Przepracowałem w tej firmie jakiś czas i chcę podzielić się realną sytuacją z tymi, którzy rozważają tutaj zatrudnienie.
Plusy:
Terminowe wypłaty: Pensja zawsze wpływa na czas. Choć umówmy się – terminowe płacenie krajowego minimalnego wynagrodzenia to w dzisiejszych czasach standard w niemal każdej firmie, a nie wielkie osiągnięcie.
Atmosfera w zespole: Ostatnio sytuacja nieco się poprawiła, ponieważ odeszła część toksycznych osób, które kierownictwo trzymało latami tylko dlatego, że brakowało rąk do pracy.
Sama branża: Optyka to ciekawy kierunek, który pozwala na zdobycie unikalnego doświadczenia, o ile masz własną motywację do nauki.
Minusy:
Niesprawiedliwy system premiowy: Absurdalna polityka finansowa. Nawet jeśli produkcja da z siebie wszystko i wykona plan w 100%, pracownicy mogą zapomnieć o premii, bo dział sprzedaży/managementu nie potrafił na czas sprzedać gotowego produktu. Odpowiedzialność za błędy góry jest przerzucana na dół.
Deprecjonowanie i praca za „dziękuję”: W firmie absolutnie nie szanuje się doświadczenia. Twoje osiągnięcia są traktowane jako oczywistość. Bywały sytuacje, gdy ludzie rozwiązywali poważne, systemowe problemy, a zamiast finansowej wdzięczności otrzymywali jedynie dodatkowe obowiązki. Podwyżki za świetne wyniki? Bardzo uznaniowe, pracownicy nie są traktowani jednakowo.
Amatorskie podejście do technologii i warunków: Podejście kierownictwa do procesów wygląda tak, jakby robili gwoździe, a nie zaawansowane, precyzyjne komponenty optyczne. Na halach panuje brud i kurz, a dach przecieka, co w tej branży jest niedopuszczalne. Jednocześnie firma zaprasza na „wycieczki” poważnych klientów, robiąc dobrą minę do złej gry. Wyblakły szyld z logo na budynku budzi jedynie wstyd.
Darmowe szkolenia: Doświadczeni pracownicy są zmuszani do bezpłatnego szkolenia nowo przyjętych osób (które są teraz masowo ściągane przez agencje pracy), co generuje tylko dodatkowy ból głowy i odpowiedzialność bez żadnych bonusów.
Podsumowanie: Szkoda czasu i nerwów – potencjał branży jest całkowicie marnowany przez fatalny management.