049w07.03.2026 11:47
Zakupiłem u tego pana ekspres do kawy który się nie uruchamiał, w celu naprawy. Byłem przygotowany na naprawę płyty głównej i na usunięcie przyczyny awarii ( mając świadomość że procesor mógł ulec uszkodzeniu i to było moje ryzyko ) Natomiast ku mojemu zdziwieniu dostałem przysłowiową wydmuszkę. W maszynie zostało podmienione 90% części na uszkodzone. Płyta główna oraz panel przedni zgodnie z moimi przewidywaniami były uszkodzone, ale to nie było problemem. Po pomiarach oraz systematycznej naprawy znajdowałem kolejne uszkodzone, a raczej podmienione elementy. Teraz opiszę co było uszkodzone: młynek do kawy, czujnik NTC z bezpiecznikami, elektrozawór, przepływomierz, pompa do wody, zawór gorącej wody i tu wisienka na torcie ! Nawet czujnik stanu wody został podmieniony o popękanym pojemniku na mleko nie wspomnę. Zaparzacza jeszcze nie sprawdziłem ponieważ nerwy mi puszczały. Zapewniam czytelników tej opinii iż ww usterki nie występuję jednocześnie, kto i kiedy podmienił wskazane prze zemnie elementy tego już nie potrafię określić. Ekspres jest już naprawiony ale ogromny niesmak po zakupie z firmy Szpery24 pozostał.