:) Pozatym oprócz pracy jest dzień wolny można oczywiście pozwiedzać, okolice są piękne, poza ciekawych ludzi dla których później głównie się wraca. Co do opłat myślę, że nie są to duże kwoty. Szczególnie w takim miejscu, w tym miasteczku. Dla porównania poszukaj cen za wynajem chociaż pokoju w St Andrews. Na farmie koszt to około 36f na tydzień, czyli około 140/150 na miesiąc..ale przy zarobkach około 250-350 funtów na tydzień w szczycie sezonu to już kwota robi się mała. Wiadomo nikt za darmo Cię tam nie będzie trzymać. Prąd, gaz, camping kosztuje. Co do transportu polecam samolot, ewentualnie Polonią do Dundee, a później autobusem do St Andrews. Jest tez przewoźnik który wiezie z Polski na miejsce. Mogę podać info. gg: 57926132
W tym tygodniu odbywają się również spotkania z managerem z Polski, który opowiada o warunkach pracy w tamtym miejscu.
2
BlackCat 2016-03-02 17:25:02
Cześć. Wiecie, kiedy ma być wiadomo kto się zakwalifikował?
Rower25 2016-03-02 21:11:37
czesc.planuje wyjechac do pracy na farme w te wakacje. poki co wyslalam formularz i czekam tez na odpowiedz
mam pytanie do osob ktore byly odnosnie tego konta ktore zakladaja w OnePAy. chcialabym sie upewnic. szukalam juz na str UK ale dalej nie jestem wszystkiego pewna. rozumiem ze oni zakladaja mi to konto Onepay i tam wedlug tego co pisza na str co tydzien przelewaja pieniadze. no okey tylko teraz jak to dalej wyglada przyjezdzam tam na farme i dostaje karte? czy to wczesniej wszystko jest zalatwiane i przychodzi mi na adres domowy? czy jak koncze tam sezon pracy to oni wyplacaja mi te pieniadze z konta do reki czy to ja mam sobie wyplacic sama w bankomacie/banku? czy po zakonczonej pracy oni dezaktywuja to konto czy to lezy w moim interesie zeby to zrobic?
zastanawiam sie wlasnie czy lepiej mi wyjdzie jak zaloze sobie sama jakies konto w UK czy to Onepay jest ok
toppicker 2016-03-02 23:06:06
Jeśli chodzi o opinię to manager daje odpowiedz dość szybko, cierpliwości. Kwestia dni, do tygodnia, chyba że było dużo zgłoszeń, ale na pewno odpowie.
toppicker 2016-03-02 23:18:19
Jeśli chodzi o konto w banku i reszte formalności.. przyjeżdżasz na miejsce i wyrabiają Ci tzw.dokumenty. wpisujesz tam swoje dane, wszystko co potrzebne do tego by tam pracować. W tym samym czasie wypełniasz dokument dzięki któremu będziesz miał/miała założone konto w banku. Później na farmę przyjdzie twoja karta i pin. Może to potrwać około tygodnia/dwóch wiec dobrze mieć na start troszkę gotowki na jedzenie itp. Można było brać zaliczkę, ale o to w trakcie trzeba pytać menagera. A później już regularnie pieniążki będą przychodzić Ci na konto. Jeśli chodzi o zamknięcie konta. Hm nie zamykasz, po jakimś czasie zrobią to sami. Najlepiej zatrzymać kartę, bo moze wrocisz za rok. A kartę po roku aktywuja i nie musisz czekać na ponowne otworzenie konta. Jeśli chodzi o wypłaty to zapewne ostatnią będziesz musiała/musiał wybrać w Polsce, ale bez obawy. W większości bankomatow w Pl wypłacisz, tylko wiadomo ze juz w złotówkach. Jeśli oczywiście chcesz możesz założyć konto osobiście w Szkocji. Kwestia dogadania się.
1
Rower25 2016-03-02 23:35:59
wow jak szybko odpowiedz
dzieki wielkie :D
aaaa 2016-03-05 19:38:10
Proszę jeśli ktoś jezdzi juz tam i jest chętny pogadac na temat te firmy proszę o podanie email lub gg :)
BlackCat 2016-03-05 19:46:50
Jeśli komuś odpiszą, to dajcie znać na forum. Bo jak nie wypali to będę szukać czegoś innego. Chyba, że jest ktoś zainteresowany, żeby szukać wspólnie, bo ja na razie w pojedynkę, a w grupie zawsze lepiej nawet jest pojechać w docelowe miejsce. W razie czego mam doświadczenie w jeździe autostopem po Europie, więc można za free dojazd ogarnąć :) Jestem z Podkarpacia
nataliiiiiiia 2016-03-09 13:24:50
jeżeli wysłałam dzisiaj swoje zgłoszenie, kiedy mogę spodziewać się odpowiedzi?
dziku13 2016-03-09 13:43:35
Ja nie wysyłałem zgłoszenia przez stronę, byłem na spotkaniu z pracodawcą w Zamościu i manager mówił, że w drugim, trzecim tygodniu marca będą dawać odpowiedzi (także te negatywne) na maila.
TopPickerka 2016-03-14 00:10:27
Witam! :) Planuję wyjazd na farmę pod koniec czerwca. Wstępnie jest to lot 24 czerwca z Lublina do Glasgow. Proszę o kontakt na maila: toppickerallanhill@gmail.com osób, które wybierają się owego dnia lub mają zamiar w tych okolicach. Im nas więcej tym taniej będzie się dostać na farmę. Pozdrawiam wszystkich toppickerów i hejterów! :)
Rower25 2016-03-14 12:57:13
TopPickerka dostałas juz odpowiedz od AllanhillFarm?
3
Mała mi 2016-03-17 15:11:19
TopPickerka jedzie pewnie któryś raz z kolei dlatego ma pierwszeństwo wyjazdu i sama może sobie ustalić w jakim terminie chce jechac i nie musi czekac na info od farmy.
1
Rower25 2016-03-17 19:37:38
yhm spoko:) zasugerowalam sie troche tym co dziku13 napisal ze w 2/3tyg marca beda wysylane odpowiedzi i narazie nie szukalam innej pracy ale chyba zaczne awaryjnie rozgladac sie za czyms innnym jeszcze:)
1
kris 2016-03-22 10:25:43
Ja już dostałem wiadomość że są zainteresowani i proponują wyjazd 27 czerwiec
BEti 2016-03-22 17:31:18
oo Kris a kiedy dostales, dzisiaj?
u mnie nic nie pojawiło sie..
Juli 2016-03-23 17:17:42
Ja też nic nie dostałam, ale i tak już od jakiegoś czasu szukam gdzie indziej i może mi się uda coś znaleźć.
Judin 2016-03-25 14:08:43
Nie napalajcie się tak bo muszę w tym roku 20 koła przywieść w dwa miechy :D
milanista35 2016-04-01 14:08:48
Hej,znalazłaś już coś?Też zamierzam w miarę możliwości szybko wyjechać na jakąś farmę do UK.Wysłałem zapytanie do Allan Hill ale na razie cisza...
dziku13 2016-04-02 10:56:53
Do mnie się nie odezwali, więc już raczej się nie odezwą. Trudno, ich strata ;) Przystępuję do planu B, jak nie Szkocja to Holandia. Patrząc na spadający kurs funta wyjdzie na to samo pojechać do Holandii i zarobić w euro, a koszt dojazdu mniejszy.
milanista35 2016-04-02 15:16:52
Czy koszt dojazdu mniejszy??Watpię.Masz w tej chwili bilety do Szkocji na maj w granicach 200 zł.Bus do Holandii to ok 250-300.A komfort ppodróży?Bez porównania...Spadający kurs funta?Do referendum tak będzie(niepewnośc rynków finansowych).Po referendum (Wlk Brytania zapewne pozostanie w Unii)wszystko wróci do normy czyli funt na dłuuugo jeszcze pozostanie najbardziej opłacalna walutą dla Polaków
przecietniak 2016-04-08 15:15:43
witam ,bylem tam 2 lata temu. Zaawsze chodzilem pracowac, nie opuszczalem, nie olewalem roboty, tez nie bylem mulem w polu, zazwyczaj zbieralem troszke lepiej niz srednia. Zyjac w miare oszczednie do polski przywiozlem nieco ponad 6000zl za prawie 2,5 miesiaca. wiec z kasa srednio

ale bylo ok, miejsce fajne, nowi znajomi, zabawy, morze niedaleko, warunki mieszkaniowe dosc slabe ale do przezycia jak najbardziej.

jak jedziesz jeszcze raz to nie nastawiaj sie na super pieniadze :) raczej na przygode i zabawe, oczywiscie przy tym pracowac tez trzeba bo Cie wywala
onaTA 2016-04-08 19:19:25
przecietniak..powiem szczerze, że jestem zdziwiona kwotami o jakich piszesz, ponieważ 2 lata temu był dość dobry sezon, wiec spokojnie w miesiąc można było zarobić około 4 tys. jak nie więcej...więc serio nie wiem jak to zrobiłeś, że w 2.5 mies tylko 6 tys Ci wyszło. Na chwilę obecną przy dobrym sezonie można spokojnie zarobić między 5-7 tys na miesiąc. Także dla chcącego nic trudnego. Pozdrawiam
przecietniak 2016-04-10 21:33:46
3 lata temu bylem, pomylilem sie. jaki sezon byl 2 lata temu nie wiem

napisalem jak to wyglada z mojej perspektywy dla tych ktorzy nastawiaja sie na jakies duze zarobki zeby nie byli bardzo rozczarowani.

5-7tys na miesiac to chyba tylko typowy top-picker ktorego wajzerzy nie sprawdzaja tak jak przecietnych zbieraczy

niektorzy tam jada i wracaja do polski bez oszczednosci a mimo to sa zadowoleni
robokop 2016-07-20 11:49:39
Nie POLECAM tej farmy! Dno i wodorosty.
Jeśli jesteś Polakiem/Polką odradzam wyjazd do pracy. Dlaczego? W tym roku (2016) pracuje tam ponad 500 osób. Polaków jest garstka może około 30, reszta to obywatele Rumuni i Bułgarii. W polu jak trafisz na supervisora z Rumuni to masz przejeba**, będziesz wyrzucany na najgorsze rządki i w błoto, a ludzie z Rumuni będą mieli raj. To bydło nie przestrzega żadnych zasad, byle uzbierać jak najwięcej kosztem drugiego człowieka.

Dlaczego nie warto tam jechać?
- Godziny ucinają (jedziesz do pracy o 5, wracasz o 23 i masz 8h)
- nieraz pracujesz za darmo (niby za kare)
- człowiek jest dla nich śmieciem (tanią siłą roboczą)
- praca jest bardzo ciężka (wg. mnie za taką stawkę 6.70 nie warto tam pracować)
- day offy za byle co (większość Rumunów obstawionych na wyższych stanowiskach nie lubi Polaków co za tym idzie będziesz [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] z pola za byle [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] nawet jak masz racje i nic złego nie zrobiłeś to i tak Ci [usunięte przez admina słowo niecenzuralne] day offa na 3 dni)
- nasi rodacy, którzy piastują różne stanowiska na farmie też nie są lepsi, robią wszystko byle się utrzymać przy korycie kosztem polaka.
3
si kokot 2016-08-17 17:02:07
ile tam mozna zarobic bedac caly sezon
nie powiem jak sie nazywam 1 2 3 2016-09-16 07:52:28
Zdecydowanie nie polecam tej farmy zgodze sie w 100% z wypowiedzią robokopa sam byłem w tym sezonie farma dno ludzie dno( Rumuni) zachowują sie jak zwierzeta, czas obcinają przerwy nieplacone czas za dojazd do pracy nie płacony w polu siedzisz 10h masz zaplacone za 7h nadgodzin mało o pracowników nie dbają wogóle jesz jak swinia w mega błocie z tymi swiniami ktore tam pracują ale im to odpowiada, polaków garsteczka ogólnie masakra
pickerka2016 2016-09-18 14:35:07
A ja się nie zgodzę z wypowiedziami poprzedników,pracowałam na farmie w tym sezonie i nie miałam nigdy problemów z rumunami którzy tam pracują (chodzi mi oczywiście tych postawionych wyżej) nie miałam day offa ani nigdy nie robili problemów. Jeśli wy byliście w porządku w stosunku do nich to i oni Cię szanują. Co do polaków piastujących na różnych stanowiskach to powiem tyle że nie wiem o kogo wam chodzi ale o tych których ja poznałam nie powiem złego słowa zawsze byli pomocni. Faktem było to że w tym roku było mało polaków , ale zarobki były całkiem dobre. Nie wiem też w jakiej pracy masz płacone za przejazd z domu do pracy i przerwy???? bo to raczej oczywiste że nikt za takie rzeczy nie płaci. Warunki nie były najgorsze cóż nie było hoteli 5 -cio gwiazdkowych i stołówek ale myśle że te 2-3 miesiące można się przemęczyć i dać rade za 6.70 a nie pracują za 6zł na godzine na budowie w Polsce . Ale niektórzy jadą na wakacje a potem takie pieprzenie na forum, nikt ci nie obiecywał na spotkaniach leżenia i pachnienia od razu mówili, że to ciężka praca. Wszystkim nie dogodzisz. Osobiście polecam ,zwiedziłam ,zarobiłam ,poznałam ciekawych ludzi i wrócę za rok choć było ciężko:)
żaden_tam_bohater 2016-10-04 19:53:02
a ja chciałbym wyrazić opinie nie tyle o farmie i pracy na niej ale o toku rekrutacji. bardzo ciężko mi zrozumieć na jakiej podstawie i kto decyduje o przyjęciu lub odrzuceniu. O pracę na tej farmie ubiegałem się dwa lata jeździłem na te spotkania z polskim przedstawicielem i składałem te śmieszne CV za kazdym razem nie było odzewu ze strony tej famy. Pewnie czytając to wiele osób powie bo pewnie nie spełniałem kryteriów, ale od razu Wam napisze że pracowałem już 3 lata przy truskawkach w Niemczech i rok w Holandii więc doświadczenie mam. Słyszałem od ludzi że na farmie Allanhill pracuja ludzie którzy przyjężdzają regularnie oraz ich znajomi ,więc pytam po co ten psełdo przedstawiciel robi spotkania w pl wydaje mi się że tylko dla kasy bo napewno zarabia na tym dobrze. Wnioskująć po komentarzach wyżej przedstawiciele rumuńscy nie robią swoim rodakom większych problemów i borą kogo popadnie. jężeli więc ktoś jednak aplikuję na tą famę to radzę mieć jeszcze coś na oku bo to wielka ściema.
1
fru 2016-10-17 22:46:30
W ogóle wiadomo czy atmosfera teraz każdemu odpowiada? Chętnie byhm się załapał, bo zależy mi na doświadczeniu zdobytm u nich. Początkujący mają szansę na jakieś premie dokładane do podstawy zarobków.
Zostaw swoją opinię o Allan Hill Farm - St. Andrews
test
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Allan Hill Farm