Procom System

• Ślęza
  • Żerniki Wrocławskie
  • Zabrodzie
Zabrze - Procom

3. Opinie o pracodawcach Wrocław
  5. Opinie o Procom System S.A.

Opinie o Procom System Wrocław

Nie przegap nowości o Procom System S.A.!

11.02.2020 09:05

Odnosząc się do poruszanych poniżej kwestii przez anonimowych autorów, informujemy, że w PROCOM SYSTEM regularnie porównujemy wynagrodzenia pracowników z wynagrodzeniami rynkowymi w wyniku czego dokonujemy na bieżąco stosownych zmian. Dokładamy wszelkich starań, aby nasi pracownicy otrzymywali wynagrodzenia nie odbiegające od poziomu wynagrodzeń rynkowych. W wielu przypadkach wynagrodzenia pracowników są wyższe niż rynkowe. Na poziom wynagrodzeń wpływa szereg czynników np. doświadczenie, kompetencje, umiejętności. W naszej firmie obowiązuje system zadaniowy, dzięki któremu, osoby realizujące więcej zdań mogą otrzymać wyższe wynagrodzenie. Dodatkowo praca w systemie zadaniowym daje pracownikom elastyczność, jeśli chodzi o czas pracy. Spółka przywiązuje dużą wagę do rozwoju pracowników. Na szkolenia przeznaczamy kilkaset tysięcy złotych rocznie. Wyszkolenie pracownika nawet za 5 tys.zł, nie wpływa bezpośrednio na pozyskiwanie kontraktów przez firmę, gdyby tak było to mielibyśmy więcej zamówień niż bylibyśmy w stanie zrealizować :) Chcielibyśmy podkreślić, że dokonując wyboru lokalizacji nowej siedziby, braliśmy pod uwagę szereg czynników, w tym także miejsce zamieszkania pracowników. Z przeprowadzonej analizy wynikało, iż niewielka grupa pracowników dojeżdża komunikacją miejską z odległych dzielnic Wrocławia (np. Psie Pole ). Ponadto trzeba mieć świadomość, iż potrzeby lokalowe firmy tj. konieczność wynajęcia dużej powierzchni biurowej oraz produkcyjnej, powodują, iż niemożliwe jest znalezienie obiektu, usytuowanego blisko miejsca zamieszkania wszystkich pracowników. Dodatkowo należy podkreślić, iż zmiana siedziby Spółki miała na celu poprawę jakości warunków pracy naszych pracowników. Teraz jesteśmy w nowym budynku, wszystkie pokoje są przestronne i wyposażone w nowe meble. Pojawiła się upragniona kuchnia i jadalnia, mamy mnóstwo darmowych miejsc parkingowych, nie mamy problemu z brakiem sal konferencyjnych. Dla zdecydowanej większości pracowników to atut, a nie problem. Bardzo dużą uwagę przywiązujemy do opinii pracowników i dlatego cyklicznie badamy ich satysfakcję z pracy w PROCOM SYSTEM. Poniżej przykładowe wyniki z ubiegłorocznej ankiety: 98% pracowników lubi pracę, którą obecnie wykonuje. 91% pracowników jest zadowolonych z pracy w PROCOM SYSTEM S.A. 99% pracowników uważa, że wykonując swoją pracę zdobywa cenną wiedzę i doświadczenie. 71% pracowników uważa, że ma możliwość rozwoju kariery w firmie. 100% pracowników uważa, że w PROCOM SYSTEM S.A. pracuje z dobrymi fachowcami. 87% pracowników uważa swoich przełożonych za skutecznych liderów. 77% pracowników uważa, że ich przełożeni udzielają im koniecznego wsparcia i motywują do efektywnej pracy. 88% pracowników uważa, że ich przełożeni wywiązują się z zobowiązań wobec nich. Prosimy również pamiętać, że jesteśmy otwarci na Państwa sugestie pod adresem e-mail: [email protected] . Zapewniamy, że żadna z wiadomości nie zostanie bez odpowiedzi. Trudno nam się odnosić do anonimowych wpisów i polemizować z nieprawdziwymi w naszej ocenie danymi. Dlatego zapraszamy ich autorów do bezpośredniego kontaktu w celu ich weryfikacji.
    Suzie Q

10.04.2020 21:33

Czy to jest mowa o tej pseudo-anonimowej ankiecie, czy myli mnie wzrok?
    Kto to

19.01.2024 10:20

O jakiej ankiecie Ty piszesz?
    Inżynier

05.05.2020 21:24

Od wielu lat jestem pracownikiem PROCOM SYSTEM i jeżeli robisz swoją robotę dobrze otrzymujesz satysfakcjonujące wynagrodzenie. Poza tym oprócz wynagrodzenia, jest opieka medyczna, którą bardzo sobie cenię i inne benefity jak multisport, kafeteria itp. Wynagrodzenie zawsze na czas i fajny zespół.

Sprawiedliwy

27.11.2024 13:42

Opiszę następujący FAKT : firma nie udziela aplikującym kandydatom informacji zwrotnej czyli "feebbacku" , a żeby nie było , że ten wpis jest napisany np. jako nie merytoryczny albo pod wpływem emocji lub coś w tym stylu podobnego , to postawię sprawę w taki sposób, że : jak nie to nie - kij ma końce , a tego typu firma nie jest jedyna w kraju , a jak ktoś ma takie wysokie kwalifikacje zawodowe jakie ja posiadam, to bez problemu znalazłem sobie pracę gdzieś indziej , a jeśli nawet jest prawdy w 51 % - ach to co napisali byli pracownicy, np. o systemie wynagradzania, lojalkach, kulturze i atmosferze pracy - to świetnie się stało, że w niej nie pracuję.

13.01.2024 20:19

Znalazłem na stronie firmy ogłoszenie, że szukają automatyka-programisty. Oferowana jest m.in. umowa o pracę, możliwość dokształcania na koszt fimy (kursy, studia) czy też możliwość pracy zdalnej. Zaciekawił mnie fragment dotyczący "możliwości uzyskania dodatkowego wynagrodzenia w formie prowizji". Ktoś wie, jak to wygląda w praktyce?

30.01.2024 09:23

Proszę o kontakt bezpośrednio z Działem Personalnym w sprawie szczegółów dotyczących oferty pracy.

29.01.2024 15:28

A ja na pracuj.pl znalazłem pracę dla projektanta systemów automatyki, mógłby ktoś się odnieść do tego stanowiska? W ogłoszeniu nie zostały podane żadne konkrety odnośnie pensji, więc może ktoś zna chociaż samą podstawę? Mam doświadczenie dwa lata z kawałkiem, a wymagają trzy. Czy mimo to będę brany po uwagę? I też jestem ciekaw tych szerokich benefitów, bo parę ludzi pytało, ale nie padła żadna odpowiedź.

30.01.2024 09:22

Proszę o kontakt bezpośrednio z Działem Personalnym w sprawie szczegółów dotyczących oferty pracy i pakietu świadczeń.
    Malwa

03.07.2023 10:26

Znalazłam właśnie ogłoszenie dla kierownika projektu we Wrocławiu. Firma z tego co jest napisane, oferuje szeroki pakiet benefitów, mógłby określić ktoś konkretnie, co za benefity wchodzą w skład zatrudnienia? I ile wynosi motywujące wynagrodzenie? Przynajmniej jakieś widełki zarobków?
    Grześ

03.07.2023 17:59

Wydaje się, że takie kwestie najlepiej poruszać bezpośrednio z Pracodawcą, nie na forum sfrustrowanych cokolwiek czasami osób, często nie związanych wcale z firmą :-)

17.03.2022 09:23

Jaka jest kultura pracy w PROCOM SYSTEM S.A.?
    Kadrowa

13.12.2022 18:04

Jest dobrze przynajmniej ludzie się szanują nawzajem i nie piszę tego jako kadrowa bo przecież nią nie jestem taki żarcik ale ludzie są spoko. Nawet nowy dyrektor się udał jeden i drugi. I w cale im się nie podlizuję bo mają swoich adorantów z grupy wzajemnej adoracji. Naprawdę ludzie w relacjach do siebie są spoko. Wiadomo trafią się wyjątki ale oni też przez większość dni w roku są w porządku każdy ma przecież gorszy dzień. Przysłowiowej m3ndy tu nie znajdziesz bo o dziwo takiej nie ma. Było kilka parę lat temu ale szczęście uciekli.
    kandydat

26.04.2021 19:37

Nie chce źle oceniać całej firmy, ale warto wziąć pod uwagę tę opinię przed aplikowaniem, szczególnie przez osoby zaczynające pracę. Zacznę od tego, że jako osoba bez dużego doświadczenia (1 rok) chciałem rozwijać się dalej w kierunku automatyki i spodobał mi się profil zarówno tej firmy jak i oferty pracy. Niestety wymagali w niej 5 letniego doświadczenia i innych rzeczy, których nie spełniałem więc nie aplikowałem na tę ofertę tylko napisałem prywatnie maila do firmy, że podoba mi się profil tego stanowiska i firmy i czy mogę u nich zacząć bez takiej wiedzy i doświadczenia z takimi kompetencjami jakie mam w cv. Wszystko ok, odezwali się, rozmowa odbyła się online. Na rozmowie okazało się, że jednak mimo wiedzy na temat mojego cv i zaznaczeniu, że nie aplikuję na to konkretne stanowisko zostałem przepytany stricte pod kątem tego stanowiska, a nie ogólnej wiedzy jaką posiadam, co jasna sprawa musiało skończyć się przynajmniej częściowym (bo część związaną z moim profilem studiów wiedziałem) fiaskiem. To jest zrozumiałe, ale niestety okazało się, że pokazanie braków w wiedzy na to stanowisko służyło wprost do zmieszania mnie z błotem i wypowiedzenia przez rekrutera, że "mogę zarobić tu ale co najwyżej (i tu padła najniższa krajowa)", może taka polityka firmy żeby pokazać, że się nie nadaję, a potem zaproponować rozwój w zamian za zarobki, choć i tak uważam, że zachowanie i słowa, którymi posłużył się rekruter są nie na miejscu i są okazem braku szacunku. Niestety tuż po rozmowie, kiedy jeszcze się nie rozłączyłem, nie wiedząc o tym, Pan K.N. jako dyrektor i reprezentant firmy powiedział tu cytuję "już miałem ochotę mu przywalić". Także podejście firmy do potencjalnych pracowników, jej reprezentatywność i możliwości dla nowych pracowników oceniam fatalnie nie mówiąc o nietakcie i o czym świadczą takie słowa z ust kogoś na takim stanowisku. Nie chcę oceniać całej firmy pod kątem tej rozmowy, ale z takim podejściem nie spotkałem się w żadnej innej firmie (rozmowie kwalifikacyjnej). Zatem zapraszanie osoby pod kątem pracy bez doświadczenia, a nie aplikacji na dane stanowisko o danych wymaganiach, i traktowanie jej w ten sposób tylko po to, żeby mu pokazać, że może zarobić tu co najwyżej najniższą krajową, a następnie takie słowa z ust dyrektora jest okazaniem braku szacunku i stratą czasu dla takiej osoby skoro szukacie kogoś samodzielnego na dane stanowisko, więc potwierdzając poniższe komentarze o zarobkach nie liczcie tam raczej na dobre zarobki na początku bo wbrew temu co pisze niżej Procom o średnich zarobkach z rynku, najniższa krajowa nie jest średnią zarobków na tym stanowisku nawet zaraz po studiach. Także zamiast zachęcić do większej pracy nad swoją wiedzą i zdobycie jej u was lub zachęcenia do ponownej rekrutacji raczej skreśliliście się na całej linii, bo takie zachowanie nie zachęca do pracy w takim zespole, a reszta przyszłych potencjalnych pracowników niech oceni to sama.
    Jim Keri

22.11.2022 13:33

nie dobrze Panie kolego, oj nie dobrze.

29.11.2022 21:30

To jest właśnie cała postać Pana K.N. („Pana Kolegi”) - on się nigdy nie zmieni, a firma będzie tracić wartych uwagi fachowców…. Szkoda, że nikt nic z tym od lat nie zrobił. W każdym zakładzie w którym był menadżerem narobił sobie wrogów.

26.10.2021 11:40

Szkodasłów

08.06.2022 13:53

Elastycznie to Ci je przełożony odbierze mówiąc, że w firmie nie ma nadgodzin.Na takich naiwniakach ta firma się pasie, na łakomczuszkach które na sobie pozwalają łasować.
    Ruchamurszuleposamekule

22.06.2022 19:00

Po chuj się pytasz? To nie dział z fotowoltaiką.
    NickNieMożeByćPusty

16.06.2022 12:48

Plusy: -bardzo kompetentni i właściwie zawsze chętni do pomocy współpracownicy -Fajna praca dla studentów bo nie ma problemu żeby wziąć wolne / wyjść szybciej w przypadku egzaminów lub wykładów na uczelni -ciekawe projekty -multi sport, prywatna opieka medyczna, laptop i telefon służbowy Minusy: -Rozmowa kwalifikacyjna pod względem pytań technicznych na wysokim poziomie, ale jej głównym celem jest próba udowodnienia Ci, że tak właściwie to jesteś niekompetentny i robią Ci przysługę zatrudniając cię i proponują lekko ponad najniższą krajową. Sugeruję przed rozmową kwalifikacyjną zaplanować jaką kwotę chcę się zarabiać i nie zwracać uwagi na te gierki, albo iść na rozmowę do firmy gdzie rozmowa wygląda bardziej profesjonalnie. Parę postów niżej użytkownik "kandydat" dokładnie opisał jak to wygląda z punktu widzenia osoby z mniejszym doświadczeniem, ale widać, że to standardowa taktyka -Projektanci z działu robotyki szybko odchodzą, a oferta na popularnym portalu z ogłoszeniami o pracę na stanowisko asystenta projektanta bynajmniej nie jest spowodowana wzrostem ilości projektów i rozrostem zespołu -System wynagrodzeń opisany niżej przez użytkownika "Rapidka" - 100% racji. Ogólnie fajni współpracownicy, kadra zarządzająca już troszkę gorzej. Polecam tym co chcą zdobyć doświadczenie

18.04.2021 18:13

Czy firma płaci za nadgodziny czy jak w innych firmach z tej branży?

07.11.2021 17:36

Chyba ktoś tu się nie orientuje jak działa prawo pracy w naszym kraju. Pracownicy w tfu Procomie dostają umowę o pracę. Na umowie ma się wpisany czas pracy 40h tygodniowo, a więc wszystko co jest powyżej tego czasu to nadgodziny. System zadaniowy czy prowizyjny odnosi się jedynie do systemu wynagradzania, który powinien być dla pracowników przejrzysty (a tak nie jest).Jeśli umówisz się na 8 godzin dziennie / 40 tygodniowo to wszystkie godziny ponadto to nadgodziny wynikające ze szczególnych potrzeb twojego pracodawcy.(usunięte przez administratora)Do tego skomplikowane regulaminy wynagradzania na które też trzeba uważać, ponieważ jakiekolwiek masz w umowie składniki wynagrodzenia tj.: podstawę, premię, zadaniówkę itp. powinno być to w sposób jasny i czytelny wprowadzone w regulaminie abyś mógł sobie na miesiąc do przodu wyliczyć ile zarobisz. No i na koniec taka rada: "Polecenie pracy w godzinach nadliczbowych (art. 135 KP) nie wymaga szczególnej formy. Brak sprzeciwu przełożonego na wykonywanie w jego obecności przez pracownika obowiązków może być zakwalifikowany jako po-lecenie świadczenia pracy w godzinach nadliczbowych"

21.03.2022 21:06

Bo tam pracowałem

08.07.2021 15:42

Czy osoby bez doświadczenia mają szansę na zatrudnienie w PROCOM SYSTEM S.A.?

28.07.2021 12:42

Oczywiście, szukamy osób z potencjałem – to on jest dla nas najważniejszy. Wiedza jest czymś, co można nabyć lub uzupełnić w ramach naszego całorocznego programu praktyk i staży, dedykowanego osobom wchodzącym na rynek pracy, i chcącym zdobyć doświadczenie oraz praktykę zawodową.
    Michał

22.12.2020 13:36

Mieliscie jakieś wyjazdy integracyjne w tym roku?

24.12.2020 01:36

W tym roku zrezygnowaliśmy z organizacji wyjazdów integracyjnych, ze względu na sytuację epidemiologiczną w kraju.

17.12.2020 17:26

Czy PROCOM SYSTEM S.A. oferuje wszystkim swoim pracownikom umowę o pracę, czy jednak należy spodziewać się umowy zlecenia?

18.12.2020 08:09

Zgodnie z naszą polityką personalną, pracowników zatrudniamy na umowy o pracę. W zależności od okresu zatrudnienia, jest to umowa na okres próbny, umowa na czas określony i ostatecznie umowa na czas nieokreślony. Ze studentami odbywającymi u nas staże zawieramy umowy absolwenckie lub umowy zlecenia.

PROCOM SYSTEM S.A.

05.11.2020 20:40

PROCOM SYSTEM S.A. zwycięzcą konkursu Dobra Firma 2020 w kategorii EFEKTYWNY PRACODAWCA WOJEWÓDZTWA DOLNOŚLĄSKIEGO, organizowanego przez Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.
    News image
    Ktoś

23.06.2020 08:29

Fajna firma. Ludzie ok. Dużo pracy ale atmosfera przyjemna.
    Rybka

22.06.2020 22:47

Praca w firmie PROCOM SYSTEM S.A. to czysta przyjemność :) dużo ciekawych wyzwań i projektów. Szeroki pakiet benefitów, prywatna opieka medyczna oraz to co jest dla mnie osobiście bardzo ważne- przyjazna atmosfera.
    Programista

22.06.2020 18:46

Przyjemna atmosfera, doświadczeni mentorzy. Bardzo dobre wyposażenie biorąc też pod uwagę miejsca na przerwę od pracy. Wszyscy na ogół uśmiechnięci i otwarci, można się naprawdę dużo nauczyć :)
    Skubas

22.05.2020 12:37

Firma prowadzona zupełnie bez pomysłu, mizeria. Tematy trafiają się jak ślepej kurze ziarno, brak konkretnego wyróżnika rynkowego. Zarządzajacy w przypadku wahnięć, spadku zamówień idą po najmniejszej linii oporu i tną koszty zwalniając ludzi - zamiast szukać nowych szans biznesowych. Gratulacje dla top menedżerów - nieoszlifowanych diamentów Forbsa:-).
    ODPOWIEDZIALNY PRACOWNIK

19.06.2020 09:34

Wpisy ukrywającego się pod pseudonimem " Skubas" to typowy hejt, który niestety rozlewa się po internecie dzięki możliwości zachowania anonimowości i braku jakiejkolwiek odpowiedzialności za wypowiedziane słowa. Niezorientowany czytelnik może odnieść wrażenie, że Skubas to osoba, która dobrze zna firmę i zachodzące w niej procesy. Niestety, informacje przekazywane przez hejtera zupełnie nie mają pokrycia w faktach. Każdy, powtarzam każdy argument przez niego przedstawiony jest nieprawdziwy i dziecinnie łatwy do podważenia. Ale hejterowi nie chodzi o fakty, tylko o zamieszczenie obraźliwego, pełnego agresji wpisu. Pozostaje tylko pytanie, co jest źródłem takiej postawy. Według psychologów hejterzy to osoby sfrustrowane, zakompleksione, z niskim poczuciem własnej wartości. Trudno z taką osobą prowadzić merytoryczną dyskusję, bo z reguły tylko potęguje agresję hejtera. Jeżeli jednak mimo wszystko się mylę i Skubas nie jest hejterem, a jego wpisy wynikają tylko i wyłącznie z troski o firmę, to proponuję przedstawić program działania, który zagwarantuje firmie osiągnięcie co najmniej tak spektakularnych sukcesów, jakie odniosła w okresie ostatnich 10 lat, w tym m.in. : - pięciokrotnego wzrostu skali działalności - średniorocznego zwrotu z kapitału na poziomie 30 % - otrzymania licznych nagród i wyróżnień, w tym za działalność eksportową, którą hejter bezpodstawnie próbuje zdyskredytować - realizacji prac rozwojowych, które umożliwiły wprowadzenie do sprzedaży nowych produktów i wydzielenie nowych centrów zysku - wdrożenia wszechstronnego programu benefitów i szkoleń pracowniczych Oczywiście, to tylko wybrane efekty profesjonalnego i skutecznego zarządzania Spółką. Nie wiem, czy to dotrze do hejtera, ale musi mieć świadomość, że jego wpisy są obraźliwe nie tylko dla zarządzających Spółką, ale również dla jej pracowników, bez których sukces Spółki byłby niemożliwy. Pojawia się pytanie, jaki on wniósł wkład w rozwój firmy? Jeżeli tak łatwo przychodzi mu stwierdzenie, że bez trudu " można by odpalić 25 startupów", to czy przedstawił chociaż jedną propozycję w tym zakresie? A może przedstawił i niekompetentni zarządzający bez rozpoznania ją odrzucili? A może niewiedza hejtera o firmie, którą krytykuje wynika z faktu, że w niej nie pracował i jest to typowy hejt noszący znamiona czynu nieuczciwej konkurencji? Jeżeli hejterem jest jednak pracownik Spółki, to proponuję, żeby zamiast bezpodstawnego i agresywnego krytykanctwa przedstawił swoje pomysły na dalszy rozwój biznesu. A jeżeli nie chce się podzielić swoimi pomysłami, to może zrealizuje je na własny koszt i ryzyko i pokaże tym nieudacznikom z PROCOM SYSTEM, jak to się robi? Jest to zdecydowanie lepszy pomysł na życie, niż frustracja, sączenie jadu i obrażanie innych. Naprawdę szkoda na to życia. SHAME ON YOU !
    Pan Kanapka

19.06.2020 18:55

Ja udowodniłem swoim pomysłem, że sprzedając kanapki można też dobrze prosperować a ponadto mieć własne auto i komórkę. Teraz to mi się do Was nawet nie chce przyjeżdżać.
    kosa

15.04.2020 13:40

Firma wypracowała sobie opinię dobrego pracodawcy więc myślę, że warto to docenić bo teraz jest trudny czas dla wszystkich firm.
    WE 50LY

06.06.2020 12:05

Skoro karma wraca to macie pewność, że będziecie mieli co jeść bo dobrzy pracownicy nie wracają :)
    @Ryba

08.06.2020 18:49

Nie zgadzam się z tym. Ja wróciłem po przerwie ponownie do firmy. Więc uważam że "będzie co jeść" oczywiście zawsze się znajdzie ktoś niezadowolony jak w każdej większej firmie.

Kontakt - Procom System S.A.

Stargardzka 8A 54-156 Wrocław

NIP:8990204851

Branża główna: Oprogramowanie - Systemy IT

29.05.2020 18:08

Jaka atmosfera jest między działami w PROCOM SYSTEM S.A.?

01.06.2020 09:09

Atmosfera w naszej firmie jest bardzo pozytywna. Wspieramy się nawzajem i możemy na sobie polegać. Spotykamy się również w czasie wolnym, a to chyba najlepszy dowód na to, że jesteśmy zgraną ekipą ;)

05.05.2020 22:46

Polecam pracę w PS. Firma dobrze zorganizowana, ludzie sympatyczni i pomocni. Miła atmosfera pracy. Więcej takich firm.
    Ciekawy:>

06.05.2020 20:26

Jeśli było sympatycznie, pomocnie i miło to z jakiego powodu już tam nie pracujesz?

07.05.2020 15:06

Powodem zmiany nie był PS. Gdyby istniała taka możliwość chętnie bym wrócił...:) Polecam takiego pracodawcę :)

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Procom System?

30.04.2020 22:01

Doceniamy fakt, że Rapidka dostrzega również plusy pracy w PROCOM SYSTEM, w tym możliwość korzystania z samochodów służbowych. Niemniej jednak pragniemy zauważyć, że samochody służbowe to nie wyścigowe i powinny służyć do bezpiecznego przemieszczania się naszych pracowników, w celu realizacji powierzonych zadań, z zachowaniem przepisów kodeksu drogowego, a nie z prędkością przekraczającą 200 km/h. Co do trzech rzekomych „tragedii” wymienionych przez Rapidkę to pragniemy wyjaśnić, co następuje: 1. Celem systemu zadaniowego jest przede wszystkim umożliwienie naszym pracownikom, którzy pracują efektywnie i realizują większą ilość zadań, uzyskiwania wyższego wynagrodzenia, istotnie przekraczającego wynagrodzenie zasadnicze. Zdecydowana większość naszych pracowników jest wymiernymi beneficjentami takiego systemu wynagradzania. Nie należy zapominać, że pracownik, niezależnie od ilości i jakości realizowanych zadań, zawsze otrzymuje wynagrodzenie zasadnicze ustalone z pracodawcą w umowie o pracę, a wynagrodzenie zadaniowe powyżej wynagrodzenia zasadniczego jest premią za efektywne i skuteczne wykonywanie zadań. 2. W poprzedniej informacji zostały przedstawione jedynie wybrane, przykładowe wyniki ankiety, natomiast zgodnie z jej wynikami 71 % pracowników PROCOM SYSTEM uważa, że work-life balance jest zachowany. Ponadto należy mieć na uwadze fakt, że spółka realizuje równolegle ważne i ciekawe projekty dla wielu klientów takich jak elektrownie, elektrociepłownie, zakłady chemiczne, petrochemiczne, przedsiębiorstwa wodno-kanalizacyjne itp. Okresowo z przyczyn nie leżących po naszej stronie może wystąpić spiętrzenie prac (np. w wyniku opóźnień po stronie zamawiającego), co może skutkować okresowym większym obciążeniem pracowników. Taka jest specyfika rynku na którym działa nasza firma i przy podejmowaniu decyzji o zatrudnieniu potencjalny pracownik powinien brać to pod uwagę. 3. Rapidka powinna powstrzymać się od wyrażania opinii na temat metod pozyskiwania zamówień ze względu na brak elementarnej wiedzy w tym zakresie. PROCOM SYSTEM pozyskuje zamówienia w oparciu o jasno sprecyzowane kryteria. Każde przedsięwzięcie jest szczegółowo analizowane i wyceniane. Dzięki skutecznej i przemyślanej strategii handlowej, PROCOM SYSTEM skutecznie działa na rynku od ponad 30 lat mając opinię wiarygodnego partnera.
    Rapidka

28.04.2020 18:56

W punktach: Tragedią jest zadaniowy system wynagrodzeń. Nie ważne ile pracownik przepracuje w ciągu danego miesiąca na danym projekcie/temacie i tak pod koniec może usłyszeć że pieniędzy na danym temacie już nie ma - jakby to była pracownika wina że temat jak zwykle został źle skosztorysowany. Wieczna kłótnia o wynagrodzenie - nie przypomnisz się, nie wykłócisz - nie dostaniesz. Jedynym plusem tego systemu wynagrodzeń jest fakt że podczas rozmów kwalifikacyjnych w innych firmach opowiadając anegdotkę o wynagrodzeniach w Procomie wszyscy mogą się pośmiać :D. Tragedią jest kompletny brak zachowania work-life balance, o którym to szanowny zarząd zapomniał wspomnieć przywołując swoją ankietę. Brak work-life balance było PIERWSZYM punktem wskazywanym przez pracownika w pytaniu co się w firmie nie podoba. Co się w związku z tym w firmie zmieniło? Redukcja etatów aby pracownik zapierniczał jeszcze bardziej za dwóch. Wśród pracowników panuje powiedzenie: rok doświadczenia w procomie to jak dwa lata doświadczenia w innej firmie (jak pochlebnie by to nie brzmiało w stosunku do zdobywanego doświadczenia, przeżycie tego na własnej skórze już takie nie jest). Praca w Procomie jest wyniszczająca fizycznie, mentalnie, przestaniecie widywać swoje rodziny. Tragedią jest branie wszystkich tematów jak leci i potem stosunek "jakoś to będzie". Ileż to razy musiałem się tłumaczyć klientowi bo coś zostało źle przemyślane/w ogóle nie przemyślane, a ty się człowieku martw. Koledzy mówią o wsparciu przez innych pracowników - ok, pracownicy na twoim szczeblu, kierownicy ci pomogą ALE i tak na końcu będziesz się martwił ty zbierając opiernicz od inspektora. To również wynika z zbyt dużego obłożenia projektantów - jak to ktoś już wspomniał powinien być model "zaprojektuj i wybuduj" jest model "projektuj i jednocześnie buduj i wymyślaj na obiekcie" Z plusów: Skoda Rapid Vmax 225 km/h (szkoda że na gaz - wieczne problemy) Spoko ziomeczki w pracy Tani multisport Ciekawe projekty

30.04.2020 21:45

Specjalista

26.04.2020 22:21

Nikt ci tyle nie dla co ci Procom System obieca:-)
    Czarny Żabot

11.04.2020 00:53

Jakbym miał Was porównać do jakiejś gwiazdy z "Mam Talent" to porównałbym do gościa, który jadł bigos na czas i nie zdążył. Dziękuję.
    Weteran

26.04.2020 22:19

hahah, w punkt!!
    Absolwent

16.04.2020 22:39

Chciałbym się dowiedzieć czy w firmie są jakieś staże absolwenckie, jeśli tak to jak wygląda przebieg rekrutacji?

20.04.2020 08:30

Program praktyk i staży adresujemy do studentów oraz absolwentów Wydziału Elektrycznego, Elektroniki, Informatyki oraz pokrewnych. Prosimy o przesyłanie aplikacji poprzez naszą stronę www.procomsystem.pl /zakładka PRACA/Praktyki i staże/APLIKUJ. Spośród nadesłanych aplikacji, w wyniku spotkań (aktualnie on-line), wyłaniamy najlepszych w naszej ocenie kandydatów. Więcej informacji na temat staży i praktyk można znaleźć na naszej stronie (PRACA/Praktyki i staże).

18.02.2020 16:34

Czy PROCOM SYSTEM S.A. oferuje wszystkim swoim pracownikom umowę o pracę czy jednak należy spodziewać się umowy zlecenia?
    to tu

19.02.2020 11:58

Wszystko zależy od stanowiska. Staże chyba umowy absolwenckie lub zlecenie. Stali pracownicy umowa o pracę. Można się dogadać z pracodawcą co do formy zatrudnienia z tego co widzię

19.02.2020 12:06

Zgodnie z naszą polityką personalną, pracowników zatrudniamy na umowy o pracę. W zależności od okresu zatrudnienia, jest to umowa na okres próbny, umowa na czas określony i ostatecznie umowa na czas nieokreślony. Ze studentami odbywającymi u nas staże zawieramy umowy absolwenckie lub umowy – zlecenia.
    obserwator

11.02.2020 12:19

Pracowało się już w kilku firmach i tylko w PROCOM SYSTEM Szefowie to ludzie a nie karierowicze. Prowadzenie dużej firmy to nie tylko biznes, ale i branie odpowiedzialności za Pracowników i tutaj tak właśnie jest. Jeżeli potrzebujesz pomocy to nie ma osoby, która ci jej odmówi. Kiedy podpisujemy umowę o pracę w siedzibie PS zawierającą: warunki oraz wynagrodzenie - nikt nikogo nie oszukuje, zasady są jasne a lokalizacja firmy nie jest tajna???? P.S. Jeszcze się taki nie urodził...
    gość

09.02.2020 22:22

czytając poniższe opinie, mam wrażenie że pracujemy / pracowaliśmy w różnych firmach.Zdaję sobie sprawę, że ktoś może czuć się niedoceniony, ale czy naprawdę musicie wylewać swoją złość publicznie ? Nie lepiej porozmawiać o problemie ze swoim przełożonym? po drugie jeżeli jest tak źle jak piszecie to dlaczego tyle lat się tu "męczyliście" ? przecież nikt nikogo nie zmusza do pracy. Mam różne doświadczenia z Pracodawcami i uważam, że PROCOM to przede wszystkim uczciwy Pracodawca, który daje wiele możliwości rozwoju i jeżeli się angażujesz to prędzej czy później zostaniesz doceniony! Poza tym w firmie panuje świetna atmosfera, zawiązują się przyjaźnie na długie lata...
    Nick2

10.02.2020 08:15

Przeciez jest napisane ze niejednokrotnie temat byl poruszany. Ludzie odchodza tez nie bez powodu. Ceny wszedzie rosna, to ze wczesniej bylo w miare spoko nie oznacza ze dalej tak bedzie i jest. Coraz mniej za to mityczne "docenienie" sobie czlowiek moze kupic.

08.02.2020 04:21

Jak grochem o sciane - najlepsze co mozna powiedziec. Wielokrotnie temat systemu czy tez samych wynagrodzen byl poruszany. Gdzie nie spojrzec wszystko drozeje i bedzie drozalo. Ludzie sa coraz bardziej zfrustrowani, bo poswiecili lata na nauke, pracuja ciezko i za tym nie idzie pieniadz. Moze wreszcie czas otworzyc oczy. Wstyd placic tyle ludziom ciezko pracujacym najpierw nad soba, a teraz w tej firmie.
    Muminek

31.01.2020 22:23

Po przepracowaniu kilku ładnych lat mogę subiektywnie ocenić firmę. Firma wzbudzająca skrajne emocje, zarówno bardzo pozytywne jak i bardzo negatywne. Zacznijmy od tych pozytywnych. 1) Wielu długoletnich pracowników to prawdziwi fachowcy i wirtuozi w swoim fachu. Jednocześnie nigdy, ale to nigdy nie zdarzyło się, żeby kolega z pracy odmówił pomocy. Zawsze można liczyć na ich pomoc. 2) Elastyczny czas pracy, co jest dużym plusem w biurze. Nikt nie rozlicza pracowników z ilości godzin. Robota ma być zrobiona, a jak jesteś na bieżąco ze wszystkim, to nikt, ale to absolutnie nikt nie zwróci Ci uwagi, że spędzasz w firmie tylko 5h dziennie 3) Podczas realizacji projektów z reguły kierownicy dają inżynierom wolną rękę. Jak jesteś odpowiednio zorganizowany i robota Ci idzie, to nikt się nie wtrąca. 4) Wypłata zawsze na czas. Trochę słodkości było, teraz trochę minusów. 1) Brak komunikacji pomiędzy dyrektorem a kierownikami oraz pomiędzy kierownikami wewnątrz. To inżynier realizujący dany temat musiał się zatroszczyć o to, żeby terminu uruchomień na obiektach nie kolidowały. Również inżynier świeci oczami przed klientem, tłumacząc się, że wcześniejszego nie mógł być na obiekcie bo... Kierownicy mają to w nosie. Ma być zrobione. 2) Lokalizacja firmy jest, delikatnie mówiąc, na prowincji. Osoby, które decydowały o tej lokalizacji nie biorą pod uwagę, że niektórzy pracownicy dojeżdżają komunikacją zbiorową. Były jednostki (może nadal są) które na Maślice dojeżdżały po 1,5h w jedną stronę z okolic Grunwaldu, Krzyków, Brochowa czy Psiego Pola. 3) W firmie nie funkcjonuje takie pojęcie jak FAT (Factory acceptance test) czyli testy fabryczne. Wszystkie sygnały sprawdza się na obiekcie, pod presją czasu, nierzadko w nocy. Nikt nie ma czasu na dokładne sprawdzenie sprzętu, komunikacji, poprawności połączeń. Zaczyna to wyglądać jak model "projektuj i buduj" a nie "zaprojektuj i wybuduj". Myślę, że ten niuans jest ważny. 4) Kompletny brak Szkoleń wewnętrznych. Jak się nie dopytasz kolegów, tych bardzo pomocnych, to inaczej niczego się nie dowiesz. Firma chce szkolić, ale tylko na zewnątrz. Wtedy "cyk! lojalka na 3 lata (bo na tyle max pozwala ustawa)". W lojalkach oczywiście góra nie widzi nic złotego, bo inwestują w Ciebie pracowniku! Chcą Cię czegoś nauczyć, więc bierz, korzystaj i nie narzekaj. Ale jednak jest zupełnie pomijany temat, że dzięki temu, ze zainwestują w Ciebie 2000 zł, firma zgarnie kontrakt tłuściutki, jak karczek u babci. A Ty masz lojalkę na trzy lata i poczucie że musisz pracować, bo nie będzie z czego oddać. Taki pewien syndrom stolicy Szwecji się w pracowniku budzi. 5) Elastyczny czas pracy jest również minusem. Siedziałeś w biurze tylko 5 godzin i nikt nie zwrócił Ci uwagi? EXTRA! To na obiekcie możesz siedzieć 14 godzin dziennie, codziennie. I nie narzekaj, bo w biurze sobie odpoczniesz. 6) jest system wynagrodzeń i wszystkim wpiera się, że dzięki złotej "zadaniówce" nadgodzin nie ma. Niejednokrotnie zdarza się, że pracownicy spędzają około 200 h w pracy w ciągu miesiąca, a na konto dostają tylko podstawę. Czasem jest na odwrót - spędza się w pracy 140 h w miesiącu a na koncie jest 1.5 x podstawa, jednak to są bardzo rzadkie przypadki. Czy powyższe tematy były przeze mnie poruszane w Procomie? Oczywiście. Efekt - jak grochem o ścianę. Firma mocno konserwatywna, brak otwarcia na zmianę w zarządzaniu.

09.11.2019 18:13

Jak szefostwo w PROCOM SYSTEM S.A.? Spoko traktują ludzi?
    Alimaak

10.11.2019 21:04

Cześć, pracuję w PROCOM SYSTEM już ponad 10-lat i śmiało mogę powiedzieć, że jeśli chodzi o relacje z przełożonymi są naprawdę bardzo w porządku. Szefostwo jest wymagające, ale jeśli wykonujesz swoje obowiązki i się angażujesz to jesteś doceniony. Mój przełożony jest dla mnie wzorem, mogę na niego zawsze liczyć.
    skytower

27.10.2019 21:13

Większość zamieszczonych tutaj opini sie pokrywa z moim postrzeganiem firmy. Nie mam osoby która przyuczy cie do zawodu- albo sobie poradzisz i popłyniesz albo utopisz się. Na obiekcie jesteś całkowicie sam i to z rzeczami które widzisz po raz pierwszy np uruchomienie pomp 200kW gdzie wcześniej nie uruchomiłeś nawet silnika 2 kW;) Ale w firmie wszystko jest ok " poradzisz sobie" Szkolenie? a co to takiego? Sa równiez plusy: Sam decydujesz o tym kiedy zaczynasz prace i kiedy kończysz Nie spowiadasz sie przełożonym co robiłeś -- robota ma być zrobiona Duża dowolność w zamawianiu materiałów

31.10.2019 12:14

W naszej firmie funkcjonuje wysoko oceniany przez pracowników program OPIEKUN, a szkolenia realizowane są zgodnie z planami szkoleń oraz planami rozwojowymi pracowników. Trudno nam się odnieść do tej anonimowej wypowiedzi, zachęcamy więc jej autora do osobistego kontaktu, celem wyjaśnienia opisanej sytuacji.
    Kozien

07.02.2018 17:44

Plusy: -Ciekawe projekty Minusy: -System wynagrodzeń rodem z krajów 3 świata -Chaos organizacyjny -Bardzo dużo wyjazdów, spanie po kilka osob w pokojach bo oszczednosci Polecam raczej młodym i ambitnym pasjonatom
    maciek

11.07.2017 09:17

Witam zastanawiam się nad aplikowaniem do tej firmy. Czy macie bieżące informacje o zarobkach, atmosferze jaka tam panuje oraz możliwości rozwoju? Za mało opinii, aby sprecyzować co firma oferuje.

07.07.2017 22:31

Kierownik

30.08.2017 00:09

Niepowazna firma. Powazni ludzie nie wspolpracuja z ta firma. Ktos kiedys pisal ze dobra na start, ale ja sie z tym rowniez nie zgadzam. Brak kogokolwiek kto czegos cie nauczy, cokolwiek pokaze. W takich warunkach pracy na start mozesz tylko stac sie typowym roszczeniowym (usunięte przez administratora) wiedzacym inzynierem. W tej firmie dobrze tylko maja cwani starzy pracownicy, ktorzy opanowali cwaniacki regulamin wynagrodzenia. Odradzam.
    dora

03.05.2016 22:35

wszystko zależy od stanowiska, standard,. ja idę na stanowisko zatrudnienia jako specjalista w dziale umów i zakupów bo jest obecnie prowadzona taka rekrutacja. dobra znajomość języka angielskiego jest wym,agane ale z tym sobie bezs problemu poradzę dobrze
    Jan 79

11.08.2011 15:00

Witam, Czy kotś mógłby napisać coś PROCOM SYSTEM S.A na stronie internetowej ogłaszają oferty pracy , jestem zainsteresowany , jaka atmosfera pracy, obowiązki oraz finanse?? Z góry dzieki

Zostaw merytoryczną opinię o Procom System S.A.