wkur..iony11.03.2018 11:01
Witam, mialem pracowac pod firma IREM na rafinerii EXXON MOBIL w okolicy Rotterdamu.Prace zaproponowala mi bulgarsko wloska firma R&C GLOBEi tu zaczely sie dziac dziwne rzeczy. Na poczatku niby wszystko ok, wylot do Grecjii na probki i w celu wyrobieniu certyfikatu jakosci ASME, potem doslownie polozono na nas lache. Dopiero po naciskach z naszej strony, po tygodniu oczekiwania w Grecji, wyslano nas do Holandii. Szkolenia bhp nie moglismy zrobic , bo nie bylismy do niego zgloszeni, dzwonimy do biura ,mowiac ze czekamy na bramie na szkolenie a odpowiedz brzmi "a kto wam w ogole kazal tu przyjezdzac?" Dwa tygodnie za granica bez jakiejkolwiek pracy zarobkowej. Na nasza sugestie , ze jezeli chca zebysmy czekali na prace, to trzeba nam placic dniowki, bo przeciez jestesmy tam do ich dyspozycji i to nie nasza wina , obiecuja zaplate. W pozniejszym czasie zaczynaja sie klamstwa, nie chca zaplacic uczciwie za czas oczekiwania, umowa w bulgarskim i angielskim,na umowie juz widac wałek, bo jest na kwote 1551,60 euro na miesiac brutto,czyli w razie sprawy w sadzie o niewyplacalnosc dostajecie tyle ile na papierze , jezeli za wczesnie odejdziesz ,to placisz za wszystko ,czyli obciazenia finansowe. Potem dowiadujesz sie , ze z firmy ucieklo juz okolo 30 osob ze wzgledu na brak wynagrodzenia..... Wyplata raz w miesiacu niby 20go , czyli jak zorientujesz sie , ze robia cie w konia na wyplacie, jestes juz w plecy 20 dni z kolejnego miesiaca . Ogolnie nie polecam. Wlosi to cwaniacy i mysla , ze my,Polacy jestesmy ciemni i niedoedukowani . Pomyslcie, jezeli za spawanie oferuja 15 euro na reke,( pomijajac wałek na umowie)co nie jest moze stawka marzen ale tez nie jest zle i naprawde da sie zarobic z taka stawka, a ciagle nie maja ludzi do pracyi ciagle spawacze im uciekaja to cos jest na rzeczy. Wyciagnijcie wnioski. Pozdrawiam,