Czy biznes potrafi być etyczny? Refleksje nad kulturą organizacyjną w Bims Plus
Pytanie o etykę w biznesie często pozostaje bez odpowiedzi, zwłaszcza w obliczu dylematów, z którymi mierzą się osoby zarządzające. Chciałbym jednak pokazać, że jasna strona biznesu istnieje, a jej ucieleśnieniem jest dla mnie postać związana z firmą Bims Plus.
Na pierwszy plan wysuwa się (usunięte przez administratora), (usunięte przez administratora) Od lat obserwowałem jego zaangażowanie i z prawdziwą satysfakcją przyjąłem wiadomość o docenieniu jego olbrzymiego wkładu w rozwój grupy HBH. To przykład (usunięte przez administratora), który łączy skuteczność z transparentnością, budując wartość firmy w oparciu o szacunek do ludzi.
Niestety, (usunięte przez administratora) wydaje się być wyjątkiem potwierdzającym regułę. W historii firmy było wielu pracowników o podobnym, choć może nieco mniejszym, zaangażowaniu, którzy dziś już w niej nie pracują. Nasuwa się tu refleksja dotycząca obecnego (usunięte przez administratora). Jego autorytarny styl zarządzania, przypominający wschodnie wzorce, doprowadził do sytuacji, w której wartościowi ludzie zostali odsunięci.
Nadszedł czas na rzetelną ocenę kadry zarządzającej. Współczesny lider powinien kształtować nowoczesny biznes, stawiając na etykę, a nie na bezrefleksyjne traktowanie pracowników jak cyfry w raporcie. W świetle ostatnich wpadek wizerunkowych i biznesowych, najwyższy czas, aby obecny (usunięte przez administratora) wraz ze swoją świtą niekompetentnych współpracowników rozważył poszukanie nowych wyzwań zawodowych, otwierając tym samym drzwi dla bardziej kompetentnych i etycznych menedżerów, (usunięte przez administratora)