AGIL personalservice GmbH
29.06.2026 18:27
17.06.2026 21:09

Wywiadu udzielił/aRalf Ihlemann
12.05.2026 12:58
Jak rozpoczęła się historia firmy i jakie było największe wyzwanie na początku działalności?
Historia zaczęła się w ten sposób, że pracowałem na etacie, a klienci wręcz sugerowali mi, że mógłbym robić to samo na własną rękę. W ten sposób zabrałem ze sobą siedmiu najlepszych klientów i rozpocząłem działalność w Hamburgu. Największym wyzwaniem było to, że wszystko musiałem robić sam — od tabel w Excelu po listy wynagrodzeń. Miałem księgowego, który w pewnym momencie powiedział: „To jest dla mnie zbyt skomplikowane”, więc dalej robiłem wszystko sam. Po pół roku zatrudniłem pracownika na pół etatu.
Jakie mity dotyczące branży chciałby Pan obalić?
Mogę obalić jeden mit: że branża jest słabo opłacana — to już dawno nieprawda. Od czasu reformy AÜ to się zmieniło. Obowiązuje Equal Pay, istnieją tzw. dodatki branżowe w sektorze przemysłowym i można powiedzieć, ta sama praca- ten sam zarobek. Ten mit zdecydowanie można uznać za obalony.
W jaki sposób motywuje Pan swoich pracowników do rozwoju i zaangażowania?
Motywacja polega na tym, że budujemy mosty — przechodzimy przez most, a po jego drugiej stronie widać cel: nowego pracodawcę.
Czym firma różni się od konkurencji?
Różnica polega na tym, że jesteśmy zorientowani na fach i na pracę. Analizujemy życiorysy kandydatów, aby zobaczyć, gdzie leżą ich mocne strony i jak najlepiej je wykorzystać. Kandydat nie jest dla nas numerem, lecz osobą z całym swoim potencjałem.
Jakie talenty lub pasje pracowników najbardziej Pana zaskoczyły?
To dobre pytanie… Pewnej zimy wysłałem trzech elektryków do odśnieżania u klienta, a oni wykonując zupełnie inne zadanie niż na co dzień, zrobili to naprawdę dobrze. Okazało się, że mają talent również w tym kierunku.
Czy jest coś, co chciałby Pan, aby kandydaci wiedzieli o firmie, zanim dołączą do zespołu?
Powinni wiedzieć, kim jesteśmy, czym dokładnie się zajmujemy i jakie mamy cele — a pracownicy są w te cele bezpośrednio zaangażowani. Naszym celem jest znalezienie dla każdego odpowiedniej pracy.
Co sprawia, że rozpoczęcie kariery właśnie w Państwa firmie jest szczególnie wartościowe?
Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Co jest szansą, zaczynając w AGILu? Czy to dobra opieka? Czy indywidualne podejście? Każdy musi sam to ocenić.
08.05.2026 11:35
11.12.2025 13:03