Przebieg rekrutacji
Firma prowadzi procesy rekrutacyjne w sposób budzący poważne zastrzeżenia. Kandydaci powinni być świadomi, że mogą spotkać się z dyskryminacją – szczególnie osoby z niepełnosprawnościami oraz cudzoziemcy, którzy nie znają języka polskiego. Takie praktyki są nie tylko moralnie wątpliwe, ale mogą również łamać prawo.
Podczas rozmów rekrutacyjnych padają pytania i sugestie, które wymagają obecności prawnika – co mówi samo za siebie. Umowy należy dokładnie sprawdzać, najlepiej z pomocą specjalisty. W firmie obecne są osoby na stanowiskach decyzyjnych, których kompetencje i podejście do ludzi budzą poważne wątpliwości.
Przyszłym kandydatom radzę daleko posuniętą ostrożność oraz dokumentowanie każdego etapu rekrutacji. W razie potrzeby warto rozważyć zgłoszenie sprawy do Państwowej Inspekcji Pracy lub Rzecznika Praw Obywatelskich.
Pytania
Rezultat: