OpiniaPracownika
11.06.2026 08:02
Zmieniła się nazwa firmy, ale niestety niewiele więcej. Na początku pracownik słyszy o rozwoju, zespole, współpracy i nowoczesnym podejściu do zarządzania. Rzeczywistość po pewnym czasie wygląda jednak zupełnie inaczej.
W firmie panuje chaos organizacyjny i zrzucanie odpowiedzialności. Stanowiska często istnieją bardziej na papierze niż w praktyce, ponieważ większość decyzji i tak podejmowana jest odgórnie. Własna inicjatywa nie jest mile widziana, a pracownicy szybko uczą się, że bezpieczniej jest nie wychylać się z pomysłami.
Najbardziej dziwi mnie sytuacja w dziale konstrukcyjnym, który powinien być sercem firmy i źródłem najważniejszych informacji technicznych dla wszystkich pozostałych działów. Nie ma tam kierownika, a realna wiedza i odpowiedzialność spoczywają na barkach bardzo niewielu osób. Jak na firmę, która chce się rozwijać, jest to co najmniej zastanawiające.
Atmosfera również pozostawia wiele do życzenia. Zamiast współpracy można odczuć podziały, wzajemną nieufność i ostrożność w wyrażaniu własnego zdania. Szczególnie negatywnie oceniam funkcjonowanie działu kadr. W mojej opinii powinien on wspierać pracowników i pomagać rozwiązywać problemy, tymczasem często odnosiłem odwrotne wrażenie. Od czasu zmian w tym obszarze atmosfera wyraźnie się pogorszyła.
Największym rozczarowaniem jest różnica między tym, co firma obiecuje podczas rekrutacji, a tym, jak wygląda codzienna praca. Hasła o rozwoju, zespole i rodzinnej atmosferze brzmią dobrze, ale z mojej perspektywy są jedynie elementem wizerunku. Osobiście nie polecam tego miejsca osobom, które szukają zdrowej atmosfery, szacunku i realnego wpływu na swoją pracę.
HR A1Sorter
07.07.2026 12:41
Dziękujemy za poświęcony czas i podzielenie się swoją opinią. Z szacunkiem podchodzimy do każdej informacji zwrotnej, ponieważ pozwala nam ona spojrzeć na funkcjonowanie firmy z różnych perspektyw.
Przykro nam, że Pana/Pani doświadczenia nie były zgodne z oczekiwaniami. Jednocześnie nie możemy zgodzić się z wieloma przedstawionymi ocenami, ponieważ nie odzwierciedlają one rzeczywistości, którą na co dzień tworzymy wspólnie z naszymi Pracownikami.
Naszym celem jest budowanie środowiska pracy opartego na współpracy, odpowiedzialności, wzajemnym szacunku oraz rozwoju. Zachęcamy Pracowników do dzielenia się pomysłami i aktywnego uczestnictwa w życiu organizacji. Wiele wdrażanych rozwiązań jest efektem inicjatyw zgłaszanych przez zespoły, dlatego nie zgadzamy się ze stwierdzeniem, że własna inicjatywa nie jest mile widziana lub że wpływ Pracowników na funkcjonowanie firmy jest jedynie pozorny. W kwestii decyzyjności warto podkreślić, że wraz z rozwojem firmy część decyzji wymaga koordynacji na poziomie całej organizacji. Nie oznacza to jednak braku samodzielności poszczególnych działów czy Pracowników.
Odnosząc się do uwag dotyczących Działu Konstrukcyjnego, chcemy podkreślić, że są one subiektywną oceną, która nie znajduje potwierdzenia w faktach. Dział ten jest jednym z najważniejszych filarów naszej firmy i od lat konsekwentnie się rozwija. Kompetencje, wiedza oraz zaangażowanie jego Pracowników mają ogromny wpływ na realizację projektów i dalszy rozwój firmy. Na co dzień pracują w nim osoby o wysokich kompetencjach, bogatym doświadczeniu i dużym zaangażowaniu, których wiedza stanowi istotne wsparcie dla pozostałych działów.
Nie możemy również zgodzić się z negatywną oceną pracy Działu Kadr. Rolą tego Działu jest wspieranie pracowników oraz dbanie o sprawy kadrowe i organizacyjne. Każdy zgłaszany problem traktowany jest indywidualnie i z należytą uwagą, a działania podejmowane przez dział mają na celu budowanie transparentnego środowiska pracy.
Rozumiemy, że każdy pracownik może mieć własne doświadczenia i odczucia związane z miejscem pracy. Wierzymy jednak, że rzetelna ocena firmy powinna opierać się na konkretnych przykładach i faktach. Na co dzień otrzymujemy wiele sygnałów potwierdzających, że Pracownicy cenią sobie możliwości rozwoju, stabilność zatrudnienia oraz atmosferę współpracy, które staramy się konsekwentnie budować.
Dziękujemy za opinię i życzymy powodzenia w dalszej karierze zawodowej.
Basia
08.07.2026 12:19
A ja mam takie pytanie. Była w ogóle kiedyś taka sytuacja, że ktoś zgłosił jakąś sugestię i faktycznie coś się zmieniło i zostało to wzięte pod uwagę?
Konstruktor CAD
20.04.2026 16:08
Hmm123
Przebieg rekrutacji
Na początku byłam pozytywnie zaskoczona tempem odpowiedzi na moje CV. Kontakt ze strony firmy nastąpił w ciągu tygodnia, co oceniam jako atut. Niestety, dalsze etapy procesu rekrutacyjnego znacząco obniżyły moją ocenę.
Już sama treść wiadomości e-mail budziła wątpliwości. Była sformułowana w sposób niejasny i sprawiała wrażenie przerzucania odpowiedzialności za ewentualne opóźnienia na kandydatów. System umawiania spotkań również pozostawiał wiele do życzenia. Dostępne terminy ograniczały się do jednego tygodnia w godzinach od 8:00 do 12:00, a przesyłane linki wyglądały na nieprzygotowane i zawierały elementy przeznaczone dla organizatorów spotkania.
Samo spotkanie rozpoczęło się z 15 minutowym opóźnieniem z powodu spóźnienia przedstawiciela firmy. W rozmowie uczestniczyła wyłącznie osoba z działu HR. Zabrakło przedstawiciela działu, do którego aplikowałam, czyli R&D, co jest standardem w wielu procesach rekrutacyjnych.
Przebieg rozmowy oceniam negatywnie. Rozpoczęto ją pytaniem, czy mam coś więcej do powiedzenia poza tym, co zawarłam w CV. Było to dla mnie zaskakujące i nie wprowadzało konstruktywnego kierunku rozmowy. Kolejne pytania w dużej mierze sprowadzały się do powtarzania jednego zagadnienia, czyli mojego doświadczenia w pracy z programami CAD. Na zakończenie tej części padło również stwierdzenie, że w zasadzie mam niewielkie doświadczenie, co zostało przekazane bez szerszego kontekstu lub próby pogłębienia tematu. Co jest nieprawdą.
Odniosłam również wrażenie braku zaangażowania ze strony rozmówcy. W trakcie moich wypowiedzi wielokrotnie wracano do tych samych pytań, a osoba prowadząca rozmowę sprawiała wrażenie rozproszonej, przeglądając dokumenty lub wiadomości.
Szczególnie niekomfortowa była dla mnie część rozmowy dotycząca mojego pochodzenia. W mojej ocenie nie miała ona bezpośredniego związku z wymaganiami stanowiska, mimo że firma oferuje relokację. Uprzedzając, tak jestem z Polski.
Podczas spotkania poruszono także kwestie gotowości do relokacji oraz oczekiwań finansowych. Wątek wynagrodzenia nie został jednak rozwinięty w sposób merytoryczny.
Na zakończenie otrzymałam informację, że odpowiedź zwrotna zostanie udzielona w ciągu tygodnia. Niestety, mimo upływu dwóch tygodni nie otrzymałam żadnej informacji.
Podsumowując, proces rekrutacyjny oceniam jako nieprofesjonalny i niespójny organizacyjnie, co znacząco wpłynęło na mój odbiór firmy.
Pytania
-Czy mam coś więcej do powiedzenia poza tym, co zawarłam w CV?
- Czy posiadam doświadczenie w obsłudze programów CAD?
-Czy potrafię pracować w programach CAD?
-Jakie mam doświadczenie związane z CAD?
-Czy jestem gotowa na relokację?
-Czy pamiętam ogłoszenie rekrutacyjne? - Czy podana przeze mnie kwota wynagrodzenia jest kwotą brutto?
-Skąd pochodzę?
Szanowna Pani,
dziękujemy za podzielenie się opinią na temat procesu rekrutacyjnego.
Chcielibyśmy odnieść się do kilku poruszonych kwestii:
1. podczas umawiania rozmów korzystamy z profesjonalnego systemu, co daje możliwość kandydatom dopasowania terminu rozmowy. Korzystanie z profesjonalnej platformy nigdy nie budziło wątpliwości wśród kandydatów,
2. w procesie rekrutacyjnym we wspomnianym okresie nie brała udziału żadna kobieta, co sugeruje, że mogło dojść do pomyłki w identyfikacji firmy lub konkretnej rekrutacji,
3. pierwszy etap rekrutacji zazwyczaj prowadzony jest przez dział HR i ma na celu weryfikację kluczowych kompetencji wymaganych na danym stanowisku,
4. w drugim etapie rekrutacji odbywa się rozmowa z kierownikiem danego działu i padają szczegółowe pytania dotyczące doświadczenia i wiedzy technicznej,
5. pytanie dotyczące miejsca zamieszkania mogło być związane z kwestią relokacji oraz ustaleniem, gdzie kandydat uzyskał wykształcenie lub kwalifikacje zawodowe, ponieważ tej informacji mogło zabraknąć w CV,
6. szczegółowe warunki które możemy zaproponować kandydatowi ustalane są po etapie rozmów technicznych z kierownikiem danego działu i są zależne od umiejętności i doświadczenia.
Procesy rekrutacyjne w naszej firmie są prowadzone w oparciu o jasno określone zasady, które są komunikowane kandydatom zarówno na etapie ogłoszenia, jak i podczas pierwszego kontaktu z działem HR.
W przypadku chęci wyjaśnienia sytuacji zachęcamy do kontaktu - [email protected].
Bezpośredni kontakt pozwoli odnieść do sytuacji w sposób indywidualny.
Dominik
12.05.2026 12:56
Któż zatem byłby przełożonym kandydata na stanowisko Project Manager / Koordynator Projektu / Kierownik projektu? I czemu poszukujecie na zewnątrz, skoro też na pewno macie wykwalifikowaną kadrę...
Rick
06.04.2026 15:06
Czy ktoś może się podzielić wiedzą jak wyglada praca w A1 Sorter jako inżynier elektryk?
Pola
29.04.2026 18:32
Pracownik ma wpływ na to, na jaki projekt trafi czy to jest ustalane odgórnie? A jak przydzielą go do konkretnego projektu, to jest szansa na przejście na inny projekt?
Kasia A1Sorter
11.05.2026 10:19
Projekty, nad którymi pracujemy, trwają od kilku tygodni do kilku miesięcy. Pracownicy są dobierani w sposób optymalny pod kątem umiejętności wymaganych w danym projekcie. Każda prośba jest rozpatrywana indywidualnie przez kierownika danego działu.
Hej,
Jak wygląda praca magazyniera na nowej inwestycji? Czy faktycznie istnieje możliwość dalszej współpracy po zakończeniu budowy ?
Małgorzata A1Sorter
20.01.2026 07:22
Dzień dobry,
Magazynier na nowej inwestycji odpowiada za prowadzenie magazynu wewnętrznego dla naszych ekip montażowych realizujących instalacje wewnętrzne – m.in. przyjmowanie i wydawanie materiałów oraz bieżącą organizację zapasów. Firma dynamicznie się rozwija, dlatego po zakończeniu etapu budowy istnieje realna możliwość dalszej współpracy – zarówno w nowo powstającym magazynie, jak i przy kolejnych projektach.
20.07.2025 15:18
22.07.2025 10:44
Hej, daj proszę znać na [email protected] - zweryfikujemy co nie zagrało. O którą rekrutację chodzi?
Spoko
19.05.2025 11:43
Spoko się pracuje. Produkcja cicha i czysta. Jak robisz swoje, to nikt się nie czepia. Zespół raczej stały więc nie ma kłótni. Czasami toos coś odwali, ale zazwyczaj rozchodzi się po kościach.
14.04.2025 14:43
11.05.2025 13:17
No jasne! I na później też, bo można rozwijać karierę i pionowo i poziomo w tej organizacji!
Misiael Ballack
09.05.2025 21:49
Stary dobry Regalux, cały czas coś do przodu, ale jednak dwa kroki w tył, za dużo brygadzistów,kierowników,supervisorów,projektmenagerow a robić nie ma kto tak naprawdę. Podejście się nie zmienia cały czas tzw,,spychologia” kto zawinił w danej sytuacji i szukanie kozła ofiarnego. Praca raczej na start, nabycie doświadczenia i można ruszać w świat, sam tak zrobiłem i i nie narzekam. Pozdrawiam starych wyjadaczy!
11.05.2025 13:16
Hej!
Dziękujemy za Twoją opinię. Od kilku miesięcy prowadzimy intensywne rekrutacje, które zakończyły się sukcesem. Zatrudniliśmy wiele nowych osób, które wspierają nas zarówno w codziennych operacjach, jak i w kwestiach merytorycznych.
Optymistycznie patrzymy w przyszłość, analizując obecną sytuację i wprowadzając zmiany, które mają na celu poprawę efektywności pracy. Twoja opinia jako byłego pracownika jest dla nas bardzo cenna. Uwzględniamy ją w naszych planach na przyszłość, aby projektować lepsze rozwiązania.
Pozdrawiamy serdecznie i życzymy powodzenia w dalszej karierze!
05.05.2025 11:41
Pracuję w firmie od wielu lat i ciągle coś się tu zmienia. Tym razem zmienia się na dobre, bo firma super się rozwija, a przybywa nam ambitnych ludzi z doświadczeniami z różnych firm.
Ciągle ktoś dochodzi i widać, że przychodzą ludzie, którym się CHCE. A to najważniejsze.
23.04.2025 14:03
Mam przyjemność pracować w A1 Starter od września. Ta firma to miejsce, gdzie można się rozwijać zawodowo i brać udział w projektach, które zaskakują swoja nowoczesnością, złożonością i dynamiką. Polecam każdemu, kto szuka stabilnej pracy przy nowatorskich rozwiązaniach, w firmie z potencjałem wzrostu, na stanowisku z perspektywą rozwoju.
Zainteresowana
05.04.2025 18:02
Podzieli się ktoś opinią o dziale zakupów ? Na stronie jest aktualnie oferta pracy
Marta - HR
08.04.2025 08:51
Hej, dzięki za pytanie! Do działu zakupów potrzebujemy aktualnie dwóch osób - jedną specjalizującą się w elektryce, a drugą, która zna się na elementach toczonych i frezowanych. Zależy nam na osobach z doświadczeniem.
Od ubiegłego roku kierowniczką działu została Ania, która wnosi mega pozytywną energię. Kobieta-rakieta! Na pewno potrzebujemy osób, które będą nastawione na rozwój i doświadczanie nowych rzeczy. W tej roli na pewno nie sprawdzą się osoby, które lubią stagnację ;)
Aktualne ogłoszenie: https://a1sorter.traffit.com/public/an/96638080a0be031ba4ad056d324685b67a64673d
Na stronie https://www.a1sorter.com/kariera znajdziecie ZAWSZE AKTUALNE oferty pracy.
Zachęcam do aplikowania, ponieważ jesteśmy już na etapie wstępnych rozmów weryfikujących.
08.04.2025 08:47
Maciej
Przebieg rekrutacji
Najpierw weryfikacja CV, później rozmowa online z rekruterką. Nie zostałem zaproszony do kolejnego etapu, jakim miało być zadanie stacjonarnie w firmie.
Pytania
Jak się widzę w roli konstruktora, czego oczekuję od miejsca pracy, pytania o doświadczenie
Brałem udział w procesie rekrutacyjnym w tej firmie. Sądziłem, że to kolejny raz, gdy Sutowski (usunięte przez administratora) ludzi, ale okazało się, że faktycznie coś się tam zmienia. 2 lata temu aplikowałem na stanowisko, zaprosili mnie na rozmowę, a później jakby zamarało. Ani odpowiedzi pozytywnej ani negatywnej. Przestali odpisywać na wiadomości, a gdy dzwoniłem to oczywiście nie było osoby odpowiedzialnej za rekrutację. Teraz za namową kolegi jeszcze raz podszedłem do procesu i wygląda to już zupełnie inaczej. Odpowiedzi od razu, można porozmawiać, dowiedzieć się jak by wyglądała ta praca. Bez ściemy i zachęcania za wszelką cenę. Rozmawiałem z jakąś Panią, która później wyświetliła mi się zarówno na stronie jak i LinkedIn. Widać, że robią to teraz na poważnie. Pracy nie dostałem, bo mam za wysokie progi finansowe, ale sama rekrutacja była już ciekawsza. Może spróbuję ponownie za jakiś czas!
K nowa
18.03.2025 11:12
Zmiany, zmiany, zmiany. Nieźle to wygląda, bo zaczęły się pojawiać zmiany w wynagrodzeniach, kulturze pracy i opiece. Zatrudniają świeżą krew.
Zostaw merytoryczną opinię o A1 SORTER Sp. z o.o.