Od dłuższego czasu przymierzałem się z tą opinią ponieważ może to być pomocne dla przyszłych kandydatów oraz osób rozważających pracę "pod urzędem miejskim" w Centrum Usług Informatycznych w Białymstoku (ul. Warszewska). Moja opinia to tylko moje spostrzeżenia i każdy może mieć inny pogląd na daną sytuację.
Jakiś czas temu byłem kandydatem na jedno ze stanowisk, na które był nabór w CUI, atrakcyjne zarobki, pakiet benefitów, dobra lokalizacja to kilka czynników, które zdecydowały iż aplikowałem w tym naborze. Dokumenty wysłane, dość długa cisza zero kontaktu telefonicznego (tylko email) i zaproszenie na test. Na teście pytania "od (usunięte przez administratora) strony" min. o porty AD, o powershella (musisz napisać co do joty skrypt inaczej 0pkt), kilka pytań z sieci,, licencje, usługi, typy AD itp. Na teście oczywiście kilka osób z komisji "żeby to wyglądało na profesjonalne" ludzie zaczynają oddawać testy a komisja już zaczyna sprawdzać - a inni jeszcze piszą. Sprawdzają testy i śmieszkują z wyników testu , podczas testu komisja odbiera telefony itp... Wyniki po kilku dniach i co jest śmieszne - żadni kandydaci nie zostali przyjęci bo nie spełnili testu chociaż wszyscy spełniali wymagania formalne ( wykształcenie, staż pracy ) i tutaj się nie zgodzę bo znam kilka osób które aplikowały ze średnim wykształceniem i nie spełniają tego warunku a tego już nie napisali.
Po Tygodniu znowu nabór na te same stanowiska ale z niższymi zarobkami niż wcześniej ( za duży boom był, jak dali dobrą stawkę ) ale wymagania te same. Niby nabór jest do nowo tworzonego działu (szukają z 10 osób) ale z takim podejściem, gdzie test wiedzy jest jedynym weryfikatorem kandydatów to powodzenia. Dla przyszłych kandydatów radzę nie brać na poważnie tej firmy żeby się nie rozczarować . Dodatkowo zarobki podane w ogłoszeniach są niższe niż mają w statucie je ustanowione (zarządzenie BIP) np. w ogłoszeniu zarobki 6-6.5tyś a w statucie na tym stanowisku to 6-7tyś to już taki manewr świadczy o firmie ... Jeżeli ma się tak wygórowane wymagania i szuka się super specjalistów to nie za takie pieniądze..
Chcesz kandydować to lepiej się zastanów, prześledź BIP i popatrz ile razy szukali na dane stanowisko, jakie zmiany są w naborach na te same stanowiska (zarobki). Nie licz na rozmowę o pracę bo test tutaj jest wyznacznikiem nie osobowość i kreatywność.