Zdecydowanie nie polecam współpracy z Biurem Podróży Arche Travel
Niestety moje doświadczenie ze współpracy z tym biurem było wyjątkowo negatywne. Od samego początku brakowało podstawowej organizacji i stabilności. Wielokrotnie obiecywano mi zawarcie umowy, jednak mimo kolejnych próśb nie otrzymałem żadnej konkretnej umowy – nawet na okres próbny. Warunki współpracy były przy tym wielokrotnie zmieniane.
Miejsce wykonywania pracy potrafiło zmieniać się praktycznie z tygodnia na tydzień. Nie otrzymałem również żadnych podstawowych narzędzi służbowych – korzystałem z własnego sprzętu i prywatnego adresu e-mail do wykonywania obowiązków związanych z pracą.
Najbardziej problematyczny był jednak sposób podejścia do samej współpracy. W krótkim czasie dwukrotnie doszło do sytuacji, w której współpraca była nagle zrywana. Za drugim razem, gdy miałem konkretną propozycję z innego biura podróży, obejmującą od razu umowę na czas nieokreślony, zapytałem wprost, czy Panorama zamierza kontynuować ze mną współpracę. Właścicielka zapewniła mnie, żebym odrzucił tamtą propozycję, ponieważ u niej mam mieć pracę. Zaufałem tej deklaracji i zrezygnowałem z alternatywnej oferty. Zaledwie około tygodnia później współpraca została ponownie zakończona, bez przedstawienia mi konkretnych i przekonujących powodów.
Również wcześniej wielokrotnie słyszałem konkretne obietnice dotyczące dodatkowej pracy i określonego poziomu miesięcznych zleceń. Ostatecznie rzeczywista ilość pracy była zdecydowanie mniejsza od tego, co było mi wcześniej przedstawiane.
Dla mnie szczególnie rozczarowujące było to, że podejmując decyzje zawodowe, opierałem się na zapewnieniach właścicielki, a następnie zostałem postawiony w sytuacji, w której z dnia na dzień straciłem tę możliwość, mimo że wcześniej odrzuciłem inną, znacznie bardziej stabilną ofertę.
Przez całe moje dotychczasowe doświadczenie zawodowe nie spotkałem się z tak dużą niespójnością między tym, co było ustalane i obiecywane, a tym, jak ostatecznie wyglądała współpraca.
Jeżeli ktoś szuka stabilnego i przewidywalnego miejsca pracy, zdecydowanie zalecam dokładne ustalenie wszystkich warunków na piśmie przed rozpoczęciem współpracy. W moim przypadku ustne zapewnienia niestety okazały się niewystarczające.